Dogodkovnik

  • mglc_84

MGLC/Slovenski kulturni praznik v MGLC in Švicariji

Ventilator besed | 2.2.2019 | Komentarji 0


Slovenski kulturni praznik v MGLC in Švicariji
in dan odprtih vrat Švicarije
petek, 8. februar, 10.00–20.00


Za slovenski kulturni praznik smo pripravili bogat program za družine, vodstva po razstavah, plesno in ustvarjalne delavnice, kamišibaj gledališče, diskusijo, odprli ateljeje umetnikov rezidentov Švicarije, praznični dan pa bomo zaključili z jazz koncertom. Vsi dogodki v programu so brezplačni.


Program po urah


10.00–18.00, MGLC
Brezplačen ogled razstav Milton Glaser, Plakati in Nathalie Du Pasquier, Fair Game
11.00–15.00 so na razstavi Fair Game drop-in vodstva s kustosi

Dopoldanski program za otroke in družine

10.00–11.30, MGLC: Družinski program začnemo s plesno obarvanim vodstvom Ko sprehod skozi razstavo postane ples na razstavi Nathalie Du Pasquier, Fair Game. Razstavo bomo opazovali skozi gibanje in umetniška dela spoznavamo s telesom in čutili. Vodi plesalka in plesna pedagoginja Evin Hadzialjević.
Plesnemu vodstvu sledi ogled plakatov enega najpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu Miltona Glaserja. Na podlagi vizualnih vtisov bomo oblikovali tudi svoj lastni plakat.

12.00–12.30, Švicarija: Umetnost, to je pač življenja boj, kamišibaj predstava z odlomki iz Bele krizanteme Ivana Cankarja.
Tatjana Rupnik Hladnik s svojo interpretacijo sporoča, da je Cankarjevo razmišljanje o odnosu med umetnikom in družbo danes ravno tako zanimivo in aktualno kot v začetku 20. stoletja, ko je Bela krizantema nastala v prostorih Švicarije.
Predstavi sledi kratka ustvarjalna delavnica.

Dan odprtih vrat ateljejev v Švicariji
12.00–18.00
Anja Jerčič Jakob / Neža Knez / Damijan Kracina / Silvan Omerzu / Tanja Pak / PLATEAURESIDUE (Aljaž Celarc & Eva Pavlič Seifert) / Silvester Plotajs Sicoe / Marija Mojca Pungerčar / Ana Sluga / Zora Stančič / Martina Štirn Fukuhara / Miha Štrukelj / Veljko Zejak

10.00–18.00, Atelje N8
Marie Lukačova (Češka): Oddcher's Eco Trip, 2018, predstavitev glasbenega videa, ki je nastal leta 2018 v sklopu rezidenčnega programa v Švicariji

10.00–18.00, Zvezdni atelje
Grafika v glin, predstavitev del kiparske delavnice, mentor Veljko Zejak, dela predstavljajo: Svetlana Jakimovska Rodić, Alenka Štante, Uršula Orel, Mojca Založnik,
Popoldne: vodstvo in okrogla miza

15.00, MGLC: Predstavitev razstave Miltona Glaserja, vodi poznavalka vizualnih komunikacij Petra Černe Oven
S svojimi nazori in deli nam grafični oblikovalec Milton Glaser postavlja precej visoke kriterije. Vedno znova in znova jih lahko raziskujemo in vedno nam podarijo nekaj več, razlaga Petra Černe Oven v spremnem besedilu k razstavi, in tako kot je na svetu lahko samo en I  NY, je v zgodovini vizualnih komunikacij lahko samo en Milton Glaser. Definiran v času in prostoru, njegovo delo pa je dovolj obsežno, da omogoča raziskovanje močnih simbolnih konotacij vizualnega jezika 20. stoletja.

16.00–17.00, Švicarija
Diskusija Sodobna umetnost v sodobnih množičnih medijih (sodelujejo: Maja Kač, MMC RTV Slovenija; Iza Pevec, Radio Ars; Matjaž Zorec, Radio Študent)
V minulih letih se je globalna medijska krajina močno spremenila, čemur so botrovale tako tehnološke spremembe kot splošne družbene danosti. Zahteva po lahkotnih in nepolemičnih vsebinah iz osrednjih množičnih medijev vse bolj izrinja poglobljene analize družbenih pojavov in kritično misel. V tem kontekstu je vse manj prostora za refleksijo umetniških praks. V slovenski medijski krajini so številni mediji zadržali močne kulturne sekcije, ki kljubujejo imperativu po spektakularnem in všečnem poročanju. Na pogovoru z uredniki nekaterih domačih osrednjih medijskih hiš, ki načrtno pokrivajo dogajanje v kulturi in umetnosti, bomo spregovorili o pogledih na dogajanje, o uredniških politikah in zgledih od drugod.

Glasbeni zaključek praznika

18.00–20.00, Švicarija: koncert Rok Zalokar Trio
Ob koncu dneva odprtih vrat bo nastopila ena bolj izpostavljenih in dejavnih domačih jazzovskih zasedb, ki jo od leta 2010 lahko v nespremenjeni postavi redno spremljamo na domačih in mednarodnih odrih. Rok Zalokar Trio, ki ga sestavljajo Jože Cesar (bobni), Dejan Hudoklin (bas) in Rok Zalokar (klavir), je v osmih letih delovanja izoblikoval unikatno izrazno govorico, v kateri se spajajo različni glasbeni žanri, od klasično jazzovskih prvin, rockerskih prijemov do sintetičnih elektronskih zvočnih elementov. Rok Zalokar Trio je kljub dvema izdanima studijskima ploščama predvsem živa atrakcija, ki je zatorej ne gre zamuditi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatne informacije:
Karla Železnik, Odnosi z javnostmi, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko