Dogodkovnik

  • cd_63

Jugoslovansko dramsko gledališče (JDP) v Cankarjevem domu

Ventilator besed | 30.11.2018 | Komentarji 0

3o. 11. 2018–3. 3. 2019
ČE, 13. in PE, 14. decembra, ob 20. uri
Linhartova dvorana

Jugoslovansko dramsko gledališče v Cankarjevem domu
Einsteinove sanje
Naključna smrt nekega anarhista


ČE, 13. decembra, ob 20. uri
Alan Lightman
EINSTEINOVE SANJE

Režija: Slobodan Unkovski
Produkcija: Jugoslovansko dramsko gledališče
Igrajo: Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Nataša Tapušković, Branka Petrić, Marija Vicković, Milena Živanović, Vučić Perović, Marko Grabež, Milica Gojković, Filip Đurić, Joakim Tasić

Roman ameriškega fizika in pisatelja Alana Lightmana je izšel leta 1993 in je bil do danes preveden v več kot štirideset jezikov. V tem jezikovno odlično izpisanem romanesknem delu s pregledno strukturo in bogatim domišljijskim svetom nam pisatelj razkriva Einsteinove sanje ob nastajanju slavne relativnostne teorije. Tako roman iz leta 1992 kot njegova dramatizacija prinašata prizore iz sanj enega največjih mislecev in utemeljitelja relativnostne teorije, Nobelovega nagrajenca Alberta Einsteina. Dogajanje se odvija v letu 1933, na Einsteinovi poti v Ameriko, na begu pred nacisti. Posamični prizori se odvijajo tudi v letu 1905, v Bernu, kjer se je Einstein v mladosti ukvarjal z deli, ki so napovedovala razvoj relativnostne teorije. Sanjski in resnični junaki iz različnih časovnih obdobij se srečajo na (simbolični) ladji, ki polna beguncev, ki se umikajo pred nacizmom, pluje v Ameriko. Hkrati z njimi potujejo tudi njihovi spomini, sanje in na dolgem potovanju se različne časovne perspektive začno prepletati, mešati, združevati … izkaže se, da je prihodnost določena že vnaprej in da človek ni nič več kot zgolj opazovalec lastnega življenja. Izredno duhovito in zabavno prepletanje znanosti, umetnosti ter kulture, gledališko potovanje skozi čas, ki se odvija tako na odru, med igralci, kot tudi pri gledalcih samih.

 

PE, 14. decembra, ob 20. uri
Dario Fo
NAKLJUČNA SMRT NEKEGA ANARHISTA

Režija: Maja Maletković
Produkcija: Jugoslovansko dramsko gledališče
Igrajo: Nikola Đuričko, Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Miloš Samolov, Joakim Tasić, Marta Bjelica

»Če rečemo, da je to najboljša predstava na repertoarju Jugoslovanskega dramskega gledališča, smo o njej povedali še premalo.« Danas

Prizor - kot cirkuški akrobat na trapezu, norec na policijskih postaji visi z roba okenske police. Situacija, vredna zapleta odštekane komedije, ki se je zgodila zares in to v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Legendarno in neštetokrat uprizorjeno dramo nobelovega nagrajenca, italijanskega dramatika Daria Foja, odigra najvitalnejši del ansambla Jugoslovanskega dramskega gledališča, ki ga v naslovni vlogi Norca odlično vodi Nikola Đuričko. Ustvarjalci so upoštevali Fojevo navodilo, da naj se uprizoritev njegovih besedil prilagodi lokalnemu prostoru, v katerem se uprizarja. Tako je bilo tudi tokrat, zaradi česar je besedilo postalo še bolj neposredno, obogateno z lokalnim humorjem. In zato še toliko bolj aktualno in neusmiljeno do tistih, ki jih »obdeluje«. V predstavi razkrinkamo vse norosti, čudaškosti in nelogičnosti »smrti nekega anarhista«. Tudi zato se preko neštetih komičnih zapletov, kombinaciji situacijske komedije, bulvarke, farse in satire dokopljemo do neizogibnih dejstev obstoja organiziranega kriminala, državne korupcije, političnih umorov, verske nestrpnosti, terorizma … zveni znano?

 

Jugoslovansko dramsko gledališče (JDP)

Ustanovljeno leta 1947, prvi umetniški vodja je bil režiser Bojan Stupica. Prva premiera je bila 3. aprila 1948, uprizoritev drame Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja. V prvem obdobju se je repertoar napajal iz bogate dediščine domače in svetovne klasike (Čehov, Goldoni, Ostrovski, Molière, Cankar, Držić, Jakšić, Nušić …). Vodilni režiserji zgodnejšega obdobja Bojan Stupica, Mata Milošević in Tomislav Tanhofer so bili estetsko močno zaznamovani z vplivom evropskega modernizma. Od sredine osemdesetih je umetniško vodenje prevzel teatrolog Jovan Ćirilov, ki je JDP vzpostavil kot eno najboljših, vsebinsko prodornih in aktualnih gledališč takratnega jugoslovanskega prostora. Leta 1997 je gledališče popolnoma uničil požar, ponovno je v obnovljenih in dograjenih prostorih začelo delovati leta 2003. Repertoarno gledališče danes sledi izhodiščem ustanoviteljev, intenzivno promovira besedila domačih srbskih avtorjev, uprizarja sodobno evropsko dramatiko in besedila iz zakladnice svetovne dramatike.

jdp.rs

Cene vstopnic: 20, 16, 12* EUR
(* za mlajše od 25 in starejše od 65 let)
15-odstotni popust ob hkratnem nakupu vstopnic za predstavi Naključna smrt nekega anarhista in Einsteinove sanje

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko