Dogodkovnik

  • cankarjevdom-ljubljana_3

Fabula pred Fabulo: Prizemljitev.

Ventilator besed | 27.1.2019 | Komentarji 0

Fabula pred Fabulo:
Prizemljitev.
Politična usmeritev za Novi podnebni režim.


    

ČE, 31. januarja 2019, ob 19. uri
Klub Lili Novy, Brezplačne vstopnice

Znameniti francoski sociolog znanosti Bruno Latour je zaradi bolezni mora odpovedati obisk v Ljubljani na Noči idej, ki bi se odvila kot prvi preddogodek festivala Literature sveta Fabula. Vendarle pa je v slovenščini pravkar izšla njegova knjižna uspešnica Prizemljitev. Politična usmeritev za Novi podnebni režim (prevedla Jedrt Lapuh Maležič, Studia Humanitatis), zato se bomo na dan njegovega odpovedanega obiska posvetili njegovemu delu.


Knjiga se jasno in poljudno zavzame za reorientacijo naših bistvenih opredelitev v politiki. Če hočemo civilizirano preživeti, se moramo nehati opredeljevati kot privrženci globalizacije na eni strani in branilci svojega koščka zemlje na drugi. Zavedeti se moramo, da je dejanska izbira med privrženostjo Zemeljskemu, s spoštovanjem pravic vseh živih bitij in soodvisnosti med njimi ter upoštevanjem zemeljskih sil kot političnih dejavnikov, in utvaro, da je mogoče z našega skupnega sveta pobegniti drugam. O pomenu Latourove knjige in kako se prizemljiti, bodo razpravljali:

klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj,
filozof znanosti dr. Andrej Ule,
okoljski podjetnik in politik Andrej Klemenc,
aktivistika Ajda Pistotnik.

Pogovor bo vodil urednik založbe Studia Humanitatis in sociolog, dr. Jože Vogrinc.


Dogodek se bo odvil v koprodukciji festivala Literature sveta Fabula, založbe Studia Humanitatis, Francoskega inštituta in Cankarjevega doma.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko