PiSanja

  • 1.november_-_spomin_na_mrtve
  • 2.grob_in_roe
  • 3.grob_in_roe_008
  • 4.grob_in_roe
  • krizanteme-_roe_svee___23
  • opek__za_1.nov.

Dan spomina na mrtve – urejanje grobov

Maja Matilda Remic | 23.10.2017 | Komentarji 0

Dan mrtvih, oziroma dan spomina na mrtve je običaj, ko se spomnimo mrtvih sorodnikov in  prijateljev in uredimo grobove.  V novejši zgodovini se je praznik precej skomercializiral, nekateri  prav tekmujejo v dragih  okrasitvah grobov, drugi  pa prosti dan izkoristijo za dopust oziroma rekreacijo. Poleg tega se praznik prepleta z  nočjo čarovnic, tako da praznik  neopazno izgublja svoj globoki  pomen. Vendar je bolj kot okraševanje grobov za 1. november pomembno, da je grob  urejen  skozi vse leto, največ pa seveda  štejejo naši spomini in  iskrene misli na preminule.

Grob naj bo urejen skozi celo leto in ne le za dan mrtvih

Da bo grob videti urejen, ne glede na letni čas in praznike, je pomembna že osnovna ureditev groba. Grob z veliko marmorja, peskom in nekaj trajnic bo videti urejen skozi vse leto. Potrebno bo le od časa do časa očistiti marmor in zamenjati pesek. Vendar tak grob deluje sterilno in se ne vključuje v naravo. Lepši so grobovi z veliko naravnega zelenja in rožami.

 

Zasadimo trajnice ali enoletnice

Če se odločimo, da posadimo enoletnice ali sezonsko cvetje, potem je potrebno za grob skrbeti redno, ga zalivati, gnojiti in odstranjevati odmrle rastline, sicer bo grob deloval zanemarjeno. V takem primeru rajši zasadimo zimzelene trajnice.

Med trajnicami so najbolj priljubljeni počasi rastoči bori, brini, ruševje, pušpan, bršljan in trdoleska. Izberemo lahko tudi pokrivne trajnice, ki pokrijejo grob kot blazina ali kakšne nezahtevne trajnice, kot so netreski, homulice, trave.

Lahko pa tudi kombiniramo, tako, da med zasaditvijo trajnic pustimo prostor za cvetoče enoletnice ali dvoletnice, kar je morda še najbolje.. Po sajenju vrhnjo plast zemlje posujemo s specialno zemljo za grobove, ki s črno barvo lepo pokriva površino in ne pušča madežev na kamnitih delih ali pa posujemo sekance ali lubje, včasih lahko  položimo tudi velike kamne.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko