PiSanja

  • img_3758
  • img_3770
  • img_3771
  • img_3780
  • img_3792

Punčke Unicef v MKI

Špela Pahor | 2.5.2019 | Komentarji 0

V Mestni knjižnici Izola so bile spomladi razstavljene punčke za Unicef. Izdelale so jih starši in vzgojiteljice vrtca Mavrica. Razstavo si je z zanimanjem ogledalo veliko število obiskovalcev. Na nekaj vprašanj je odgovorila vzgojiteljica Bojana Sikur.

MKI: Kako je prišlo do ideje za razstavo?

Bojana Sikur: V našem vrtcu se na Unicefov  projekt »Punčke iz cunj« odzivamo že deset let. Do letos je razstava punčk potekala v prostorih vrtca, kjer so si jo lahko ogledovali otroci iz vrtca s strokovnimi delavkami in starši. Ker smo želeli, da bi razstava dosegla širši krog ljudi, smo se letos odločili za sodelovanje z Mestno knjižnico Izola.

MKI: Kako ste za sodelovanje nagovorili sodelavke?

Bojana Sikur: Vsako leto imajo strokovne delavke vseh enot vrtca možnost prijave v projekt. Projekt predstavijo staršem na roditeljskih sestankih in se nato glede na odzive odločijo, ali bo posamezni oddelek sodeloval v projektu ali ne. Ker so delavke in starši našega vrtca ljudje z velikim srcem, se jih je za sodelovanje odločilo zelo veliko.

MKI: So punčke izdelovale tudi mamice otrok, ki so pri vas v vrtcu?

Bojana Sikur: Punčke (in fantke) so večinoma izdelale mamice, pa tudi strokovne delavke vrtca, babice, tete, prijateljice, očetje. Kdorkoli želi sodelovati v tem projektu,  je dobrodošel.

MKI: Koliko časa ste izdelovale punčke?

Bojana Sikur: Od jeseni do konca meseca marca so sodelujoči imeli čas za izdelavo in oddajo punčk, nato pa smo jih  razstavili v Mestni knjižnici Izola.

MKI: Ste šivale v vrtcu ali doma, same ali v skupinah?

Bojana Sikur: Starši in strokovne delavke so punčke šivale doma, sproti smo jih v vrtcu zbirale.  Razmišljali smo, da bi lahko za naslednje šolsko leto v sodelovanju s knjižnico organizirale tečaj šivanja punčk iz cunj, kjer bi lahko sodeloval vsak, ki ima veselje do šivanja in bi rad prispeval k projektu.

MKI: Ste punčke delale po določenih krojih ali ste si kroje same zamislile?

Bojana Sikur: Od Unicefa dobimo krojno polo z navodili. Včasih kdo zašije malo večjo ali manjšo punčko, vendar smo do sedaj sprejeli čisto vse punčke, ki smo jih dobili. Pomembno je, da so sešite v skladu z navodili. Ne smejo vsebovati delov, ki so lahko potencialno nevarni za otroke, obrazi morajo biti narisani z nestrupenimi  barvami.

MKI: Kaj pa oblekice? Pri teh ste, kot je videti,  dale prosto pot svoji domišljiji…

Bojana Sikur: Seveda…

MKI: Za obleke ste uporabile blago, nekatere pa so tudi kvačkane. S čim pa so punčke napolnjene?

Bojana Sikur: Oblekice in punčke so sešite večinoma iz ostankov blaga, punčke so napolnjene z mehkim sintetičnim polnilom.

MKI: Kako so akcijo sprejeli starši?

Bojana Sikur: Starši so večinoma projekt sprejeli z navdušenjem, nekateri so rekli, da pač ne znajo šivati, vendar so prosili znance ali sorodnike, če jim lahko pomagajo pri izdelavi.

MKI: So pri izdelovanju punčk sodelovali tudi otroci?

Bojana Sikur: Da, v določenih oddelkih so se odločili za sodelovanje s t.i. Punčko iz cunj z dnevnikom. Sama izvedba je bila odvisna od strokovnih delavk oddelka, kjer je taka punčka nastala in  »krožila«. Otroci so punčko z dnevnikom nesli domov in z njo počeli razne dejavnosti. Vse so beležili v dnevnik in nato v vrtcu prijateljem pripovedovali, kako so preživeli čas s punčko ali fantkom.

MKI: Je res, da so se punčke  iz vitrine ustvarjalnosti v Mestni knjižnici preselile na razstavo v Ljubljano?

Bojana Sikur: Punčke iz cunj z dnevniki bodo na ogled v knjigarni Konzorcij v Ljubljani. Drugače pa se lahko izdelane in oddane punčke posvojijo tudi preko spletne strani fundacije Unicef. Na sedežu Unicef imajo stalno razstavo punčk, kjer lahko kdorkoli posvoji punčko, ki mu je všeč.  

MKI: Vzgojiteljice in otroci iz vašega vrtca ste za otroke v Afriki zavzeto  zbirali papir, barvice, škarjice in druge materiale za ustvarjanje. Tudi punčke Unicef so namenjene dobrodelnosti. Ste sodelovali še v kakšni dobrodelni akciji?

Bojana Sikur: Naš vrtec je sodeloval v kar nekaj dobrodelnih akcijah. Naredili smo predstavo in z donacijami pomagali obolelemu otroku do ustrezne zdravstvene oskrbe, sodelujemo v raznih akcijah Karitas in Rdečega križa, pomagali smo tudi že otrokom iz bolnišnice z zbiranjem starega papirja, zavetišču za živali pomagamo vsako leto, ko je bila poplava v Bosni,  smo zbirali pripomočke za otroke iz tamkajšnjega vrtca, zbiramo zamaške, baterije, itd.

MKI: Kako še drugače vzgajate otroke za pomoč ljudem v stiski?

Bojana Sikur: Vsekakor si vsak dan prizadevamo narediti otroke občutljive  za potrebe in čustva drugih ljudi. Vzgoja za empatijo do sočloveka je del našega vsakodnevnega  dela.

MKI: Veseli in hvaležni smo, da ste vaše punčke predstavili v mestni knjižnici. Doživele so veliko pozitivnih odzivov in občudovanja. To ni prva razstava, kjer sodeluje vaš vrtec in mislim, da tudi ne zadnja, saj je v vrtcu Mavrica ustvarjalnost doma. Tako pri otrocih kot pri vzgojiteljicah. Nekatere med vami se ukvarjajo z likovno umetnostjo, druge z ročnimi deli. Želimo si, da bi sodelavke iz vrtca Mavrica in Mestne knjižnice še naprej lepo sodelovale.

Bojana Sikur: Zelo se vam zahvaljujemo za možnost, ki ste nam jo ponudile, da bi si punčke ogledalo in posvojilo čim več ljudi, ki želijo pomagati otrokom, ki si ne morejo privoščiti primerne zdravstvene oskrbe. Donacije za punčke so namenjene cepljenju otrok na območjih, kjer je veliko otroških bolezni in je brez ustreznega cepljenja umrljivost otrok velika. Upamo, da bomo tudi v naslednjih letih uspeli izpeljati projekt »Punčke iz cunj« v sodelovanju z MKI tako uspešno kakor smo ga letos.

Pogovarjala se je Špela Pahor

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko