Učenje

  • 1200px-ivan_tavcar

Kaj veste o pisatelju Ivanu Tavčarju?

Ventilator besed | 1.5.2018 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o pisatelju Ivanu Tavčarju? Katera njegova dela so vas najbolj navdušila in bi jih priporočili bralkam in bralcem revije Ventilator besed www.ventilatorbesed.com?

Zanimiva razmišljanja bomo objavili v Ventilatorju besed www.ventilatorbesed.com

Veliko literarnih razmišljanj, drage bralke, dragi bralci!

Ivan Tavčar, rodil se je 28. avgusta 1851, v Poljanah nad Škofja Loko. Odraščal je v kmečki družini. Po domače se jim je reklo pri Kosmovih. V rojstnem kraju je pisatelj v letih 1858 do 1860, obiskoval trivialko. Ob koncu šole je bil vpisan v šolsko zlato knjigo kot drugi med štirimi obdarovanci in desetimi najboljšimi učenci. Učitelj France Breznik je staršem svetoval, naj dajo bistrega fanta v mestne šole, kjer naj bi se izšolal za duhovnika. Ko sta podporo obljubila očetova brata duhovnika, se je oče vendarle odločil, da bo poslal sina v Ljubljano v šolo...

Tavčarjeva najpomembnejša dela so: Visoška kronika; Zimski večer; 4000, času primerna povest; Izgubljeni Bog; Povesti; Cvetje v jeseni; Med gorami; V Zali; Izza kongresa; Vita vitae meae; Janez Sonce; Grajski pisar; Otok in struga; Ivan Slapelj; Mrtva srca; Zbrano delo.

(Marjeta Žebovec: Slovenski književniki, rojeni do leta 1899; Založba Karantanija)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko