Dogodkovnik

  • vodnikova_domacija1_25

Vodnikova domačija - napovednik

Ventilator besed | 29.10.2018 | Komentarji 0

NAPOVEDNIK DOGODKOV 30. OKTOBER.–8. NOVEMBER 2018


Nedelce
VIGEVAGEKNJIGE: ŠKATLA
Nedelja, 4. november (11h)
Nedelje so menda super za vse sorte prčkarije po hiši. Ali pa za stripe. Raje za stripe!
Poznate Škatlo? Ahac Novak je pob pa pol, navdušen gradilec in izumitelj, ki nekega dne pred vrtnimi vrati najde kartonasto škatlo. A to ni zgolj škatla – ta tudi govori, izvleče iz sebe, karkoli se potrebuje: žeblje, žage, dolge late, izvijače, stare gate. Tudi Škatla najraje gradi in izumlja. Svojski pristop in dve levi roki niso pri tem nobena ovira. Ahac in Škatla postaneta prijatelja in skupaj izumita vse sorte. Tudi negugajočo se gugalnico.

Na Nedelcah bomo tudi gradili! Kako? Takole:
Najprej boste spoznali Ahaca, Škatlo in čudodelca Zvizdana Paličko. V njihov svet smuknite skozi steno. Brzinsko (ali ne, kakor se vam bo zdelo) boste prebrali nekaj odlomkov iz stripa. BAM!
Potem vas bo Miha popeljal skozi osnove stripovske govorice. Izvedeli boste, kako se striparji lotijo izdelave stripa, kako si pri tem pomagajo z barvami in kaj te sporočajo, kaj v stripu pomeni kadriranje in še in še ...
Potem boste izdelali vsak svoj strip! Na razprte škatle, seveda. BAM!
Stripe bodo organizatorji skupaj z novopečenimi striparji pofotografirali in nato razprtoškatlaste stripe tudi razstavili v eni od sob Vodnikove domačije. Tam bodo na ogled 14 dni. BAM!

Delavnica je primerna za stripovske navdušence od 5. leta naprej.
Prijave zbiramo na spela.frlic@divjamisel.org. Kaj potrebujete? Dobro voljo! In oblačila, ki prenesejo kakšno packo.
Delavnico bosta skupaj z udeleženci zgradila pisateljica Maša Ogrizek in stripar Miha Hančič. Za Škatlo in škatlami stoji založba VigeVageKnjige.

---
Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Razen izjem so dogodki brezplačni. Veseli bomo, če boste kvalitetni program, dostopen vsem, podprli s prostovoljnimi prispevki.
Otroški program delno sofinancira Mol - Oddelek za kulturo.

Goga na domačiji
VEČER POSVEČEN MARUŠI KRESE.
Torek, 6. november  (20h)
Vabimo vas na dogodek ob ponatisu s fabulo nagrajene zbirke kratke proze Vsi moji božiči Maruše Krese. Pogovor, v katerem bodo sodelovali Meta Krese, Miha Mazzini in Boris A. Novak bo povezovala Amalija Maček.
Pogovoru bo sledila projekcija kratkega filma Jakoba Weidner Krese.

Dogodek poteka v sodelovanju z Založba Goga.

---
Trideset božičev in niti enega, ki bi ustrezal idealu iz medijev. Starši morajo na božični partijski sestanek, spečena potica je že ideološka drža, obisk cerkve strogo varovana skrivnost. Kasneje: mož je na potovanju z ljubimcem, v kaosu življenja matere samohranilke ni časa za nakup smrekice, okraski so se izgubili med selitvami. Božič v Nemčiji, Angliji, Ameriki, na letalu ali v avtu nekje vmes, v obleganem Sarajevu. Miniaturne zgodbe o tragiki in komiki družinskega življenja na božični večer, so tudi slika časa in poetična avtobiografija izjemne ženske, pisateljice, matere treh otrok, psihoterapevtke, borke za človekove pravice in humanitarke.

Maruša Krese (1947–2013) je svoje pesniške zbirke izdajala pri prestižnih nemških založbah, kratkopozni Vsi moji božiči, opremljeni s fotografijami Mete Krese, so bili leta 2006 prva njena samostojna knjiga v Sloveniji, zanjo je prejela nagrado fabula. Sledila je kratkoprozna zbirka Vse moje vojne (2009) in roman Da me je strah?, za katerega je dobila kritiško sito za najboljšo knjigo leta 2012.


Pripovedovanje za odrasle
PRIPOVEDOVANJE RESNIČNIH ZGODB Z LADO ZEI
Sreda, 7. november (19h)
Vabimo na pripovedovalski večer resničnih zgodb, na totalno razprodajo spominov!
Lada Zei, legendarna Delova novinarka in novinarka Radia Slovenija, neumorna raziskovalka in borka za razgibano starost, je pripravila izbor zanimivih zgodb in kultnih anekdot, insertov iz vsakdanjega življenja nevsakdanje novinarke. Obeta se večer poln smeha.

Pridite.


Za starejše
GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI
Četrtek, 8. november (10h)
Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.
Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu.
V novembru beremo knjigo Svetlane Slapšak: Ženske ikone 20. stoletja ter knjigo Fani Okič: Megaliti – govoreči kamni.
Pridružite se nam, potrebujete le očala!
Pripravlja skupina društva upokojenih pedagoških delavk - DUPDS. Vodi Lada Zei.Vstop prost na vse prireditve, razen tam, kjer ni to drugače navedeno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas:
TOR- PET (10h- 18h)
SOB in NED (10h-14h)
ter ob napovedanih dogodkih.

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko