PiSanja

  • zakaj

Zakaj to počne?

Polona Wallas | 11.4.2018 | Komentarji 0

Kaj se dogaja v glavah jeznih in nadzirajočih moških?

Lundy Bancroft

UMco, 2018

Življenje z nasilnim moškim je podobno vožnji po toboganu, ženska ima občutek, kot da drsi v globino, ob tem pa jo preplavlja adrenalin, vznemirjenost in strah. Da bi prepoznale adrenalinsko vožnjo, pa je potrebno ženske opremiti s sposobnostjo, da se fizično in psihično zaščitijo pred jeznimi in nadzirajočimi moškimi. 

»Ena od ovir za prepoznavanje kronično neprimernega ravnanja v razmerju je, da se večina nasilnih moških preprosto ne zdi nasilna. Imajo veliko dobrih lastnosti, vključujoč prijaznost, toplino in humor, zlasti v zgodnjem obdobju odnosa. Prijatelji nasilneža imajo lahko zelo dobro mnenje o njem. Lahko ima uspešno poklicno življenje in nima težav z drogami ali alkoholom. Preprosto ne ustreza nikogaršnji predstavi krute ali zastrašujoče osebe. Ko ženska čuti, da njeno razmerje uhaja izpod nadzora, je zato malo verjetno, da si ji bo posvetilo, da je njen partner nasilnež«.

Knjiga Kaj se dogaja v glavah jeznih in nadzirajočih moških?, ki je izšla leta 2002 v ZDA, kjer je doživela velik uspeh, si prizadeva ravno to: primerno opremiti prizadete ženske. Namenjena je vsem, ki doživljajo zlorabo ali imajo v svoji družini nasilnega moškega. V knjigi so odlično predstavljeni miti o nasilju, ki nimajo zveze z resničnostjo in so velikokrat uporabljeni kot izgovori, s katerimi nasilneži želijo upravičiti svoja ravnanja ali jih z njimi želi opravičevati okolica: da so bili zlorabljeni, prizadeti s strani bivše partnerice; da so nasilni zato, ker tako močno čutijo do ženske ali pa zato, ker preveč zadržujejo čustva, ki nato izbruhnejo; da se morajo načiti biti manj agresivni ali zgolj naučiti obvladovati bes; da izgubijo  nadzor nad sabo; da imajo duševno bolezen in sovražijo ženske - zaradi grozne matere; da morajo zgolj izboljšati lastno samopodobo; da njihov šef grdo ravna z njimi; da obstaja toliko nasilnih žensk kot nasilnih moških ... Avtor odpravi z miti in razgrne resnico: občutki ne povzročajo nasilnega ali nadzirajočega vedenja, njegove gonile sile so prepričanja, vrednote in navade.

Knjiga strukturirano podaja vsebino, predvsem pa je trdna opora in pomoč zlorabljenim ženskam, .  Saj - kot pravi avtor - nasilen moški deluje kot čarovnik. Njegovi triki nas odvračajo od tega, da bi pogledali v pravo smer, motijo našo pozornost, da ne bi opazili, kaj se pravzaprav dogaja. Ne samo doma, temveč tudi na delovnem mestu, v centrih za socialno delo ali na sodiščih. Knjiga je zato tudi odličen vpogled za vse, ki delujejo na področju socialnega dela, odvetnike in tiste, ki delujejo na sodiščih v družinskih zadevah.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko