PiSanja

  • z1_1
  • z2_1

ŽABE V LONCU

Maja Matilda Remic | 24.5.2017 | Komentarji 0

Kaj naredi žaba, če jo vržemo v lonec z vrelo vodo? Logičen odgovor – žaba  bo skočila iz lonca in se rešila.

Kaj pa če damo žabo v  lonec z mrzlo vodo?  Če damo žabo v lonec z mrzlo vodo in lonec počasi segrevamo, bo žabi to všeč in ne bo pravočasno zaznala spremembe in preteče nevarnosti, zato se bo počasi  skuhala  in seveda umrla.

Ali smo torej ljudje  kot žabe v loncu? Seveda smo, vsaj večina. Zato se metafora žaba v loncu  kar pogosto uporablja za ponazarjanje  nesposobnosti ljudi, da bi reagirali na postopne spremembe, ki se kopičijo in na koncu pripeljejo  do katastrofe.

Tako ljudje  mirno in nekritično gledamo na kopičenje problemov, na katere bi sicer, če nam bi pretila neposredna nevarnost, hitro in  temeljito odreagirali.

Najbolj značilen tak primer  so npr. okoljske spremembe, ko zaradi prekomernega izkoriščanja premoga, nafte in plina kvarimo okolje in onesnažujemo  zrak, tako da grozi dvig temperature ozračja preko meje, ko bomo lahko živeli še normalno. Tudi  kilogrami, ki se nam kopičijo na telesu  in slabšanje zdravja, so tak primer. Vedno  se tolažimo, da bo že kako, oziroma, da še ni tako slabo. Enako  reagiramo na  manipulacijo bank in elit, ki usmerjajo svet:  manipulacijo in  ustrahovanje  smo vzeli v zakup in ne reagiramo. Posledično selitev  beguncev smo sprejeli  kot  nekaj normalnega, nihče pa ne odpravlja  vzrokov. Enako sprejemamo  oziroma  smo vdani v usodo  glede  terorizma, vedno znova in znova  nasedamo laganju  političnih  elit, itd.

Mislim, da je naš sedanji čas, čas žab v loncu, ki smo jih dali v mrzlo vodo in jih počasi kuhamo, žabe  pa so zadovoljne in se sploh ne skušajo rešiti. Svoje prepričanje sem ponazorila s  keramično skulpturo Ljudje smo kot žabe v loncu, ki  sem ji naredila  za društveno razstavo Keramikov in lončarjev, Slovenije,  Magistrat,  Ljubljana  2017.

 

Podnapis k fotografijam:

 1. Maja Remic, »Ljudje smo kot žabe v loncu«,  engobirana in patinirana  keramika

2. Maja Remic, modeliranje  lonca  iz gline

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko