PiSanja

  • sp_8

Anja Mugerli na zelenem fotelju v MKI

Špela Pahor | 15.6.2017 | Komentarji 0

9. junija smo v Mestni knjižnici Izola gostili mlado pisateljico Anjo Mugerli. V pogovoru, ki ga je  z občutljivostjo poznavalke vodila  Diana Pungeršič,  nam je avtorica predstavila svoj knjižni prvenec Zeleni fotelj, ki je izšel leta 2015 v zbirki Piramida pri založbi  Litera.  Leta 2015 je bila  nominirana za  Nagrado za najboljši literarni prvenec (podeljujeta ZKZK in DSP).

Anja Mugerli, ki smo jo  ta večer res posadili v zeleni fotelj,  se je rodila leta 1984 v Šempetru pri Gorici. Zaključila je  študij slovenistike in podiplomski študij kreativnega pisanja. Je lektorica, moderatorka, voditeljica, rada bere, predvsem pa rada piše. Nekaj njenih  zgodb je prevedenih v srbščino in makedonščino. Za svoji dramski besedili je pred leti prejela drugo nagrado na mednarodnem natečaju Castello di Duino. 

Anja Mugerli  je sprva želela študirati psihologijo. Občutek za ljudi in njihove usode je  pokazala  v zbirki kratkih zgodb Zeleni fotelj.  V njih  z empatijo in globokim uvidom rahločutno,  izvirno in spretno  spregovori o različnih notranjih stiskah in bolečih izkušnjah,  ki  usodno zaznamujejo življenjske  zgodbe  vsakdanjih   ljudi. Njeni protagonisti  se  soočajo  z različnimi izgubami, boleznijo, neplodnostjo, napadi tesnobe, depresijo, zapletenimi družinskimi odnosi, izključenostjo, razpadom družine, naveličanostjo, odtujenostjo, plehkostjo, brezbrižnostjo, banalnostjo; na te situacije  odgovorijo različno, ustvarjalno  ali pa s pasivnostjo in sprijaznjenjem. Vendar pisateljica  nikogar ne obsodi, saj ve, da življenje lahko nekaterim prizanese, drugim pa ne. Knjiga je zanimivo branje tudi zaradi prvoosebnega pripovedovanja, odprtih koncev, simbolizma  in elementov fantastike, ki jih vnaša v zgodbe.

Literarni večer se je odvijal v okviru    Bralnega  kluba KIRA KNJIGA oziroma KIRA KNJIGA V ŽIVO,  ki je nastal na pobudo Ksenije Orel, knjižničarke in profesorice italijanskega jezika,  vodi pa ga literarna kritičarka in prevajalka Diana Pungeršič. Člani kluba se v želji po izmenjavi mnenj o prebranih knjigah srečujejo že dve leti.  Pozimi v pravljični sobi knjižnice, v   poletnih mesecih v   Arheološkem  parku Simonov zaliv. Tu  v  senci starih oljk odkrivajo svet antične književnosti. Namen druženja v bralnem  klubu je sicer spoznavanje slovenskih  avtorjev leposlovja, pogovor o tem,  kako doživljamo knjige, soočanje različnih mnenj in nenazadnje tudi  širjenje kroga aktivnih bralcev.  O knjigi  Zeleni fotelj so se v bralnem klubu pogovarjali februarja,  tokrat pa so avtorico Anjo Mugerli spoznali v živo.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko