PiSanja

  • img_8487

JURE ŠVAGELJ IN VEZENE SLIKE

Mira Glintič in Špela Pahor | 22.3.2018 | Komentarji 0

Mesec marec je in že se napoveduje pomlad.  In pomladni prazniki, na primer gregorjevo, ko se ptički ženijo. In svetovni dnevi: svetovni dan civilne zaščite, svetovni dan gledališča, svetovni dan lutkarjev, meteorologije, boja proti rasni diskriminaciji, pripovedništva, poezije, strpnosti, tuberkuloze, varčevanja z energijo, svetovni dan voda,  materinski dan… Med temi prazniki je  tudi svetovni dan Downovega sindroma.

V Mestni knjižnici Izola si lahko zato v mesecu marcu ogledate izdelke, ki so nastajali v VDC Koper, enoti Izola in enoti Portorož v Luciji. Vitrine krasijo izdelki, z ljubeznijo narejeni iz jeansa – predpasniki, okrasne blazine, igrače, ovitki za knjige, viseče poličke… Na stenah pa lahko občudujete vezene slike Jureta Švaglja.

Jure Švagelj je posebna oseba. Z  družino živi v mirnem, zelenem, z drevesi posejanem   kotičku Pirana, v vrstni hiški nasproti stadiona. Star je  petinštirideset let in se vsako jutro odpravi v Varstveno delovni center v Lucijo. Malo je že naglušen, ima težave pri govoru, a  ga to ne ovira v neposredni komunikaciji ali pri poslušanju glasbe. V glasbi uživa, posebno  rad posluša skupino Abba.

Jure ima Down, a ni down. Je vesel, družaben in ustvarjalen. Zelo rad riše.  Že   vrsto let vztrajno in z ljubeznijo na  žakljevino veze podobe svojih  bližnjih, prijateljev  in sodelavcev. Rad veze tudi po predlogah, ki mu jih narišeta  mentorici Snežana in Jana. Iz njegovih vezenih slik nastajajo  tudi drugi izdelki,  na primer čudovite torbe za sprehod do knjižnice, parka, otroškega igrišča  ali trgovine. Barve sukancev, ki jih izbira sam,   izražajo njegovo toplino, dobrodušnost, pristnost, prijaznost in veselje.   Njegove umetnine so bile predstavljene na raznih sejmih, razstavah in promocijah VDC Koper. Jure se rad udeležuje ustvarjalnih delavnic Art Down Up, ki jih za uporabnike vseh enot VDC Koper organizira Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož.

Vsi v družini, oče, brat Boris in sestra Barbara, si kot  aktivni člani nevladne organizacije Sklad Silva – Fijeroga prizadevajo za dvig kakovosti življenja ljudi s posebnimi potrebami na obalnem področju. Boris in Barbara lepo skrbita

za svojega brata.  Jure rad pripoveduje o svoji družini,  nečake in nečakinje pa  srčno in z nasmehom našteva enega za drugim.

 

Nihče ni kriv, da se rodi z Downovim sindromom, posebnim stanjem kromosomov, ki upočasnjuje telesni in duševni razvoj otrok. Duševne zmožnosti oseb  z Downovim sindromom so sicer ovirane, a to jim ne preprečuje, da bi lahko bile ustvarjalne na mnogih področjih. O tem se lahko prepričate v sredo, 21. marca, ko se v Avditoriju ob 20. uri prične gledališki koncert  Slovenska popevka. V predstavi  nastopajo profesionalni umetniki, igralci Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana v sodelovanju s pevci, plesalci, recitatorji in glasbeniki –  varovanci Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič.

Če  ne utegnete priti v Izolo,  si lahko na ta dan v avli Avditorija Portorož

ogledate še razstavo izdelkov varovancev VDC Koper, tudi vezene slike Jureta Švaglja.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko