Učenje

  • francija1

Francija

Vladimira Rejc | 22.2.2018 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, ali ste vedeli...

Kaj veste o Franciji? Ste jo že obiskali? Brali o njej? Neskončno uživali v znamenitostih... Načrtujete potovanje po Franciji?

Mojo hčerko, ki se že nekaj let uči francoski jezik, je knjiga Tatjane Pregl Kobe: Frida in zmaj Artur Gaj v Franciji ponovno prevzela (Tatjana Pregl Kobe: Frida in zmaj Artur Gaj v Franciji, ilustrirala Tina Dobrajc, Založba Morfem,2017; knjigo smo že predstavili v Ventilatorju besed).

Bralkam in bralcem, tako otrokom, kot odraslim, priporočamo v branje in raziskovanje.

V knjigi je posebej zanimivo poglavje: Osebna izkaznica Francije z zemljevidom.

Ali ste vedeli, drage bralke, dragi bralci, da je Francija razdeljena na 27 regij, od tega jih je v Evropi 22, pet pa so prekomorska ozemlja: Alzacija, Aktivitanija, Auvergne, Spodnja Normandija, Burgundija, Bretanja, Center, Šampanja-Ardeni, Korzika, Franche-Compte, Zgornja Normandija, Ile-de-France, Languedoc-Roussillon, Limousin, Lorena, Jug-Pireneji, Nord-Pas-de Calais, Loire, Pikardija, Poitou-Charentes, Provanse-Alpe-Azurna obala, Rona Alpe in prekomorske regije, ki so hkrati tudi departmaji: Guadeloupe, Francoska Gvajana, Martinique, Reunion in Mayotte.

Izvor francoskega prebivalstva ni tako enoznačen kot pri drugih narodih. Že od začetka zgodovine so se tu mešale štiri etnične skupine - Galci, Latinci, Kelti in Germani, katerih potomci sestavljajo današnje prebivalstvo...

(Več si lahko preberete drage bralke, dragi bralci, v knjigi Tatjana Pregl Kobe: Frida in zmaj Artur Gaj v Franciji, Založba Morfem, 2017)

Prijetno potovanje in raziskovanje!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko