Dogodkovnik

  • nms_111

Narodni muzej Slovenije - napovednik

Ventilator besed | 13.2.2019 | Komentarji 0

Četrtek, 14. februarja 2019, ob 11. uri
Odprtje razstave in predstavitev zbornika


Narodni muzej Slovenije – Metelkova


Odprtje razstave MAKSIMILIJAN SKALAR – ČLOVEK MNOGOTERIH TALENTOV IN VRLIN ter predstavitev zbornika GOSLARSTVO NA SLOVENSKEM


S slikovno bogato GOSTUJOČO RAZSTAVO Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož obeležujemo 110. obletnico rojstva violinista, pedagoga in goslarja Maksimilijana Skalarja, ki je deloval v mnogih slovenskih krajih in drugod. Po koncu druge svetovne vojne v Ljubljani, Kopru, Kamniku in Trstu, v šestdesetih letih 20. stoletja pa tudi na Ptuju, kjer je med sedemletnim službovanjem zapustil vidno sled v glasbeni zgodovini tega mesta. Po Maksimilijanovi smrti je leta 1998 družina Skalar ptujskemu muzeju, ki skrbi za največjo zbirko historičnih glasbil v Sloveniji, darovala znatno število predmetov iz njegove zapuščine.
Razstava Maksimilijana Skalarja prikazuje kot človeka mnogoterih talentov in vrlin. Obiskovalcem je predstavljena Skalarjeva goslarska delavnica, ki je delna rekonstrukcija delovne sobe v Kamniku, kjer je delal zadnja tri desetletja svojega življenja.
Predmeti iz njegove delavnice nadvse nazorno predstavljajo goslarsko obrt, ki z izjemo Banovinske šole za glasbila v Ljubljani, ki je delovala med letoma 1932 in 1946, in prizadevanj posameznih goslarjev, pri nas ni doživela večjega razcveta. Goslarska delavnica mojstra Skalarja je edina razstavljena v slovenskih muzejih. Na ogled so še lok in dve violini mojstra Skalarja iz ptujskega obdobja, nastali leta 1968 in 1969, in prvi violončelo v njegovem opusu, ki ga je leta 1971 izdelal v Štanjelu na Krasu.
Poleg Skalarjevih glasbil si obiskovalci lahko ogledajo še violo, ki jo je leta 1940 izdelal Avgust Ivančič. Družina tega goslarja je Maksimilijanu Skalarju nekaj časa nudila streho nad glavo, ko se je ta po koncu druge svetovne vojne iz Salzburga vrnil v Ljubljano. Prav tako pa je razstavljena tudi violina brez rebra iz leta 2007 še enega priznanega slovenskega goslarskega mojstra, in sicer Vilima Demšarja iz Ljubljane.

Maksimilijanu Skalarju so lani na ptujskem gradu posvetili tudi Simpozij o goslarstvu na Slovenskem, prvi simpozij na to temo pri nas. Raznolike in zanimive teme o goslarstvu, ki so jih prispevali slovenski strokovnjaki, so objavljene v istoimenskem zborniku, ki ga je založil ptujski muzej, ljubljanski javnosti pa ga bo ob odprtju razstave predstavila urednica Tatjana Štefanič.

Maksimilijan Skalar je v mnogih letih pedagoškega udejstvovanja vzgojil vrsto nadobudnih in v kasnejših letih uspešnih violinistov. Z zagnanostjo in ljubeznijo je v čudoviti svet glasbe uvedel tudi svoje štiri hčere, po Maksimilijanovi glasbeni poti pa stopajo tudi njegovi (pra)vnuki in (pra)vnukinje. Odprtje razstave in predstavitev zbornika bosta tako z glasbenim programom obogatili prav gospe Anja Skalar Blažič in Monika Skalar:

•    B. Bartok: Dui za dve violini: Pesem kresne noči, Slovaška pesem in Ples z blazino
•    F. Kreisler: Lepi rožmarin

***

Nedelja, 17. februarja 2019, ob 11. uri
Vodeni ogled razstave


Narodni muzej Slovenije – Metelkova
33 DNI. 100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov
Vljudno vas vabimo na vodeni ogled občasne razstave 33 DNI. 100. obletnica Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.
 Z razstavo obeležujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrskega državnega okvirja in ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.
Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.
***

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko