Učenje

  • goba_0

Kaj veste o gobah?

Ventilator besed | 17.1.2018 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, ste ljubitelji gob? Jih radi nabirate? Ste dobri poznavalci? Katere gobe so vam najbolj blizu? Jih radi pripravljate v kuhinji? Nam zaupate kakšen recept?

Kaj veste o črni trobenti?

Klobuk: 3 - 8 cm v premeru. Ima obliko votle trobente in se nadaljuje navzdol v votel bet; goba meri v višino 5 - 12 cm. Z gornje strani je črno rjav, s temnejšimi vlaknatimi kosmiči. Rob je tanek, valovit, celo nakodran.

Trosovnica: na spodnji strani troljastega klobuka je temno siva ali sivo vijolična, trosna plast nima lističev. Sprva je gladka, pozneje nagubana. Trosni prah je bel.

Bet: je cevast, votel, sestavljen iz trde, elastične skorjaste plasti pepelnato sive ali sivo črne barve, ki navzgor brez ostre meje prehaja v razširjeno lijastno trobento, navzdol pa se zožuje.

Meso: v tanki elastični plasti je podolžno vlaknato in se trga v smeri vlaken, sivo črne barve, prijetnega vonja in okusa.

Čast rasti: od septembra do novembra.

Rastišče: predvsem listnat in mešan gozd, na mokrih tleh; pri nas zelo pogosta, raste v šopih in v velikih množinah.

Uporabnost: kljub tanki plasti gobjega tkiva je okusna užitna goba za dodatek jedem.

Lahko jo zamenjamo s sivo lisičko, ki je manjša in temno sivo rjave barve.Na spodnji strani klobuka ima redke razvejičene letvice, prečno povezane med seboj z mostiči, medtem ko ima črna trobenta spodnjo stran klobuka gladko ali nekoliko podolžno nagubano.

(Z. Stropnik, B. Tratnik: Gobe naših krajev, Mladinska knjiga)

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o črni trobenti?

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko