PiSanja

  • pesem_94

Misel za današnji dan

Ventilator besed | 26.5.2019 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, ste knjigo z naslovom: Zgodbe za lahko noč za uporniške punce: 100 zgodb o izjemnih ženskah (Elena Favilli, Francesca Cavallo; Založba Učila, 2018) že prebrali? V Ventilatorju besed smo jo že predstavili. Katera predstavitev ( od izjemnih žensk) vas je še posebej navdušila?  Lahko nam pišete na vladka@ventilatorbesed.com

Poguma

imam več kot

dovolj.

Policarpa Salavarrieta (26. januar 1795 - 14. november 1817)

Kolumbija

Na strani 170  si lahko v knjigi Zgodbe za lahko noč: 100 zgodb o izjemnih ženskah preberete o vohunki z imenom Palicarpa Salavarrita, ki je bila nekoč v Bogoti, v Kolumbiji tudi šivilja. Njeno pravo ime je bilo skrivnost. Večina ljudi jo je imenovalo kar Policarpa Salavarrieta.

Ko je bila Policarpa še majhna, jo je botra učila šivati. Še sanjalo se ji ni, da bo njeno šiviljsko znanje nekega dne prispevalo k revoluciji v njeni domovini.

V tistih časih je v Kolumbiji vladala daljna Španija. Mnogi Kolumbijci so bili ponosni, da imajo španskega kralja - imenovali so se rajalisti. Drugi so bili revolucionarji kot Policarpa. Hoteli so, da bi bila Kolumbija svobodna.

Rojalisti so bili stalno na preži za revolucionarje. Policarpa si je mogla nenehno spreminjati ime, da je ne bi ujeli. Kot šivilja je delala na domovih rojalistov. Medtem, ko je krojila obleke za dame, je zbirala podatke o načrtih rojalistov in jih predajala svojim prijateljem revolucionarjem...

Več si lahko preberete v pričujoči knjigi, drage bralke, dragi bralci.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko