PiSanja

  • sp1_6
  • sp2_4
  • sp3_3
  • sp4_1

Šepet slike in tekstila v MKI

Špela Pahor | 9.11.2016 | Komentarji 0

V novembru si lahko v Mestni knjižnici Izola ogledate razstavo z naslovom Šepet slike in tekstila avtoric Metke Gosar in Lijane Perko.

Na otvoritvi njune prve skupne razstave sta obiskovalcem pripovedovali o svoji življenjski in ustvarjalni poti. V obeh se je  ljubezen  do umetniškega ustvarjanja prebudila že v otroštvu. Treba pa je bilo najprej pridobiti znanje, ki bo praktično, uporabno in jima bo zagotavljalo službo in kruh, so menili starši. Tako je Metka Gosar  končala srednjo tehnično šolo, Lijana Perko pa srednjo trgovsko. A ustvarjalna žilica jima ni dala miru. Metka je šolanje nadaljevala na visoki Mestni šoli za risanje in slikanje, nato pa je na Pedagoški fakulteti končala še specialistični študij Umetnostne terapije.  Od leta 1997 v slikarskem ateljeju Unikatna sanjalnica in drugod vodi seminarje in tečaje za otroke in odrasle. Ustanovila je tudi društvo Me Vi art. Metka je slikarka, izdeluje tudi nakit in unikatne predmete, rada fotografira in piše.  Lijana Perko je bila najprej  samostojna  oblikovalka in stilistka v podjetju Inter Velenje. Na potovanju v Francijo se je navdušila nad francosko modo in po vrnitvi v Slovenijo kot prva začela izdelovati damske klobuke iz žameta in usnja v francoskem stilu. Nato jo je pot zanesla v svet gledališča in filma. Bila je asistentka za kostumografijo in mojstrica garderobe. Sodelovala je pri snemanju več kot 50 filmov.  Delo je bilo zelo razgibano,  povezano tudi   s potovanji v tujino. Tu je prišla poleg drugih spretnosti do izraza tudi njena sposobnost hitrega in ustvarjalnega reševanja nepredvidenih in včasih komičnih  zapletov.

Lijana zdaj že osem let živi v Izoli, kjer v majhni  najeti delavnici kreira in šiva izvirne torbice in druge modne dodatke, punčke v narodnih nošah, igračke, pajacke, raznovrstne vrečke, denarnice, nahrbtnike in podobno. Posebno jo pritegne vse, kar je povezano z našo oblačilno dediščino. Pri snovanju izdelkov si pomaga s knjigami, obiskuje galerije, muzeje in arhive in  tako poleg pisnih  preučuje tudi  različne druge vire. Je tudi članica društva Anbot. Zanima jo, kako oživiti tradicionalna  znanja, ki so potrebna za izdelavo obleke. Ne samo krojenje in šivanje,  tudi poznavanje in gojenje  rastlin, obdelave rastlinskih  vlaken, tkanje…  

Izola je pritegnila tudi Metko. V Koprski ulici je imela kar  nekaj let v najemu atelje za 1 tolar, za kar je še danes hvaležna tedanji županji in pobudnici tega projekta,  Bredi Pečan.  Poleg slikanja je na obali  nabirala naplavljen les in ga umetniško preoblikovala v različne unikatne izdelke.

Metko in Lijano je tako povezala ljubezen do umetnosti, njuna želja po ustvarjanju in -  Izola. Obe sta imeli že veliko samostojnih razstav, sodelovali  na skupinskih razstavah, Lijana se udeležuje tudi sejmov starin, Metka pa se ukvarja še z individualno terapijo z umetnostjo. Obe sta ljubiteljici narave, radi nabirata zelišča, jih sušita in pripravljata čajne mešanice, radi hodita peš in spoznavata nove kraje.

Razstava Šepet slike in tekstila je njun prvi skupni projekt, kjer sta ustvarjalno združili poznavanje tekstila, šivanja in slikarstva. Načrtujeta pa že nove projekte, ki bodo povezani s pravljicami, poezijo in glasbo. Pravzaprav sta si že  otvoritev razstave zamislili kot pogovor in likovno   glasbeni dogodek.  K sodelovanju sta povabili tri izvrstne glasbenike, ki so prijeten večer zaokrožili s svojo  avtorsko glasbo. To so bili Igor Švarc, profesor violončela na Glasbeni šoli Koper, nekoč soločelist ljubljanske opere in član simfoničnega orkestra RTV Ljubljana, Tomi Štanfel, kitarist in skladatelj, navdušen nad umetnostjo flamenka in Tjaš Kozlovič, kitarist in tolkalist na cajon, ki študij nadaljuje na glasbenem konservatoriju za jazz v Trstu.  Vsi trije sodelujejo tudi v različnih drugih  glasbenih zasedbah.

Večer smo zaključili s spoznanjem, da ljudje osebnostno rastemo tudi ob obiskih razstav, koncertov, literarnih in drugih kulturnih dogodkov. Metka pa je za vse obiskovalce že dan prej napekla veliko sladkih domačih dobrot in z jablane na vrtu za svojo hišo nabrala okusne in osvežilne   sadeže.

Večer sva povezovali Ksenija Orel in Špela Pahor.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko