PiSanja

  • maja_remic-_lovek-_klju-_zlatena_gana_glina__20._07._2019_1_2
  • maja_remic-_lovek-klju-_gana_glina_zlato

OBSMRTNO DOŽIVETJE, OZIROMA OBSMRTNA IZKUŠNJA

Maja Matilda Remic | 30.7.2019 | Komentarji 0

Gotovo ste se že kdaj vprašali kaj se zgodi potem ko umremo. Ali je s tem našega življenja definitivno konec, ali pa živimo še naprej in se znova rodimo? Je torej naša duša res neumrljiva? Ali res obstaja življenje po življenju kot razlagajo nekatere teorije in vere. Veliko vprašanj, na katere nam znanost zaenkrat še ne more dati prepričljivega odgovora. Nekaj odgovorov pa morda najdemo v pričevanjih ljudi, ki so doživeli svojo obsmrtno izkušnjo in se potem vrnili v življenje.
 

Danes pod izrazom obsmrtno doživetje ali obsmrtna izkušnja (angl. near-death experience, kratica NDE) ali tudi potovanje na drugi svet, razumemo zelo posebno stanje spremenjene zavesti, značilne ob prihajajoči telesni smrti ali v nekaterih drugih specifičnih stanjih. Taka stanja so npr. globoka meditacija, nekatere izjemne psihične ali fizične situacije, huda travma ali stiska, med drugim doživijo obsmrtno izkušnjo tudi ljudje, ki jih zadane srčna kap, doživijo jo lahko nosečnice pri porodu, podobno stanje lahko doživijo ljudje pod vplivom halucinogenih drog, alpinisti in podobno. Ni pa nujno, da se vsi ljudje tega spomnijo. Vendar ima vseeno posledice. Odraža se potem v njihovi psihi, občutenju in jasnovidnosti - skratka spremeni jih za vedno in drugi ljudje to občutijo (ne vedo zakaj).
 

Raziskovalci, ki raziskujejo doživetja obsmrtnih izkušenj, ugotavljajo precej enotne značilnosti, nek tipičen vzorec, ki je skupen tako za vernike, kakor za neverujoče, otroke in starejše. Izkušnja zajema najrazličnejše občutke in videnja, občutke lebdenja duše nad telesom, pojavi se občutje brezmejne varnosti, topline, občutek miru, sproščenosti, sprejetosti, izginotje telesnih bolečin in občutek absolutnega stapljanja z vesoljem. Skoraj vse osebe vstopijo v nekakšen tunel, kjer jih objame neverjetna svetloba, pri nekaterih je prisotno tudi srečanje z angeli ali umrlimi, nekateri imajo občutek, da so v nebesih in podobno. Izkušnje so lahko tudi negativne/ strah, tema, groza/, vendar je teh izkušenj bistveno manj.
 

Tudi nekatere raziskave sprememb v osebnosti in v pogledu na življenje, ki jih povzroči obsmrtna izkušnja na človeka, dajejo skupen vzorec: večje spoštovanje do življenja, večja samozavest, večja sočutje za druge, manj skrbi za pridobivanje materialnega bogastva, večja intuicija, želja po znanju in raziskovanju, duhovnost, večja ekološka občutljivost in skrb za planet, povečana telesna občutljivost na svetlobo in zvok in različne parapsihološke zmožnosti. Obsmrtna izkušnja prav vsakega posameznika v določenem pogledu spremeni in ker si jo mnogi ne znajo razložiti, lahko pride pri njih do psihičnih težav. Na srečo večina izkušnjo smatra za nekaj »več«, v pozitivnem smislu in živi dokaj normalno življenje.
 

Obsmrtno doživetje je za človeka, ki jo je je doživel, najbolj globoka izkušnja. Dogodek se jasno vtisne v spomin in ostane prisoten celo življenje. Prav zaradi tega so pričevanja ljudi jasna in podrobno opisana.
 

Če je bilo nekoč o tem govoriti nevarno, saj so te kaj kmalu okarakterizirali za čudaka ali nenormalno osebo, pa o tem fenomenu danes raziskuje tudi znanost. Miselnost se je začela spreminjati šele okrog leta 1970, ko sta dr. Kübler-Rossova in dr. Moody 1975 izdala vsak svojo svetovno uspešnico: dr. Kübler-Rossova »O smrti in življenju po njej« in Raymond A. Moody »Življenje po življenju«.
O tem več prihodnjič!


Fotografije: Maja Remic: Človek- ključ, žgana, pozlačena  glina

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko