PiSanja

  • vprasaj_66

Ali ste vedeli?

Vladimira Rejc | 17.11.2015 | Komentarji 0

Ali ste vedeli, da so v stari slovanski mitologiji bivališču umrlih prednikov rekli navje. Od tod tudi ime spominskega parka Navje ob Vilharjevi cesti v Ljubljani. Tam je zbranih 85 spomenikov in nagrobnikov, kar je več, kot je znanin pokopanih pokojnikov.
Park Navje je le ostanek nekdanjega osrednjega pokopališča pri svetem Krištofu. Ko tam zaradi pomanjkanja prostora niso več dovoljevali pokopov, zlasti pa po letu 1925, so posmrtne ostanke večine pokojnikov prenesli na Žale. Potepuhi in tatovi so nato z opuščenega pokopališča odnesli veliko starih železnih križev in kamnitih nagrobnikov.
Na pobudo članov Pisateljskega društva so preostale, mnoge že poškodovane spomenike in nagrobnike naposled zbrali na prostoru, namenjenem za Park spomina. Po načrtu arhitekta Plečnika so jih nekaj postavili v gaju, druge pa so vzidali v arkadni veži in v vzhodni zid nekdanjega pokopališča. Park je zaprt samo ponoči, tako si jih lahko ogledaš, kadar te pot zanese mimo.
Tukaj je zbrana večina naših mojstrov peresa iz 18. in 19. stoletja: Anton Tomaž Linhart in Valentin Vodnik, Jernej Kopitar in Matija Čop, Fran Levstik, Anton Aškerc, Josip Stritar, Janko Kersnik in Josip Jurčič...
(Viri: Gori doli po Ljubljani, vodnik za otroke; Tilka Jamnik in Iztok Ilich, DZS, 2008)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko