Dogodkovnik

  • cankarjevdom-ljubljana_2

Orkester in Zbor Slovaške filharmonije (20. 1., Gallusova dvorana)

Ventilator besed | 14.1.2019 | Komentarji 0

Zlati abonma (20. 1.)
Sezona 2018/19

 

3. ZLATI        

Slovaška filharmonija
Slovaški filharmonični zbor

Gallusova dvorana
Nedelja, 20. januarja 2019, ob 20. uri

Dirigent: Rastislav Štúr

Solisti:
Kateřina Kněžíková, sopran
Ludovít Ludha, tenor
Adam Plachetka, basbariton

 

Program: Antonín Dvořák, Mrtvaški ženin, kantata op. 69

Gostovanje slovaške nacionalne filharmonije in zbora bo priklicalo v spomin zmagovito epizodo slovenskega zborovstva. Prihajajo namreč z Dvořákovo dramatično kantato Mrtvaški ženin za zbor, tri soliste in orkester, s katero je ljubljanska Glasbena matica leta 1896, ko je bila poustvarjalnost pri nas še v povojih, gostovala na Dunaju. Pod taktirko samega Dvořáka so slovenski pevci navdušili razvajeno dunajsko občinstvo in zahtevno glasbeno kritiko.

Orkester Slovaške filharmonije (1949) se ponaša z mednarodnim ugledom, ki ga redno vodi v osrednje evropske glasbene centre in na festivale. Tudi Filharmonični zbor (1946) se je v desetletjih delovanja razvil v poustvarjalno telo izjemnih odlik: zavidljivih tehničnih zmožnosti, uravnoteženih glasov, interpretativne širine, kreativnega entuziazma in izrazne moči. Glasbeniki bodo nastopili pod vodstvom Rastislava Štúra, ki se dokazuje kot izjemno nadarjen umetnik in sodi med najodličnejše slovaške operne dirigente. Solistične vloge bodo prevzeli tehnično in izrazno prepričljiva sopranistka Kateřina Kněžíková, mednarodno uveljavljen tenorist Ludovít Ludha in Adam Plachetka, basbaritonist zvenečega glasu in izrazite odrske prezence.

Dvořákova kantata, v kateri se prepletajo hrepenenje, upanje, obup, groza in naposled olajšanje, je odlično zlitje Erbenove presunljive poezije in skladateljeve neusahljive glasbene invencije.

Fotografije glasbenikov in koncertni list so na voljo na tej povezavi.

http://www.filharmonia.sk/en/

Gallusova dvorana, 62, 52, 38, 25 EUR

Informacije: T (01) 2417 174 E katja.novak@cd-cc.si
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko