PiSanja

  • ida_2

Kaj veste o LITIJSKEM ŠPINERBALU?

Vladimira Rejc | 8.2.2019 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, kaj veste o LITIJSKEM ŠPINERBALU? Ali ste vedeli, da je bil LITIJJSKI ŠPINERBAL verjetno prvi v Jugoslaviji?
Veliko zanimivega si lahko preberete v knjigi izpod peresa Ide Dolšek: Špinerbal, litijski ples predilcev, družabno življenje predilniških delavcev v času med obema vojnama, Šmartno pri Litiji, Biroservis, 2011).
O knjigi smo že poročali v Ventilatorju besed www.ventilatorbesed.com

Avtorica predvidevali, da je želel tuji lastnik svoje delavce zadržati v varni razdalji, zato jim je nudil vse razpoložljive ugodnosti. Ni želel imeti zapletov stavk. Skozi zdrave, uspešne, vesele delavce, je videl dobiček.
Mautner je bil lastnik tudi tkalnice v Preboldu,vendar je bil tu delavcev manj.zato so prejemali manj bonitet. Med bonitete gotovo sodi tudi špinerbal. Če se spomnimo, da so leta 1923 osamosvojene Jugoslovanske tekstilne tvornice Mautner (predilnica v Litiji in tkalnica v Preboldu)poslovale v celem Mautnerjevem tekstilnem koncernu z največjim dobičkom, da so zaradi tega ostale ne le samo v njegovi ineresni sferi, pač pa tudi pod njegovim direktnim nadzorom, da so v Litiji zgrajena delavska stanovanja koristili predilniški delavci zastonj,druge tovarne svojim delavcem niso nudile brezplačnih stanovanj v svojih blokih...
Verjetno je bila litijska predilnica prva v Jugoslaviji, ki je priredila ta elitni ples tudi za delavce.
Prav v nobenem kraju s predvojno tekstilno dejavnostjo, razen Litije, ne poznajo plesa pod imenom špinerbal, čeprav so bili plesi tekstilnih delavcev po drugi vojni kar precej razširjeni. V Litiji se ime še vedno uporablja, znano je vsem predilniškim delavcem, ki so delali v Predilnici do osamosvojitve in so ta dogodek še osebno izkusili ali pa o njem samo slišali.
Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v poglavju Litijski Špinerbal verjetno prvi v Jugoslaviji( str.103; Ida Dolšek: Špinerbal, litijski ples predilcev, družabno življenje predilniških delavcev v času med obema vojnama, 2011)
Drage bralke, dragi bralci, prijetno branje, razmišljanje...
Če kaj veste o Špinerbalu, litijskem plesu predilcev, nam lahko svoja razmišljanja pošljete na vladka@ventilatorbesed.com
Kvalitetne zapise bomo objavili v Ventilatorju besed www.ventilatorbesed.com

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko