Dogodkovnik

  • cankarjevdom-ljubljana_1

Časopis, prvi odtis zgodovine

Ventilator besed | 6.1.2019 | Komentarji 0

Ob 60-letnici časopisa DELO
9. 1.–10. 2. in 21. 2.–31. 3. 2019
Prvo preddverje Cankarjevega doma, vstop prost


Časopisi bodo izginili, pravijo. Toda če se to res pripeti, bo izginila tudi lepota časnika, prvega grobega osnutka zgodovine, kot se je izrazil založnik Phil Graham.
Prvega maja 1959 je izšla prva številka časnika Delo. Leta 1961 je Jurij Gagarin poletel v vesolje. John F. Kennedy je novembra 1963 padel pod streli atentatorja. Leta 1968 so sile Varšavskega pakta napadle Češkoslovaško. Pred petdesetimi leti je človek pristal na Luni. Časopisi so vladarje pogosto slavili, a režimi so se spreminjali tudi zaradi časopisov. Tudi zaradi časopisov so se narodi osamosvajali. Časopisi so o vojnah poročali, v vojnah so zmagovali, včasih izgubili. Izgubili verodostojnost. Časopis je izgubil privilegij, da bi prvi poročal o odstopu predsednika Richarda Nixona. A hkrati je časopis k odstopu pripomogel.
Ko je umrl Josip Broz Tito, se je Ljubljana znašla na naslovnicah časopisov v Pekingu in New Yorku, Dunaju in Milanu, Londonu in Hamburgu. Ko je umrl John Lennon, se je komaj uvrstil na naslovnico New York Timesa. Ustreljen je bil tik pred zaključkom redakcije.
Čeprav je časopis prvi odtis zgodovine, najpogosteje pristane v zabojniku za star papir. A nekatere izvode ljudje shranjujejo. Izvode, ki govorijo o zgodovinskih dogodkih. Časopis je skupni imenovalec tistega dela družbe, ki bere. Je likovni dosežek, prostor srečanja ilustratorjev, fotografov, oblikovalcev, mojstrov besede in njihovega državljanskega poguma. Shranjeni časopis je materialni ostanek skupnega spomina družbe. Kolektivnega spomina – z zablodami vred.
Razstavljena zbirka je nastajala med obiski bolšjih sejmov, garažnih razprodaj, antikvariatov ter med brskanjem po kleteh in podstrešjih. Dragocene izvode so muzeju tiska podarili svojci legendarnega urednika Dela Dušana Benka in legende slovenskega športa Jožeta Marčana. Nekaj izvodov je iz zapuščine novinarja Davorina Ravljena. Posamezne izvode so muzeju podarili ali posodili še legenda ljubljanskega bolšjega sejma Ciril Ulčar, Jaka Prijatelj (Carniola Antiqua), Tomo Levovnik, Marko Igličar, Bojan Velikonja, Joe Valencic, Zvonka Makuc (iz zapuščine Ivana Makuca), Marko Rajakovič, Andrej Doblehar, Antiša Korljan, Marjan Horvat, Marcel Štefančič jr., Igor Medjugorac, Lev Centrih, Kostja Gatnik, Irena Štaudohar, revija Mladina in dokumentacija časnika Delo.                 
Razstavni sklopi:
 
•    Vladarji
•    Vesolje
•    Tito
•    Nixon
•    Vojna
•    Terorizem
•    JFK
•    Titova smrt
•    Rock'n'roll
•    Državnik
•    Osamosvojitev
•    Posebne številke
•    Zaplemba
 

Avtor razstave: Ali Žerdin.
Postavitev razstave in grafična podoba: studiobotas.

Dodatne informacije za razstavo:
Tina Kralj T 01 2417 327 E stiki@cd-cc.si

Predavanja in pogovori ob razstavi Časopis, prvi odtis zgodovine

ČE, 10. januarja 2019, ob 18. uri
Muzej tiska
Pogovor z Alijem Žerdinom, avtorjem razstave; vodi: Patricija Maličev
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice
 
SR, 16. januarja 2019, ob 19. uri
Pot v vesolje
Petdeset let po pristanku na Luni Boris Bergant, televizijski komentator dogodka, in Marjan Sedmak, tedanji dopisnik Dela iz Moskve, razpravljata o zgodovinskih dogodkih, časopisu in televiziji ter se sprašujeta, ali je s pristanom na Luni televizija ukradla šov časopisu.
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice

SR, 23. januarja 2019, ob 19. uri
Sanje o svobodi (tiska)
Marcel Štefančič jr. in Rok Čeferin razpravljata o zaplembah časopisov, bojevanju za svobodo tiska in si zastavljata vprašanje, kaj se je z medijsko svobodo zgodilo v zadnjih letih.
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice

SR, 30. januarja 2019, ob 19. uri
Tisk in afera Watergate
Nataša Briški, nekdanja dopisnica iz ZDA, ter Andrej Gustinčič, filmski kritik in novinar, razmišljata o vlogi tiska, kako bi se brez njega odvrtela zgodovina in kako je poročanje o aferi Watergate spremenilo novinarstvo.
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice

SR, 6. februarja 2019, ob 19. uri
Biti novinar
Pogovor z Zorano Baković; vodi: Ali Žerdin
Kosovelova dvorana, brezplačne vstopnice


Dodatne informacije za spremljevalni program:
Janina Pintar T 01 2417 146 E janina.pintar@cd-cc.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko