PiSanja

  • 507119263
  • ater

VODA – PIJTE DOVOLJ VODE

Maja Matilda Remic | 10.8.2017 | Komentarji 0
V poletni vročini  moramo piti veliko vode, vsaj 30 ml na kilogram telesne teže dnevno. Dnevno v normalnih okoliščinah izgubimo 2,4 litra vode, od tega 1,4 litra  s sečem, 0,1  z znojem, 0,2  z blatom, 0,7 litra  z izhlapevanjem skozi pljuča in kožo. V poletnih  vročih dneh  ali aktivnostih pa izgubimo  še precej več vode iz telesa Če torej ne pijemo dovolj, pride do dehidracije. Dehidracija  pa ima  zelo negativne posledice na organizem: zmanjšuje krvni tlak in lahko vodi do odpovedi ledvic, možganske kapi, srčnega infarkta, tvorbe ledvičnih kamnov in številnih drugih bolezni. Pitje kave in alkohola  v vročih dneh ni preveč priporočljivo, saj dodatno  odstranjuje vodo iz telesa. Prava pijača  je zato edinole voda !  

Dehidracijo ugotovimo po opazovanjem urina

·         Normalen urin  mora biti bister in skoraj brezbarven. ·         Če je telo dehidrirano, je urina manj in je rumenkasto obarvan.

·         Pri močni dehidracije ima telo malo urina, ki je oranžne ali temne barve.

Koliko vode piti?

Odrasel človek naj bi popil od dva do tri litre vode , otroci naj jo pijejo po potrebi, pri tem  se zavedajte, da sokovi niso voda. za žejo  otroke navadite na vodo, ki je vir življenja in zdravja! Piti začnemo že zjutraj. Velik kozarec mlačne vode namreč bo odplaknil polno strupenih snovi, kar je zelo pomembno. Priporočljivo je piti tudi pol ure pred obrokom,  med jedjo pa ne, ker tedaj otežujemo prebavo. Glavnino vode naj bi popili do 18. ure.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko