Učenje

  • vprasajj_76

Ali ste vedeli?

Vladimira Rejc | 23.3.2017 | Komentarji 0

Srednjeveška Ljubljana je bila jezikovno podobna Babilonu. V njej so govorili slovensko oziroma kranjsko, nemško, italijansko, celo francosko in  latinsko. Najprej so bili v večini rokodelci, obrniki in trgovci različnih narodnosti. Mestno življenje pa je privabilo tudi gospodo, ki se z meščani ni najbolj ujela. Tako rekoč - ni želel imeti z njimi nobenega opravka. Ločevala jih je tudi govorica.

Plemiči so se naseljevali onstran Ljubljanice, okrog Novega trga.

"Preprosto ljudstvo govori v kranjskem narečju, medtem ko oblasti uporabljajo nemški jezik. Izobraženi ljudje pa govorijo povečini italijansko," so zapisali v mestne dokumente leta 1631. To je ugotavljal tudi papežev vojak Matija iz Kranja 1654 v svojem poročilu: " V Ljubljani vse ljudstvo slovensko govori. So pa tudi taki, ki govore nemški in italijanski. Tudi pridige so slovenske, samo v eni cerkvi se pridiga nemški za "češke" tujce."

Janez Vajkard Valvazor omenja, da je večji del ljubljanskih meščanov tujcev."Od tod pride, da živijo med seboj tako rekoč v enem ovčnjaku Kranjci, Štajerci, Korošci, Hrvati, Italijani, Tirolci, Bavarci, Saksonci, Franki, Švabi, Moravci, Čehi, da, celo Danci, Pomorjanci, Holandci in Francozi, tako da obstoji tretji del meščanstva(poleg plemstva in deželnih uradnikov) iz tujcev. Vendar imajo skoraj vsi iste navade, ki se ujemajo z nemško vrlino. In čudno je, da zapaziš v mestu, ki je tako bogato z vinom, malo sporov in prepirov."

Italijanščino so uveljavili zdravniki, lekarnarji, umetniki in gradbeniki iz Italije. Dober znak za večje uveljavljanje slovenščine je bila ustanovitev stolice za slovenski jezik najprej na liceju v Celovcu in nato še v Ljubljani. Cesar je podpisal odlok o njeni usnanovitvi 18. decembra 1815. Na razpisanao delovno mesto predstojnika stolice sta se prijavila Valentin Vodnik in France Metelko, izbrali pa so slednjega. Zasedel ga je aprila 1817. Predavanja je lahko poslušal vsak, ki se je želel naučiti slovenščine.

(Darinka Kladnik: Ljubljana z nostalgijo, 77 zgodb o slavnih ljudeh, pomembnih dogodkih, skrivnostih, posebnostih mesta... , Cankarjeva založba, 2009)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko