Dogodkovnik

  • mglc_81

Milton Glaser, Plakati

Ventilator besed | 17.11.2018 | Komentarji 0

23. 11. 2018–3. 3. 2019


Milton Glaser (1929, New York) je eden izmed najpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu. Študiral je na umetniški šoli Cooper Union Art School v New Yorku in s Fulbrightovo štipendijo nadaljeval študij v Bologni na Akademiji lepih umetnosti pri slikarju Giorgiu Morandiju. Ob vrnitvi v New York je leta 1954 soustanovil sloviti oblikovalski studio Push Pin, dvajset let kasneje pa še lastnega Milton Glaser Inc. V petdesetletni karieri je oblikoval na stotine celostnih grafičnih podob, revije, časopise, knjige, ovitke LP-plošč, in ustvaril na tisoče plakatov. V zgodovino svetovnega oblikovanja se je zapisal z ikoničnim logotipom »I love NY«. Milton Glaser se je odločil, da mestu Ljubljana donira 35 avtorskih plakatov (nastalih med letoma 1966 in 2016), ki bodo po razstavi obogatili zbirko Mednarodnega grafičnega likovnega centra.
Milton Glaser, Plakati

• Odprtje razstave bo v petek, 23. novembra, ob 13. uri.
• Miltona Glaserja in njegove plakate bo predstavila dr. Petra Černe Oven.
• Na ogled do nedelje, 3. marca 2019.
• Milton Glaser je mestu Ljubljana doniral 35 plakatov. Plakati bodo po razstavi del zbirke MGLC.
• Ideja za donacijo je dal oblikovalec Mirko Ilić.


V zgodovini grafičnega oblikovanja sta lik in delo Miltona Glaserja (1929–) zapisana z velikimi črkami. V svojem plodnem ustvarjalnem opusu je ustvaril številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč. V zgodovino pa se je vpisal predvsem kot mojster plakata, ki ga je ustvarjal tako za gledališke predstave, likovne razstave kot koncerte. Enega prvih plakatov je zasnoval in izdelal leta 1966 za promocijo izdaje zbirke največjih hitov glasbenika Boba Dylana, kjer je v duhu časa uporabil psihadelično motiviko in izraznost, ki ji je moč slediti vse do zgodovinskih avantgard in secesijske dekorativne umetnosti. V njegovi prepoznavni vizualni govorici je vselej moč zaznati principe risbe in ilustracije, kar je postal njegov zaščitni znak. Med predstavljenimi deli na razstavi bodo med drugimi na ogled plakati in njihovi osnutki za razstavo Clauda Moneta v New Yorku, za takrat novi nosilec glasbe – kaseto Sony (1979), za Olimpijske igre v Sarajevu (1984) in legendarni logotip »I love NY« (1977), ki ga je ustvaril v času velike finančne krize New Yorka z namenom pozitivnega sporočila in slogana za vse prebivalce in obiskovalce mesta.

Milton Glaser pa je posebej za priložnost pričujoče razstave v Ljubljani oblikoval povsem nov plakat, ki je tudi na sami razstavi.

Na razstavi bo predstavljen nabor 28 plakatov, izmed 35, ki jih je Glaser podaril mestu Ljubljana in bodo po razstavi ostali v stalni zbirki Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Posebna zahvala za razstavo gre Mirku Iliću, ki se mu je ideja za donacijo porodila leta 2017, ko je kot predavatelj in avtor razstave TOLERANCE gostoval na Festivalu strpnosti. Tega s podporo MOL vsako leto organizirata Mini teater in Judovski kulturni center.

Razstava Miltona Glaserja bo v MGLC na ogled brezplačno, vse do 3. marca 2019.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Milton Glaser

Milton Glaser je za mnoge utelešenje ameriškega grafičnega oblikovanja druge polovice 20. stoletja. Njegova prisotnost v mednarodnem oblikovalskem prostoru in vpliv na poklic oblikovalca sta impozantna. Gre za sodobnega renesančnega človeka, ki je izjemno ustvarjalen in artikuliran, za predstavnika redke vrste, za intelektualnega oblikovalca in ilustratorja, čigar izjemno inovativno in samosvoje ustvarjanje odlikujeta globoko razumevanje in konceptualno razmišljanje, združena z raznolikim bogastvom vizualnega jezika.

Milton Glaser se je rodil leta 1929. Izobrazbo je pridobil na srednji šoli za glasbo in likovno umetnost ter na fakulteti za likovno umetnost Cooper Union v New Yorku in nato kot Fulbrightov štipendist na likovni akademiji v Bologni v Italiji. Leta 1954 je soustanovil revolucionarni oblikovalski studio Push Pin Studios, leta 1968 je s Clayem Felkerjem zasnoval New York Magazine, leta 1974 je ustanovil podjetje Milton Glaser, Inc., leta 1974 pa je skupaj z Walterjem Bernardom osnoval podjetje za oblikovanje tiskovin WBMG. Glaser je bil ves čas plodovit ustvarjalec plakatov in grafičnih odtisov. Njegove stvaritve so bile predstavljene na razstavah po vsem svetu, med drugim tudi na samostojnih razstavah v Centru Georges Pompidou v Parizu in v Muzeju sodobne umetnosti (MoMa) v New Yorku. Njegova dela so del stalnih zbirk mnogih muzejev. Poleg tega je uveljavljen grafični in arhitekturni oblikovalec z opusom, ki obsega vse od ikoničnih logotipov do celostne grafične podobe in notranje opreme za restavracije v World Trade Centru v New Yorku. Glaser je vplivna figura tako v oblikovalski kot v akademski skupnosti. Prispeval je veliko esejev in dal številne intervjuje na temo oblikovanja. Med mnogimi nagradami, ki jih je prejel skozi leta, velja omeniti nagrado za življenjsko delo Nacionalnega muzeja oblikovanja Smithsonian Cooper-Hewitt, ki so mu jo podelili leta 2004 za njegov dolgoletni pomemben in tehten prispevek k sodobni oblikovalski praksi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dr. Petra Černe Oven je oblikovalka, raziskovalka in predavateljica na področju oblikovanja vizualnih komunikacij, tipografije, informacijskega oblikovanja, ter širše: teorije in zgodovine oblikovanja.

Kot samostojna oblikovalka je delala za različne naročnike s področja kulture in izobraževanja in za svoje delo prejela med drugimi nagradami (DOS, BVSS) tudi eno najbolj prestižnih nagrad Type Directors Cluba iz New Yorka. Leta 2008 je zmagala na natečaju za projekt vizualne identitete dogodka “Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010”. V letu 2011 je prejela nagrado “Najlepša slovenska knjiga” za prvenec Obleci me v poljub Saše Pavček.

Strokovna in znanstvena besedila ima objavljena v revijah Eye, Typography Papers, baseline, 2+3D, Typomag, Hyphen in drugih. Leta 1999 je magistrirala in leta 2004 doktorirala na priznanem Oddelku za tipografijo in grafično komunikacijo na Univerzi v Readingu (Velika Britanija), kjer je potem kot post-doc Research Fellow delala na raziskovalnem projektu The optimism of modernity s Paulom Stiffom. Kot del projekta je bila kustosinja razstave in urednica knjige ‘Edward Wright: readings, writings’ (2007).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razstava je na ogled brezplačno od 23. novembra 2018 do 3. marca 2019, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure v Predavalnici MGLC v pritličju Gradu Tivoli.


Dodatne informacije:
Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko