PiSanja

  • Brez slike

Razstava o Postojnski jami v MKI

Špela Pahor | 27.4.2018 | Komentarji 0

Pestrim dogajanjem ob 200 letnici odkritja najlepših delov Postojnske jame se pridružuje tudi razstava razglednic, knjig, dokumentov in različnih predmetov, ki jo je zbiratelj Janez Janežič postavil v vitrine v Mestni knjižnici Izola in bodo na ogled do konca meseca maja.

Jama je bila verjetno že v pradavnini zatočišče za človeka, raziskovalci pa so našli dokaze, da so ljudje obiskovali že v 13. stoletju. O Postojnski jami lahko beremo tudi v Slavi vojvodine Kranjske, ki jo je spisal v 17. stoletju živeči Janez Vajkard Valvasor, kranjski plemič in polihistor, kartograf, znanstvenik, zbiratelj, član Kraljeve družbe in ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine.

Notranje in najlepše dele Postojnske jame je 14. aprila 1818 odkril svetilničar Luka Čeč, ki je ob pogledu na čarobne prizore vzkliknil: »Tu je nov svet, to je paradiž!« Naslednje leto si jo je ogledal prestolonaslednik Ferdinand I. Do danes je  Postojnsko jamo obiskalo 38. milijonov ljudi.

Jama ima 24 km podzemnih poti, po 3,7 km pa se lahko peljemo z vlakcem. Že okrog leta 1824 so uredili razsvetljavo. Že takrat so v Plesni dvorani vsako leto na binkoštni ponedeljek priredili slovesnost, ki je bila med domačini zelo priljubljena. Upravljalci jame so s tiskanimi letaki in plakati, oglaševanjem v časopisih, izdajanjem vodnikov in  sodelovanjem na mednarodnih razstavah glas o Postojnski jami ponesli daleč v svet. Uvedli so tudi Zlato knjigo, kamor so se podpisovali imenitni gostje. Že leta 1872 je po jami stekla jamska železnica, leta 1884 pa so poskrbeli še za električno razsvetljavo.

Del tega dogajanja je s tokratno razstavo želel prikazati tudi Janez Janežič. V vitrine je postavil foto albume, razglednice, zgibanke, plakate, knjige in vodnike, turistične prospekte,  zemljevide, programe turističnih  izletov v Postojno, vstopnice in preluknjane vozne karte za jamski vlak, časopise, kot je Ilustrirani Slovenec, spominske značke, koščke kapnikov, razne kamne, spominke, otroške sestavljanke, mini potovalni kovček, projektne dokumentacije  in še marsikaj zanimivega. Predstavljeni pisni dokumenti so v slovenskem, italijanskem in nemškem jeziku, nekateri še iz 19. stoletja, drugi iz časa FLRJ. Na plakatu, ki spremlja razstavo v vitrinah, si lahko obiskovalci preberejo ljudsko zgodbo o nenasitnem Zmaju v Postojnski jami, ogledajo pa si lahko tudi sliko skrivnostnega jamskega škrata. Vabljeni k ogledu v času odprtosti knjižnice.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko