Učenje

  • cd1_30

Cankarjev dom - Sydney Dance Company (7. aprila)

Ventilator besed | 25.3.2018 | Komentarji 0

SO, 7. aprila, ob 19.30
Gallusova dvorana

 

Abonma Veličastnih 7 in za izven 


Sydney Dance Company

Gnu / Polna luna / Temna svetloba

 

Gnu

Koreografija: Gabrielle Nankivell
Visokooktanski vrtiljak preizkušanja fizikalnih zakonitosti teles plesalcev. Gnu odslikava prevzetost s telesnostjo – z močjo plesalčevega telesa, telesno sposobnostjo posameznika in kolektivno močjo skupine – z divjo zverjo v plesalčevi notranjosti.

 

Polna luna

Koreografija: Cheng Tsung-Lung

Koreografija večnega gibanja, navdušujočih izbruhov hitrosti in neutrudnega vrtenja … Kostumi, scena in svetloba so tako čudoviti in mistični kot sama luna.

 

Temna svetloba

Koreografija: Rafael Bonachela

Potovanje po svetu svetlobe in teme, iskanje pravega razmerja med skritim in vidnim, med fizičnim in zvočnim. Etuda, ki zavestno krši pravila klasičnega baletnega slovarja ter zato uspešno prestopa meje med različnimi stilnimi obdobji s silovito telesnostjo giba in zamolklimi elektronskimi ritmi skladatelja Nicka Walesa (dolgoletnega sodelavca Sarah Blasko).

 

Fotografije in video: Sydney Dance Company

 

Sydney Dance Company

Plesno skupino z imenom The Dance Company (NSW) je leta 1969 ustanovila Suzanne Musitz. Od 2009 jo vodi umetniški vodja Rafael Bonachela. V zadnjih osmih letih mu je skupino uspelo razviti v kreativno središče, okrog katerega so zbrani vrhunski plesalci, koreografi, scenografi, skladatelji in glasbeniki. Sydney Dance Company intenzivno nastopa po avstralskih in drugih prizoriščih, kot prva zahodna plesna skupina je gostovala na Kitajskem.

Od leta 1985 ima sedež v studiih v bližini slavne sydneyjske opere v zalivu Walsh, jedro tvori ekipa šestnajstih plesalcev. Skupina sodeluje z različnimi glasbeniki, tudi Avstralskim komornim orkestrom in Sydneyjskim simfoničnim orkestrom.

 

Gabrielle Nankivel je avstralska režiserka in performerka, izobrazbeno vezana na evropsko plesno tradicijo 20. stoletja. Njeno življenje je zaznamovano z nomadskostjo, zato tudi njena dela vsebujejo ideje o minljivosti, nestalnosti, prehodnosti. Z izkušnjo, utemeljeno na improvizaciji, njena hibridna koreografska praksa vznemirja domišljijo, čute in čustva, izpostavlja zaznavo kot kreativno in performativno izhodišče. GabrielleNankivel je svoje delo potrjevala na številnih koreografskih gostovanjih, v Armeniji, Belgiji, na Portugalskem, v Singapurju. V Evropi je nastopala v produkcijah belgijskega umetnika Aleksandra Baervootsa in v skupini Ultima Vez Vima Wandekeybusa, sodelovala je tudi z Jurijem Konjarjem, Raulom Maiom in Thomasom Steyaertom … Je diplomirana igralka in magistrica književnosti. Koreografija Gnu je za Sydney Dance Company nastala leta 2014 in bila še istega leta po mnenju avstralskih kritikov razglašena za najboljše delo leta 2014.

 

 

Chen Tsung-Lung je od leta 2014 umetniški vodja skupine Cloud Gate 2. Njegova družina ima v lasti podjetje za izdelovanje copat, njihova prodaja na ulici je bila del njegovega otroštva in odraščanja. Dinamika uličnega življenja in opazovanje mimoidočih so tako postali njegova umetniška inspiracija. Po diplomi na oddelku umetniškega plesa Nacionalne univerze v Tajpeju je s tajvansko skupino Cloud Gate nastopal po celem svetu. Stalni koreograf skupine Cloud Gate 2 je bil v letih 2006–10. Je zmagovalec koreografskega tekmovanja No Ballet v Nemčiji leta 2006, zmagovalec Pemio Roma leta 2008, leta 2012 je dobil najprestižnejšo tajvansko nagrado za umetnost, Taišin. Leta 2011 so ga kritiki scenskih umetnosti Tajvana razglasili za umetnika leta. Sodeloval je z londonsko skupini Transitions v Laban centru, s skupino Expressions v Brisbaneu, Akademijo scenskih umetnosti iz Hongkonga in tajvansko skupino Focus Dance.

 

 

Rafael Bonachela je bil rojen v Barceloni, kjer se je tudi začel ukvarjati s plesom. V začetku devetdesetih se je preselil v London in se kot plesalec pridružil slavni Rambert Dance Company. Njen član je bil vse do leta 2006, ko je ustanovil Bonachela Dance Company, znotraj katere se je vedno bolj posvečal koreografskemu delu. Kot koreograf je sodeloval s številnimi skupinami: Candoco, George Piper Dances, Conteporanea de Cupa, Transitions Dance Company … S Sydney Dance Company je začel sodelovati leta 2008, ko je s skupno ustvaril koreografijo 360°, pol leta zatem pa je bil imenovan za njenega umetniškega vodjo. Za SDC je ustvaril številne koreografije (6 Breaths, Project Rameau, Scattered Rhymes, Frame of mind …), sodeloval je tudi s tako slavnimi imeni iz glasbene industrije, kot sta Kylie Minogue in Tina Turner.

 

Cene vstopnic: 17, 20, 25, 28, 14*EUR

(* za mlajše od 25 in starejše od 65 let)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko