Dogodkovnik

  • ikue_mori_image72x

Cankarjevi torki in The Stone Ljubljana

Ventilator besed | 11.2.2019 | Komentarji 012. februarja ob 20. uri


Ikue Mori
Solo avdiovizualni šov


Vsestranska glasbena umetnica Ikue Mori, ki jo med drugim slišimo na več kot petdesetih delih Johna Zorna in v skoraj vseh njegovih večjih zasedbah, se je preselila iz rojstnega Tokia v New York leta 1977. Začela je igrati s sodobnimi bobni in kmalu postala članica zasedbe DNA z Artom Lindsayem in Timom Wrightom. DNA je užival legendarni kultni status, hkrati pa ustvaril novo blagovno znamko radikalnih ritmov in disonantnih zvokov, ki so za vedno spremenili obraz rockovske glasbe. Sredi osemdesetih let je Ikue začela uporabljati elektronske bobne v neverjetnem kontekstu improvizirane glasbe. V devetdesetih je sodelovala s številnimi improvizatorji po vseh ZDA, Evropi in Aziji, hkrati pa nadaljevala produciranje in snemanje svoje glasbe. Leta 2000 je Ikue začela uporabljati prenosni računalnik, da bi razširila svojo izraznost zvoka. Še dandanes velja za vizionarko, ki ji v minimalističnem slogu uspe oblikovati najbolj presenetljiva glasbena soočenja s koncertnim občinstvom. Njen solo nastop na najvidnejšem ameriškem festivalu Big Ears v Knoxvillu 2018 je osupnil staro in mlado ter jo postavil na piedestal v konkurenci največjih imen današnje glasbene scene.

Klub CD, 12, 8* €
Cankarjevi torki pomlad 2018 in The Stone Series 2018/19

12. 2. Ikue Mori

19. 3.Uri Caine

16. 4.Sofía Rei & JC Maillard


Leta 2005 je John Zorn v New Yorku odprl klub The Stone z enim in edinim ciljem: predstavljati avantgardno in eksperimentalno glasbo vseh generacij, slogov in zvrsti. Ves izkupiček od prodaje vstopnic je namenjen glasbenikom. Po trinajstih letih, 2018, se je klub preselil na novo lokacijo v New School, zdaj pa se seli tudi po različnih koncertnih prizoriščih v Evropi. Ob začetku cikla The Stone bo Zorn praznoval 65. rojstni dan, in sicer z izborom nepozabne glasbe iz svojega obsežnega opusa v izvedbi priznanih izvajalcev, v nadaljevanju pa je k sodelovanju povabil tudi odlične glasbenike z lastnim avtorskim repertoarjem.
Cikel The Stone v Evropi nastaja v sodelovanju z Independent Touring Network, mrežo evropskih koncertnih organizatorjev.

Cankarjevi torki z novo sezono 2018/19 prinašajo pomembno novost. V sodelovanju z drugimi koncertnimi organizatorji po Evropi in s kuratorsko palico Johna Zorna predstavljamo šest izvajalcev, ki bodo večinoma igrali glasbo Johna Zorna. V prihodnji sezoni pa bo opus razširjen še na nova dela najbolj nadarjenih skladateljev in izvajalcev, ki jim želimo skupaj izboljšati možnosti za nastopanje in predvsem predstavljanje glasbe vseh zvrsti, saj zaradi nenavadnosti in prodornosti ne najdejo vedno dovolj pozornosti pri glasbenih posrednikih ter so posledično manj dostopne radovednemu občinstvu. Ob The Stone Series bodo Cankarjevi torki v šestem nadstropju Cankarjevega doma še vedno namenjeni slovenskim premieram pa tudi nekaterim popularnejšim domačim izvajalcem. Tu je treba posebej poudariti novi projekt Branka Završana, katerega premierna predstavitev se bo ujemala z obletnico Brelove smrti. V novem letu pa se ponovno obeta tudi bogat mednarodni program, ki bo dopolnjeval omenjene vsebine. Najboljši torki tako ostajajo Cankarjevi torki! Prisrčno vabljeni k poslušanju in spontanemu druženju z nastopajočimi na terasi z najlepšim razgledom v mestu.


Medijska pokrovitelja Cankarjevih torkov: Mladina, RŠČlanska izkaznica Cankarjevi torki
Priporočamo nakup letne članske izkaznice, ki zagotavlja:

Letna članska izkaznica zagotavlja:
– 40-odstotni popust za koncerte Cankarjevih torkov
– rezervacijo vstopnice do petnajst minut pred koncertom, če obisk napoveste vsaj dan prej na E vstopnice@cd-cc.si
– 10-odstotni popust pri nakupu vstopnic za posamezne koncerte abonmaja Glasbe sveta
– žrebanje dobitnikov brezplačnih kompletov vstopnic za Jazz festival Skopje, Jazz Cerkno  in 60. Jazz festival Ljubljana 2019
 
Cena članske izkaznice 20 EUR
Izkaznica velja leto po nakupu in ni prenosljiva.

TO, 19. marca, ob 20. uri
Uri Caine, solo klavir
Program: The Book of Angels
Uri Caine (pri nas ga poznamo že od Bachovih Goldbergovih variacij, ki jih je predstavil v Gallusovi dvorani) je glasbenik presenetljive virtuoznosti in vsestranskosti. Ker izhaja z legendarne Philly Jazz scene, je njegovo igranje enciklopedija stilov od Tatuma do Evansa in naprej. Z delom Moloch interpretira melodije iz Zornove Knjige angelov v osupljivem izletu za solo klavir. Virtuozna in duševna, je ta količina gradiva iz Masada Book Two absolutna turneja sile. Petnajst glasbenih miniatur enega največjih svetovnih virtuozov na klavirju.
Klub CD, 12, 8* €


TO, 16. aprila, ob 20. uri
Sofía Rei & JC Maillard
Sofía Rei: glas; JC Maillard, basovski saz
Program: The Book Beriah
Nagrajena vokalistka, tekstopiska in producentka Sofía Rei (v Cankarjevih torkih se je že predstavila z vokalnim kvartetom Mycale) štejemo za eno najbolj strastnih in inventivnih glasov na trenutni glasbeni sceni v New Yorku. Njena glasba raziskuje povezave med različnimi tradicijami južnoameriške folklore, jazza, flamenka in elektronskih zvokov. Prvotno iz Buenos Airesa, Sofía povezuje različne vplive, polne ritmične kompleksnosti in melodične čistosti. V edinstvenem projektu za glas in basovski saz dolgoletna sodelavca Sofía Rei in JC Maillard ponujata izjemno intimno in samoopazovalno raziskavo priznanega izvornega gradiva. Z besedilom Reijeve in dogovori obeh glasbenikov pesmi raziskujejo različne teme, od ljubezni do samote, do duhov Fride Kahlo in otroštva pod diktaturo v Argentini.
Klub CD, 12, 8* €Napovedujemo 60. Jazz festival Ljubljana
Od TO, 18., do SO, 22. junija 2019
Po desetih letih se na jubilejni festival vrača John Zorn. Prvi festivalski dan bo odigral solo recital na orglah, prihodnji večer pa se bo na odru Gallusove dvorane v njegovem glasbenem maratonu The  Bagatelles predstavilo kar štirinajst nastopajočih, med njimi Masada, Craig Taborn, Trigger, John Medeski Trio, Peter Evans, Kris Davis, Nova Quartet, Asmodeus (Marc Ribot, Trevor Dunn, Kenny Grohowski) in drugi.
Festivalski program bodo oblikovali tudi drugi izjemni glasbeniki in skupine s poudarkom na razdalji Slovenija–New York.
Se vidimo!
Gallusova in druge dvorane, Park pri CDNa voljo sem vam za vsa vprašanja ter dogovore za izjave in intervjuje.

S prijaznimi pozdravi,
Darinka Hvalec
T 01/2417 153
E darinka.hvalec@cd-cc.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko