Dogodkovnik

  • nms_109

BLIŽNJI DOGODKI V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

Ventilator besed | 8.1.2019 | Komentarji 0

Predavanje
Torek, 8. januarja 2018, ob 18. uri, Narodni muzej Slovenije - Metelkova
Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«: JOŽE PODPEČNIK, KRANJSKI DEŽELNI MUZEJ V LJUBLJANI – DISTRIBUTER VAVPOTIČEVIH VERIGARJEV?

Dr. Josip Mantuani, ravnatelj Kranjskega deželnega muzeja v Ljubljani (1909–1924), je vodil osrednjo deželno strokovno institucijo skozi turbulentno obdobje razpada avstro-ogrskega okvirja in v prehodnem obdobju Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Sedemčlanski kolektiv se je soočal s številnimi posledicami svetovne vojne: od racionalizacije človeških in materialnih virov do varovanja in zbiranja kulturne dediščine v kaotičnih razmerah ob razpadu habsburške monarhije. Decembra 1918 je dr. Pavel Pestotnik, poverjenik za promet, odobril Mantuanijev predlog, da postane deželni muzej v Ljubljani distributer Verigarjev, znamk Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.
O predavatelju
Mag. Jože Podpečnik je kustos na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost v Narodnem muzeju Slovenije ter soavtor razstave 33 dni.
 
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.
 
Udeležba je brezplačna.
 
***

Predavanje
Četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri, Narodni muzej Slovenije
MAJA VESELIČ, OD MUSLIMANOV NA KITAJSKEM DO KITAJSKIH MUSLIMANOV

Predavateljica asist. dr. Maja Veselič z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete Univerzve v Ljubljani bo najprej na kratko predstavila zgodovino islama oz. muslimanov na Kitajskem, nato pa se bo osredotočila na oblikovanje kitajske islamske identitete od dinastije Ming dalje, ki se kaže tako v jeziku, filozofiji, umetnosti in arhitekturi, kot tudi v elementih vsakdanjega življenja.
Prvi muslimanski obiskovalci so na Kitajsko začeli prihajati že nekaj desetletij po nastanku islama v Arabiji in njegovi širitvi v Perzijo in nekateri od njih so se skozi naslednja stoletja tam tudi trajno naselili. V obdobju mongolskih osvajanj Vzhodne Azije v 13. stoletju, so tuji zavojevalci s seboj pripeljali množico ljudi iz centralne Azije ter jim v novoustanovljeni dinastiji Yuan namenili poseben, visok družbeni status.
Prav močnim asimilacijskim politikam, ki jih je kot odgovor na predhodno diskriminacijo kitajskega (hanskega) prebivalstva vpeljala naslednja, domača dinastija Ming, zgodovinarji pripisujejo začetek intenzivnega procesa sinizacije jezikovno, kulturno in poklicno zelo mešanega prebivalstva islamske veroizpovedi in njihovo postopno preoblikovanje v skupnost kitajskih muslimanov. Tem je nato v 20. stoletju Komunistična partija Kitajske priznala tudi status posebne etnične manjšine Hui.
 
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.
 
***

Za otroke
Sobota, 12. januarja 2019, od 10.30 do 13.30, Narodni muzej Slovenije
Preteklost na dotik: ANTIČNI MODNI TRENDI – PREOBLECI SE V RIMLJANA!

Sobotni obisk muzeja si lahko popestrite z antičnimi modnimi trendi. S pomočjo muzejskih vodnikov si ogrnite togo, tuniko ali palo in se preoblecite v Rimljane.
Pridružite se lahko kadar koli med 10.30 in 13.30 z nakupom muzejske vstopnice.

***

Vodeni ogled razstave
Nedelja, 13. januarja 2018, ob 11. uri, Narodni muzej Slovenije – Metelkova
Vodeni ogled razstave 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov
Vljudno vas vabimo na vodeni ogled nove občasne razstave, ki prikazuje materialno in duhovno dediščino prve moderne slovenske državne entitete.
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

***

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko