Dogodkovnik

  • pisanje_13

Svetovni dan poezije - Plačaj z verzom / Poezija kot terapija

Ventilator besed | 13.3.2019 | Komentarji 0

Spoštovani,

globalna pobuda "Plačaj z verzom" 21. marca, ob svetovnem dnevu poezije, k ustvarjanju ponovno poziva priložnostne in uveljavljene poete. Poezijo bo kot začasno plačilno valuto sprejemalo približno 70 slovenskih kavarn, kjer vas bodo pričakali listki in svinčniki, vsak avtorski verz pa vam bo prinesel brezplačno kavico ali čaj. Letošnji verzi pa imajo tudi posebno poslanstvo - bolnikom z najtežjimi oblikami krvnih rakov bodo namreč ponudili psihološko oporo pri vrnitvi nazaj v življenje.

Ob vprašanju, kakšna je danes vrednost poezije, so se v podjetju Julius Meinl odločili, da podrobneje raziščejo, kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečamo s poezijo. V ta namen z raziskovalno družbo Valicon v sodelovanju s podjetjem BlackBox trenutno izvajajo edinstveno raziskavo, ki bo z uporabo napredne tehnologije EEG razkrila globlje, nezavedne možganske procese, ki jih sproža poezija. Tudi letos je akcijo podprl pesnik Feri Lainšček, ki je izbral tri pesmi, na katerih se izvaja raziskava. Odzivi nanje, zbrani v raziskovalnem poročilu, bodo predstavljeni prav ob svetovnem dnevu poezije, 21. marca.

Vpogled v možgansko aktivnost bo ponudil iztočnico za razpravo o poeziji in ustvarjanju kot obliki terapije. Poezijo bodo namreč v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo L&L uporabili tudi kot eno od oblik psiho-socialne pomoči bolnikom s krvnimi raki, ki jo izvajajo v okviru svojih podpornih programov. K temu bodo prispevali tudi zbrani verzi letošnjih gostov kavarn. Za vsak verz bo namreč podjetje Julius Meinl za rehabilitacijo bolnikov s krvnimi raki prispevalo 30 centov. Po izkušnjah iz minulih let pričakujejo več kot 8.000 tisoč verzov.

Podrobnosti najdete v priloženem sporočilu za medije, za dodatne informacije pa smo na voljo. Seznam vseh sodelujočih lokalov (po regijah) vam bomo posredovali teden dni pred dogodkom. Trenutno prijavljene kavarne najdete na www.meinlcoffee.com/sl/poezija/poeticni-dogodki/pay-with-a-poem-2019/. 

V upanju, da se boste z nami za trenutek ustavili, se odklopili od digitalnega vrveža, v sebi poiskali navdih ter delili veselje do življenja, vas lepo pozdravljamo.  

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko