PiSanja

  • img_0770

Še en zanimiv pripovedovalski večer v izolski knjižnici

Špela Pahor | 28.3.2018 | Komentarji 0

Tudi letos se je  izolska knjižnica vključila v  program ljubljanskega  festivala Pravljice danes.  V torek, 20. marca, sta bila v večernih urah na sporedu dva zanimiva dogodka. Najprej so se z motivacijskimi zgodbami predstavili Ester Zupan, Petra Žagar, Kristian Božičnik in Mojmir Kovač. Združujejo se v Klubu obalnih govorcev, namen vsakega člana  je izboljšati svoj govorni nastop.  Spoznali  so se na motivacijskih delavnicah, ki jih v različnih obalnih knjižnicah vodi vsestranski Mojmir Kovač, vedno poln inovativnih zamisli, ki pa jih vse tudi zelo uspešno udejanji.  Na predavanjih in  delavnicah na različne načine, tudi z osebnimi zgodbami znanih ljudi,  navdušuje in motivira  udeležence, naj pogumno spremenijo svoje življenje na boljše.   Člani kluba obalnih govorcev (ta je sicer še v nastajanju) so se na enem od srečanj pogovarjali o tem, da obstaja tudi svetovni dan pripovedovanja zgodb. Povezali so se z Mestno knjižnico Izola in  z zgodbami iz svojega življenja  obogatili  vse poslušalce. 

Najbolj me je nagovorila zgodba Mojmira Kovača, ki je pripovedoval o tem, kako je s šestnajstimi leti postal jugoslovanski  prvak v judoju. Zelo zahtevni treningi, zgodnje vstajanje, telesne bolečine, različne odpovedi so mu naposled prinesle zmago, ko pa se je vrnil v šolo, je dobil ukor, ker se je profesorju zdelo, da ga ni dovolj ponižno prosil za šole proste dni v času tekmovanja in potovanja do Beograda in nazaj. »Takrat sem prišel do spoznanja, da ga ni človeka, ki bi mi preprečil ukvarjati se z nečim, kar me veseli«, je povedal Mojmir. Zaupal je še, da je bilo zanj pripovedovati lastno zgodbo stresno, kljub temu, da ima veliko izkušenj z javnimi nastopi in da je govoril tudi že pred več kot tisoč poslušalci. »Pripovedovanje točno določene zgodbe je velik izziv, saj ima zgodba svoje zakonitosti. Zame je bila to zelo močna izkušnja. Pripovedovati  zgodbo je nekaj čisto drugega kot predavati eno uro.«

Tudi za Ester, Petro in Kristiana   je bil nastop v Izoli  močna izkušnja. »Pripovedovanje na srečanjih kluba, kjer vlada bolj družinsko vzdušje, je drugačno kot pripovedovanje ljudem, ki jih ne poznamo. Poslušajo te neznane osebe in te nekako ocenjujejo, in to je za nastopajočega kar velik zalogaj«, so si bili edini.  Že se navdušeno veselijo nastopov v knjižnici v Luciji.  V klubu obalnih govorcev so namreč zasnovali tudi Festival motivacijskih zgodb, ki bo vključeval več dogodkov, odvijali pa se bodo v knjižnicah v Luciji in Kopru.

Veselijo se tudi nadaljnjega sodelovanja z Mestno knjižnico Izola in se zahvaljujejo za povabilo in možnost, da so se lahko predstavili.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko