Dogodkovnik

  • vabilo-mb

100 let mariborske Drame, Opere in Baleta

Ventilator besed | 6.1.2019 | Komentarji 0

Leto 1919. Morija prve svetovne vojne je končana. Januarja se v Versajski palači zgodi Pariška mirovna konferenca. Ljubljana dobi Univerzo. Tudi Hamburg. V Los Angelesu ustanovijo filmsko podjetje Columbia Pictures, Chaplin pa s somišljeniki United Artists. Prokofjev napiše opero Zaljubljen v tri oranže. Tavčar v Ljubljanskem zvonu objavlja Visoško kroniko. V Iranu se rodi mojstrica peresa, angleška Nobelovka Doris Lessing, v Oyster Bayu umre Theodore Roosevelt. V Mariboru ustanovijo prvo slovensko poklicno gledališče s stalnim dramskim in občasnim glasbenim ansamblom. Prvi ravnatelj postane igralec in režiser Hinko Nučič. 27. septembra 1919 režira Jurčičevega Tugomerja.

Med SNG Maribor in Cankarjevim domom obstaja posebna kemija. Zmag na domačih in tujih odrih, ki jih doživlja ta kremeniti umetniški korpus z dramo, opero in baletom pod eno streho, se veselimo, kot da bi bile naše lastne. Nekako tudi so. Še posebej, ko zaživijo na odrskih deskah naših dvoran. Tako jih doživlja tudi ljubljansko občinstvo.
100. rojstni dan naših štajerskih kolegov praznujemo z izborom operne, plesne in dramske ustvarjalnosti. Balet se bo predstavil s Clugovim Peerom Gyntom, Valentina Turcu pa v plesni jezik prevaja mojstrovino Smrt v Benetkah Thomasa Manna. Edward Clug se z glasbeno skupino Katalena loteva tudi Vandotovega Kekca, ki bo poslastica za vse starosti. Opera bo odzvanjala z Verdijem (Aida) in Puccinijem (Turandot), gledališče pa nas bo zvabilo v Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića. Pogovore z zanimivimi Mariborčani pripravlja pisatelj in komediograf Tone Partljič, v okviru cikla Likovni kritiki pa se bosta z nami srečala fotograf Damjan Švarc in umetnostna zgodovinarka dr. Nataša Smolič. 

Uršula Cetinski


PO, 14., in SR, 16. januarja, ob 19. uri 
Giuseppe Verdi
Aida
Velika opera v štirih dejanjih
Solisti, zbor, orkester in baletni ansambel SNG Maribor
Dirigent: Francesco Rosa; režija: Pier Francesco Maestrini; scenografija: Alfredo Troisi; oblikovanje luči: Pascal Merat; kostumografija: Luca Dall`Alpi; koreografija: Edward Clug; koprodukcija: SNG Maribor, Cankarjev dom
Maestrinijeva postavitev prepričljive glasbene drame o ljubezni med zmagoslavnim egipčanskim poveljnikom in zasužnjeno etiopsko princeso je bila naša skupna koprodukcijska uprizoritev. Nanjo smo še posebej ponosni, saj je ponudila celovit in kakovosten spektakel z izjemnim pevskim oblikovanjem. Odlika osvežene uprizoritve bo v celoti hišna solistična zasedba, ki potrjuje visoko umetniško potenco mariborskega ansambla.
Gallusova dvorana, 16, 18, 25, 30, 14* €


SO, 19., in NE, 20. januarja, ob 17. uri
Kekec
Baletna pravljica po motivih pripovedk Josipa Vandota
Solisti in baletni ansambel SNG Maribor
Koreografija: Edward Clug; glasbeni koncept: Boštjan Nerat; glasba: Katalena; produkcija: Balet SNG Maribor
Kekec praznuje sto let! Priznani koreograf Edward Clug ter zasedba Katalena z vodjo in avtorjem glasbe Boštjanom Naratom najmlajšim gledalcem odpirajo vrata v čarobni svet plesnega gledališča.
Linhartova dvorana, 7'50

Pokroviteljica kulturnovzgojnega programa: NLB Vita, življenjska zavarovalnica d.d., Ljubljana
Spletna medijska pokroviteljica: Parada plesa


SO, 19. januarja, ob 19.30 
Peer Gynt
Plesna predstava
Solisti in baletni ansambel SNG Maribor
Koreografija: Edward Clug; glasba: Edvard Grieg; scenografija: Marko Japelj; kostumografija: Leo Kulaš; produkcija: Balet SNG Maribor
Clugovo koreografsko interpretacijo nordijskega junaka smo predstavili že takoj po premieri novembra 2015. Mariborski koreograf je z zgodbo iz ljudske pravljične zakladnice, prepleteno z Ibsenovimi najintimnejšimi identitetnimi vprašanji, požel izjemen mednarodni odziv. Med izstopajočimi uspehi je uvrstitev predstave na repertoar baletnega ansambla dunajske državne opere.
Gallusova dvorana, 15, 18, 20, 24, 13* €

Spletna medijska pokroviteljica: Parada plesa


PE, 25., ob 19. in NE, 27. januarja, ob 18. uri 
Giacomo Puccini
Turandot
Opera v treh dejanjih
Solisti, zbor, orkester in baletni ansambel SNG Maribor
Libreto: Giuseppe Adami, Renato Simoni
Dirigent: Loris Voltolini; režija, scenografija, oblikovanje luči: Fillippo Tonon; kostumografija: Cristina Aceti; produkcija: SNG Maribor
Puccinijeva zadnja opera je ostala nedokončana zaradi skladateljeve smrti, s svojo celovito estetiko pa predstavlja zadnji vrhunec zmagovitega obdobja tradicije italijanskega belkanta. Mariborska uspešnica je odrsko učinkovita in elegantno bleščava. Iz tkanja bogate orkestracije in eksotične čarnosti izstopajo Rebeka Lokar kot izjemna Turandot, suvereni Renzo Zulian v vlogi princa Calafa in zaokrožena milina sužnje Liù v interpretacijah Andreje Krt Zakonjšek in Sabine Cvilak.
Gallusova dvorana, 16, 18, 25, 30, 14* €


TO, 22. januarja, ob 19.30
Abonma Veličastnih 7 in za izven
Smrt v Benetkah
Baletna predstava po motivih novele Thomasa Manna

Balet SNG Maribor, Balet HNK iz Zagreba
Glasba: Gustav Mahler; koreografija, koncept: Valentina Turcu
Z radikalnim raziskovanjem gibalnih kontrastov med eterično eleganco Tadzia in notranjo pesimistično razrvanostjo Gustava Aschenbacha, umetnika in iskalca lepote, se koreografinja podaja na pot ustvarjanja »neprekinjenega gibanja duše. Iskanje duhovne izpolnitve s pomočjo lepote je postaranega umetnika izčrpalo in pripeljalo na temno stran življenja, v smrt sredi mesta, ki ga pustoši neimenovana epidemija.
Gallusova dvorana, 24, 20, 18, 15, 13* €

Generalni pokrovitelj abonmaja Veličastnih 7: Petrol d.d., Ljubljana
Medijska pokroviteljica abonmaja: Delo Sobotna priloga
Spletna medijska pokroviteljica: Parada plesa


SR, 30. januarja, ob 19.30
Somrak bogov
Gledališka predstava po filmskem scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija, Nicole Badalucca
Drama SNG Maribor
Režija: Dalibor Matanić; igrajo: Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Uroš Fürst/Tomo Tomšič, Kristijan Ostanek, Davor Herga, Eva Kraš, Timon Šturbej, Žan Koprivnik, Miloš Battelino; scenografija: Marko Japelj; kostumografija: Leo Kulaš; glasba: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz; oblikovanje svetlobe: Vesna Kolarec
Rojstnodnevno zabavo družinskega patriarha prekine novica o požigu Reichstaga in slavljenec, predstavnik staronemške aristokracije, ki ji je odbila zadnja ura, je še isto noč umorjen. V duhu novo vladajočih silnic so nasledniki največjega železarskega koncerna v državi ujetniki še močnejšega političnega kolesja, ki s svojimi premišljenimi strategijami posega v življenja vsakega posameznega člana družine. Volja do moči stopa z roko v roki ob podlih izdajah najbližjih, vse dokler somrak ne ujame tudi macbethovske baronice in njenega parvenija.
Linhartova dvorana, 20, 15, 12* €Tone Partljič z gosti
Pogovorna večera

Prijazno vabilo Cankarjevega doma, da se Maribor predvsem ob stoletnici gledališča predstavi v Ljubljani tudi z javnimi pogovori, želimo izrabiti ne le za predstavitev drugega slovenskega mesta, ki v prestolnici morda ni dovolj dobro poznano, ampak bo iztočnica za javno soočenje in spraševanje o razmerju centra in mesta ob severni meji, ki je šele sto let slovensko. Je v Mariboru nekaj več, če pomislimo na Župančičevo spraševanje »Kaj bo z vami, vi mejniki štirje/Celovec, Maribor, Gorica, Trst« in je danes od njih le Maribor slovenski? Kako vsakih nekaj deset let preživi, ko mu zgodovina spodreže korenine (1918, 1941, 1991 …)? Pa vendar: Slovenski narod, Maister, tekstilni štrajk, Pohorski bataljon, pekrski dogodki, županska vstaja …
Kaj je štajerski genius loci? Od kod kulturni »čudeži«, sprejem Primorcev, Založba Obzorja, Carmina Slovenica, literarna peterica z Jančarjem, Pandurjev teater, Borštnikovo srečanje, Clugov balet … Kaj je dala in česa ni dala Evropska prestolnica kulture? Kaj je z mejo na Trojanah? Mariborčani v Ljubljani? Ljubljančani v Mariboru. Kje so korenine mesta? 2019?
Tone Partljič

TO, 8. januarja, ob 19. uri
Mesto spodrezanih korenin
»Kaj bo z vami, vi mejniki štirje? Celovec, Maribor, Gorica, Trst.« Nemško mesto. Maribor in Maister 1918. Prva zamera Maribora do Ljubljane, ki ovira borce za severno mejo.
Maribor med obema vojnama. Primorci in Maribor. Delavski razred.
Gostje: Andrej Brvar, ddr. Igor Grdina, dr. Jerneja Ferlež               
Klub CD, brezplačne vstopnice

PO, 21. januarja, ob 19. uri
Kje je mesto, kot je naše
Kljub »nemški« preteklosti so se zgodili Slomšek, Slovenski narod, Čitalnica … Po prvi vojni na bogoslovju Križ na gori, Janko Glazer, Stanko Majcen; po drugi vojni kljub »industrijski puščavi« Založba Obzorja, SNG, Borštnikovo srečanje, literarna Peterica, Pandur, Edward Clug, Carmina Slovenica. Kulturni centralizem ali policentrizem?
Gostje: Mitja Čander, Marko Crnkovič, Melita Forstnerič               
Klub Lili Novy, brezplačne vstopnice


Od 9. januarja do 3. februarja
Likovni kritiki izbirajo
Izbor: dr. Nataša Smolič
Avtor: Damjan Švarc, fotografije
Damjan Švarc je obiskoval umetnostno akademijo v Rotterdamu, smer vizualno oblikovanje. Profesionalno deluje na področjih portretne, gledališke in arhitekturne fotografije. Od leta 2011 je gostujoči predavatelj arhitekturne vizualizacije na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Živi v Mariboru.
Dr. Nataša Smolič je umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. Ukvarja se s teoretičnim in kritiškim pisanjem moderne in sodobne umetnosti. Deluje tudi kot gostujoča kuratorka in strokovna žirantka. Kot profesorica umetnostne zgodovine je zaposlena na Prvi gimnaziji Maribor.
Prvo preddverje, vstop prost
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko