Dogodkovnik

  • cd_62

Premiera predstave Rožnati trikotnik

Ventilator besed | 1.12.2018 | Komentarji 0

SO, 8. decembra, ob 20. uri (premiera)
PE, 14., ob 18. in PO, 17. decembra, ob 20. uri
Če, 17., NE, 20., SO, 26. in NE 27. januarja 2019, ob 20. uri
Kosovelova dvorana

Martin Sherman
Rožnati trikotnik (Bent)

Igra, v kateri sprejemanje samega sebe postane boj proti oblikam zatiranja.

Prevajalec: Lado Kralj
Režiser: Alen Jelen
Dramaturginja: Saška Rakef
Scenografa: Alen Jelen, Urša Loboda
Kostumografinja: Tina Kolenik
Glasbena oblikovalka in avtorica glasbe: Bojana Šaljić Podešva
Videastka: Valerie Wolf Gang
Svetovanje za video: Pila Rusjan
Koreograf: Ivan Peternelj
Lektorica: Klasja Zala Kovačič
Oblikovalec maske: Emperatrizz
Asistent režiserja in dramaturginje: Sandi Jesenik                                              

Igrajo Jurij Drevenšek, Aleš Kranjec, Anže Zevnik, Rok Kravanja, Danijel Malalan in Anđa Rupić, Luca Skadi, Virginia Immaculata

Koprodukcija: ŠKUC, Cankarjev dom, Zavod Kolaž
V videu so uporabljene fotografije tekstur (dela z avtorske razstave Patina moje duše), avtorice Ive Čubrić ex. Musović.

Ganljiva ljubezenska zgodba je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Izpostavljena je zgodovina homokausta, v katerem je bilo tisoče LGBT-oseb označenih z rožnatim trikotnikom in poslanih v taborišča smrti. Rožnati trikotnik (Bent) je brezčasna igra o ljubezni, človečnosti, nemoči in upanju. Pa tudi o tem, da se predsodki, nestrpnost in pogromi iz najtemnejšega časa 20. stoletja lahko kaj hitro ponovijo. Igra Rožnati trikotnik nas opominja, da je sprejemanje samega sebe pogoj za boj proti vsem oblikam zatiranja.

Alen Jelen je rojen v Mariboru. Po končani srednji šoli se je leta 1991 vpisal na AGRFT v Ljubljani, kjer je najprej diplomiral iz dramaturgije. Leta 2008 je diplomiral tudi iz gledališke in radijske režije. Od leta 2000 umetniško vodi ŠKUC gledališče. Zaposlen je na kot režiser v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija. Poleg radijskih iger Alen Jelen režira tudi v gledališču. Med njegovimi vidnejšimi režijami zadnjih let so Helverjeva noč (PG Kranj in ŠKUC), Brez solz za pedre (ŠKUC in Cankarjev dom), Draga Jelena Sergejevna (SNG Nova Gorica), Resnica (SSG Trst), Grešni kozel (SMG in Radio Slovenija) in Strašni starši (MGL).  Alen Jelen je od leta 2002 aktiven tudi kot tajnik Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Za niz gledaliških in radijskih režij je prejel bršljanov venec, strokovno priznanje ZDUS-a in dve mednarodni nagradi za radijske igre.

Rožnati trikotnik ameriškega dramatika in scenarista Martina Geralda Shermana je eno najpomembnejših dramskih del LGBT-kanona. Sherman ga je pisal v času, ko svet o nacističnem preganjanju homoseksualcev ni vedel skoraj ničesar. »O tej temi ni bilo študij, o tej temi se ni govorilo. V časopisu Christopher Street je bil objavljen odlomek iz knjige Rožnati trikotnik Richarda Planta, kajti avtor za knjigo ni mogel najti založnika.« Je avtor povedal v intervjuju za spletni portal Theatermania in dodal: »Po vojni so zavezniki izničili vse nacistične zakone, stare nemške zakone pa so pustili. V veljavi je tako ostal tudi zloglasni paragraf 175, ki je prepovedoval homoseksualnost. Vsi, ki so bili internirani zaradi homoseksualnosti in so preživeli, po vojni niso mogli povedati, zakaj so bili poslani v taborišča, kajti še vedno je obstajal zakon, ki jih je kriminaliziral. In četudi bi povedali, to najverjetneje ne bi bilo objavljeno. Tako je večina gejev, žrtev nacističnega pogroma, umrla, ne da bi izpovedala svojo izkušnjo.« Čeprav pisan z mislijo na uprizoritev na neodvisni sceni, v produkciji londonske organizacije Gay Sweatshop, ki si je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prizadevala za vzpostavitev takrat neobstoječega gejevskega gledališča, je Rožnati trikotnik Shermanu prinesel svetovno slavo. Po premierni uprizoritvi 1979 v gledališču Royal Court v Londonu so sledile uprizoritve na West endu in Broadwayu. Besedilo je bilo leta 1980 nominirano za prestižno nagrado tony za najboljšo dramsko predstavo in Hull-Warrinerjevo nagrado Ceha dramatikov. Leta 1997 je bil po dramski predlogi posnet tudi istoimenski film. In ne nazadnje, velik Shermanov uspeh je, da je Rožnati trikotnik vzbudil zanimanje raziskovalcev in v širši javnosti prvič načel temo nacističnega preganjanja homoseksualcev.

Kosovelova dvorana, 10, 7'50* EUR

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko