PiSanja

  • mglc_71

Odprtje pregledne razstave Rika Debenjaka

Ventilator besed | 5.8.2018 | Komentarji 0

Riko Debenjak
Pregledna razstava

9. 8.–11. 11. 2018

 

·         Odprtje razstave bo v četrtek, 9. avgusta 2018, ob 19. uri.

·         Kustosinja razstave je Breda Škrjanec.

·         Postavitev razstave je oblikoval Damijan Kracina.

·         Razstava je nastala v sodelovanju z družino Debenjak, Galerijo Rika Debenjaka Kanal ob Soči in Moderno galerijo Ljubljana.

·         Prvo javno vodstvo bo v torek, 14. avgusta, ob 18. uri.

·         Javno vodstvo po razstavi vsak torek ob 18. uri.

·         Razstavo spremlja razvejan spremljevalni in izobraževalni program.

·         Na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru od 9. avgusta do 11. novembra 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure

 

Riko Debenjak (1908–1987) se je uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne barvne eksperimentalne grafike.Debenjaka v grafiki označujemo z letom 1953, takrat nastane vrsta njegovih Kraševk, tedaj razvije svoj prvi grafični cikel Panjske končnice in od takrat lahko kontinuirano spremljamo razvoj njegovega grafičnega ustvarjanja do Magičnih dimenzij. Z njegovim delom je povezan nastanek ljubljanske grafične šole, katere jedro so sestavljali prav njegovi učenci in ki je vrhunec doživela konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Bil je pomemben akter tudi v organizaciji prvih mednarodnih grafičnih razstav (Bienala), večkrat je sodeloval tudi kot razstavljavec in prejel več nagrad, med drugim mednarodne žirije v letih 1957 in 1961 in veliko častno nagrado grafičnega bienala v letih 1971 in 1973. Pečat je vtisnil tudi v mednarodnem prostoru, kjer so prepoznali kakovost njegovih del z nagradami (Tokio, Aleksandrija, São Paulo, Krakov, Fredrikstadt in drugje), z vabili za samostojne razstave (Beograd, Zagreb, Novi Sad, Skopje, Bruselj, Hagen, Bremen, Bochum, Pariz, Nürnberg), z vključevanjem v serijske izdaje grafik in odkupi del za javne in zasebne zbirke.

 

Letos je 110. obletnica Debenjakovega rojstva in takšen jubilej ponuja priložnost, da z retrospektivno razstavo umetnikovega delovanja na področju slovenske umetnosti izrazimo spoštovanje do njegovega obsežnega umetniškega opusa ter ponovno osvetlimo Debenjakov v zgodovino že zapisani pomen za razvoj slovenske polpretekle umetnosti, še zlasti grafike.

 

Razstava v MGLC je preglednega značaja in se osredotoča na Debenjakovo bogato grafično produkcijo. Celovit vpogled v razvoj opusa umetnika Debenjakove pomembnosti pa ne sme izključiti drugih vidikov njegovega umetniškega delovanja. Njegov slikarski opus, ki je nastajal med letoma 1936 in 1957, ko je že nastala grafika Kraška kariatida (1957), za katero mu je kritika pripisala prvi ustvarjalni vrhunec, je javnosti slabše poznan. Manj znano je tudi, da se je k slikarstvu in priljubljenim slikarskim motivom, kot so tihožitja, portreti in krajine oziroma vedute, vrnil po upokojitvi. Po letu 1973 je nastala vrsta portretov in tihožitij, trenutkov iz njegovega vsakodnevnega okolja. Zanimivo je, da se je leta 1984 njegov ustvarjalni cikel vnovič zaključil z abstraktnim motivom Magičnih dimenzij v dveh oljih na platnu.

 

Med letoma 1940 in 1964 je nastal obsežen Debenjakov ilustratorski opus v več kot petindvajsetih knjižnih izdajah. V ilustracijah se odlikujejo njegov risarski talent, realistični slog in včasih literarno-lirični, drugič spet epski in monumentalni odnos do vizualne obravnave literarnih vsebin.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja je po njegovih predlogah nastalo tudi več serij poštnih znamk.

Pod psevdonimom RIDE ali DERI je objavljal tudi karikature v časopisu Pavliha, kopiral in izdeloval freske, leta 1955 se je podpisal pod scenografijo za baletno predstavo Lisica Zvitorepka Igorja Stravinskega ter leta 1957 v restavraciji Tavčarjev hram v Ljubljani izdelal mozaik z naslovom Na morskem dnu, temo, ki ga je takrat zaposlovala tudi v grafiki. Bil je aktiven v stanovskem Društvu slovenskih likovnih umetnikov, ki mu je tudi predsedoval (1954–1956).

 

Kustosinja: Breda Škrjanec

Oblikovanje postavitve: Damijan Kracina

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biografski podatki

 

Riko Debenjak je bil rojen 8. februarja 1908 v Kanalu ob Soči. V Beogradu je v letih od 1930 do 1934 obiskoval umetniško šolo in kasneje nadaljeval višji akademski tečaj iz slikarstva (1934–1937). V letih 1937–1939 je bival v Parizu. Na mnogih potovanjih po Evropi se je izpopolnjeval v ilustraciji, kasneje tudi v grafiki. Ko se je leta 1939 vrnil v Ljubljano, ga je za grafiko navdušil Božidar Jakac. Od leta 1950 do upokojitve je bil profesor grafike na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1957 se je s štipendijo Prešernovega sklada izpopolnjeval v ateljeju grafika Johnnyja Friedlaenderja v Parizu. Dvakrat je razstavljal tudi na beneškem bienalu (1954, 1964). Z njegovim delom je povezan nastanek ljubljanske grafične šole, katere jedro so sestavljali prav njegovi učenci. Bil je pomemben akter v organizaciji prvih mednarodnih grafičnih razstav (Bienala), večkrat je sodeloval tudi kot razstavljavec in prejel več nagrad, med drugim mednarodne žirije v letih 1957 in 1961 in veliko častno nagrado grafičnega bienala v letih 1971 in 1973. Leta 1977 je bila v Kanalu ob Soči odprta galerija z njegovim imenom. Umrl je leta 1987 v Ljubljani.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Javna vodstva


vsak torek v času razstave ob 18.00
Rika Debenjaka osebno, njegovo ustvarjalnost, odnos do grafike, vpetost v čas in prostor povojnega modernizma, povezave z grafičnim bienalom in ljubljansko grafično šolo bodo predstavili umetnostni zgodovinarji in poznavalci Breda Škrjanec, Nevenka Šivavec, Tatjana Pregl Kobe, Gregor Dražil, Boge Dimovski, Nataša Ivanovič in drugi povabljeni gosti.
Vstopnina

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Monografija o Riku Debenjaku

 

Ob razstavi bo novembra izšla dvojezična (v slovenskem in angleškem jeziku) monografija o Riku Debenjaku, njegovem delu in časovni vpetosti v obdobje njegovega ustvarjanja. Eseje bodo pripravili Breda Škrjanec, Nevenka Šivavec, ki je tudi urednica kataloga, Tatjana Pregl Kobe in Gregor Dražil. Oblikovalec je Ivian Kan Mujezinović.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacije

Odnosi z javnostmi: Karla Železnik, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

Kustosinja razstave: mag. Breda Škrjanec, 10/241 3805, breda skrjanec@mglc-lj.si

 

Razstava je na ogled od 8. avgusta do 11. novembra 2018, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

 

 

Razstavo so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mladina, S skupina d. o. o, Prozvok, kulturna produkcija d. o. o.

 

 

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko