PiSanja

  • s1_6
  • s2_5

KVAČKANI IZDELKI ROT IMENITNOST IN POSLOVNA PRILOŽNOST

Ventilator besed | 27.2.2017 | Komentarji 0

V Vitrini ustvarjalnosti v izolski mestni knjižnici so v mesecu februarju so na ogled razni imenitni kvačkani izdelki Mariline Tenore. Ustvarjalka, ki že dve leti živi v Izoli, prihaja iz mesta Foggia v Apuliji. Slovensko obalo obožuje tudi zato, ker jo spominja na južno jadransko obmorsko mestece Siponto, na katerega jo vežejo najzgodnejši spomini, zlasti so ti spomini vezani na njeno drago nono, babico, ki jo je uvedla v čudoviti svet ročnih del. »Vsakokrat, ko se lotim kvačkanja, zaznavam nono ob sebi«, pravi ustvarjalka, ki rada ustvarja tako s tkaninami kot z različnimi vrstami preje. V Izoli se je navdušila nad tukajšnjo klekljarsko tradicijo, vtem ko jo je povsem prevzela tudi goriška čipka.

Navdih za svoje kreacije črpa iz sveta, ki jo obkroža. Italija sama po sebi, pravi, je valilnica umetnosti, kamorkoli se v Italiji človek zazre, tam vidi umetnost, ali vsaj nekaj lepega, kar daje navdih. Seveda, nasvete za ustvarjanje poišče tudi v knjigah in revijah in vendar je najbolj zadovoljna, ko med ustvarjanjem pusti domišljiji prosto pot. Kvačka vese od prtičkov do odejic, torb, kap, … Njeni izdelki nosijo pečat tradicije in sodobnosti.

Pred dvema letoma je Marilina Tenore sodelovala v iniciativi tržaškega združenja Picknitartcafé, ki je dalo pobudo, da so kvačkarice iz celotne tržaške pokrajine, iz domala vseh italijanskih dežel in tudi iz tujine, od ZDA do Avstrije, Švice, Francije in tudi iz Slovenije, na Velikem trgu v Trstu izdelale največjo kvačkano odejo na svetu in se tako vpisale v Guinnessovo knjigo rekordov. Posamezni deli Velike Odeje so bili potem naprodaj, pridobljena sredstva pa so namenili za raziskave multiple skleroze. 8. marca letos bo gospa Tenore sodelovala v sorodni pobudi, in sicer bo v Veroni kvačkala Julijino odejo, s katero bodo kvačkarice opozorile na nasilje nad ženskami.

            Sprva so bila ročna dela njen prostočasni konjiček, izdelke je navadno podarjala svojim bližnjim za razne priložnosti, po srednji šoli pa je ravno v tem začutila poslovno priložnost. Njeni izdelki so vidni na priljubljeni facebook strani »L’angolo dell’uncinetto dal punto perfetto«. V knjižnici bodo izdelki na ogled do konca meseca.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2017 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko