Dogodkovnik

  • milton_0

Vodstvo po razstavi Milton Glaser, Plakati

Ventilator besed | 4.2.2019 | Komentarji 0

Milton Glaser, Plakati

23. 11. 2018–3. 3. 2019
• Vodstvo po razstavi bo v torek, 5. februarja, ob 17. uri.
• Vodstvo poteka v slovenskem (začetek ob 17. uri) in angleškem jeziku (začetek ob 17.30 uri).
• Vodi muzejski informator Gregor Dražil.
• Ogled razstave in vodstvo sta brezplačna.

V zgodovini grafičnega oblikovanja sta lik in delo Miltona Glaserja (1929–) zapisana z velikimi črkami. V svojem plodnem ustvarjalnem opusu je ustvaril številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč. V zgodovino pa se je vpisal predvsem kot mojster plakata, ki ga je ustvarjal tako za gledališke predstave, likovne razstave kot koncerte. Enega prvih plakatov je zasnoval in izdelal leta 1966 za promocijo izdaje zbirke največjih hitov glasbenika Boba Dylana, kjer je v duhu časa uporabil psihadelično motiviko in izraznost, ki ji je moč slediti vse do zgodovinskih avantgard in secesijske dekorativne umetnosti. V njegovi prepoznavni vizualni govorici je vselej moč zaznati principe risbe in ilustracije, kar je postal njegov zaščitni znak. Med predstavljenimi deli na razstavi bodo med drugimi na ogled plakati in njihovi osnutki za razstavo Clauda Moneta v New Yorku, za takrat novi nosilec glasbe – kaseto Sony (1979), za Olimpijske igre v Sarajevu (1984) in legendarni logotip »I love NY« (1977), ki ga je ustvaril v času velike finančne krize New Yorka z namenom pozitivnega sporočila in slogana za vse prebivalce in obiskovalce mesta.

Milton Glaser pa je posebej za priložnost pričujoče razstave v Ljubljani oblikoval povsem nov plakat, ki je tudi na sami razstavi.

Na razstavi bo predstavljen nabor 28 plakatov, izmed 35, ki jih je Glaser podaril mestu Ljubljana in bodo po razstavi ostali v stalni zbirki Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Posebna zahvala za razstavo gre Mirku Iliću, ki se mu je ideja za donacijo porodila leta 2017, ko je kot predavatelj in avtor razstave TOLERANCE gostoval na Festivalu strpnosti. Tega s podporo MOL vsako leto organizirata Mini teater in Judovski kulturni center.

Razstava Miltona Glaserja bo v MGLC na ogled brezplačno, vse do 3. marca 2019.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Milton Glaser

Milton Glaser je za mnoge utelešenje ameriškega grafičnega oblikovanja druge polovice 20. stoletja. Njegova prisotnost v mednarodnem oblikovalskem prostoru in vpliv na poklic oblikovalca sta impozantna. Gre za sodobnega renesančnega človeka, ki je izjemno ustvarjalen in artikuliran, za predstavnika redke vrste, za intelektualnega oblikovalca in ilustratorja, čigar izjemno inovativno in samosvoje ustvarjanje odlikujeta globoko razumevanje in konceptualno razmišljanje, združena z raznolikim bogastvom vizualnega jezika.

Milton Glaser se je rodil leta 1929. Izobrazbo je pridobil na srednji šoli za glasbo in likovno umetnost ter na fakulteti za likovno umetnost Cooper Union v New Yorku in nato kot Fulbrightov štipendist na likovni akademiji v Bologni v Italiji. Leta 1954 je soustanovil revolucionarni oblikovalski studio Push Pin Studios, leta 1968 je s Clayem Felkerjem zasnoval New York Magazine, leta 1974 je ustanovil podjetje Milton Glaser, Inc., leta 1974 pa je skupaj z Walterjem Bernardom osnoval podjetje za oblikovanje tiskovin WBMG. Glaser je bil ves čas plodovit ustvarjalec plakatov in grafičnih odtisov. Njegove stvaritve so bile predstavljene na razstavah po vsem svetu, med drugim tudi na samostojnih razstavah v Centru Georges Pompidou v Parizu in v Muzeju sodobne umetnosti (MoMa) v New Yorku. Njegova dela so del stalnih zbirk mnogih muzejev. Poleg tega je uveljavljen grafični in arhitekturni oblikovalec z opusom, ki obsega vse od ikoničnih logotipov do celostne grafične podobe in notranje opreme za restavracije v World Trade Centru v New Yorku. Glaser je vplivna figura tako v oblikovalski kot v akademski skupnosti. Prispeval je veliko esejev in dal številne intervjuje na temo oblikovanja. Med mnogimi nagradami, ki jih je prejel skozi leta, velja omeniti nagrado za življenjsko delo Nacionalnega muzeja oblikovanja Smithsonian Cooper-Hewitt, ki so mu jo podelili leta 2004 za njegov dolgoletni pomemben in tehten prispevek k sodobni oblikovalski praksi.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Razstava je na ogled brezplačno od 23. novembra 2018 do 3. marca 2019, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure v Predavalnici MGLC v pritličju Gradu Tivoli.


Dodatne informacije:
Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko