Dogodkovnik

  • vodnikovadomacija-ljubljana_0

Vodnikova domačija Šiška

Ventilator besed | 24.3.2019 | Komentarji 0

 

ZALJUBLJENE PRAVLJICE Z ANO DUŠA
Nedelja, 24. marec (11h) / 5+
Nedeljski otroški program Nedelce bo v času razstave Pravljični studio posvečen pripovedovanju. Živalske in čudežne pravljice ter povedke bodo otrokom pripovedovali najboljši slovenski pripovedovalci.
Tokrat bo o tem, kdo vse se lahko zaljubi v pravljicah, pripovedovala pripovedovalka Ana Duša.
Vstopnica: 5 eur. Dogodek bo potekal, v dvorani. Po pripovedovanju Nedelce nadaljujemo v Pravljičnem studiu v galeriji domačije!

Pravljični studio je namenjen otrokom, njihovim staršem in starim staršem, strokovnim delavcem in drugim zainteresiranim, ki bi radi pripovedovanje kot pomembno in zabavno aktivnost vnesli v šolski, delovni ali družinski vsakdan.
Otroke na ustvarjalen način seznanja z glavnimi evropskimi pravljičnimi motivi, evropskimi zbiralci folklornega gradiva in pravljičarji ter temeljnim znanjem s področja teorije pravljic. Vabi vas k raziskovanju in spoznavanju sveta pravljic ter predvsem k samostojnemu izmišljevanju in pripovedovanju zgodb.

Hišna predstava o Valentinu Vodniku
ANDREJ ROZMAN ROZA: LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA
Torek, 26. marec (19h)
Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Prešeren je o njem napisal puščico, v kateri ga imenuje preoblečen menišič, kot je o njem podcenjevalno govoril Kopitar. In da je rad pel in še rajši pil, kar je bilo verjetno res takrat, ko ga je Prešeren srečeval v Ljubljani v zadnjih letih njegovega življenja, ko je po koncu Ilirskih provinc padel pri avstrijski oblasti v nemilost in bil prisilno upokojen.
A tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi. Zato je že kmalu po začetku svoje posmrtne slave obveljal za nekoga, ki čustveno ni povsem odrasel, tako da so se nekateri romantično čuteči literarni zgodovinarji resno spraševali, ali je bil sploh pesnik ali zgolj rimač.
Vsaka romantika se enkrat konča. Ko posledice njene individualistične zaslepljenosti začnejo povzročat socialne in ekološke katastrofe, je zadnji čas za streznitev. Zato se je skoraj dvesto let po svoji smrti na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane pojavil tudi Valentin Vodnik, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig.
igrata: Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov / Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta
vstopnina 10 EUR/ 8 EUR v predprodaji. Vstopnico lahko kupite na domačiji v času odpiralnih ur ali preko spleta.
produkcija Rozinteater in Vodnikova domačija / predstavo sta podprla MZK in MOL

Pripovedovalsko-glasbena predstava v okviru Pripovedovalskega festivala
KRVAVA IZBA
Petek, 29. marec (20h)
Zbirka Krvava izba in druge zgodbe velja za najboljše delo angleške pisateljice Angele Carter in za eno od klasik sodobne angleške literature. V njej se je pisateljica z značilno kontroverznostjo lotila reinterpretacije kanoniziranih pravljic ter jih z elementi gotike in erotike spojila v nov, edinstven žanrski hibrid. V reinterpretiranih zgodbah jo je zanimala predvsem igra moči med moškim in žensko, ki se odigrava na polju seksualnega. Zanimal jo je prostor v pravljicah, v katerem se moraš za preživetje odpovedati moralni gotovosti in sprejeti idejo človeškosti, ki je zunaj abstraktnega koncepta dobrega in slabega. Ta večer bo dvorana Vodnikove domačije naša krvava izba. Pridite!
Pripovedujejo Anja Novak, Nataša Keser in Živa Selan, glasbo za predstavo ustvarja duo All Strings Detached. Produkcija: Vodnikova domačija Šiška in Zavod Homo Narrans.
Cena vstopnice: 10 eur v predprodaji, 12 na dan dogodka.
Dogodek je del Pripovedovalskega festivala.

Pravljični studio, pripovedovalska igralnica
PRIPOVEDOVALSKE DELAVNICE ZA OTROKE 5+
Sobota, 30. marec (10h-12h)
Pripovedovanje je lahko zabavna in ustvarjalna igra. S pomočjo elementov Pravljičnega studia si bomo na delavnici izmišljevali in pripovedovali zgodbe.
Delavnico vodi pripovedovalka Špela Frlic.
Cena delavnice: 5 eur
Obvezne prijave do zapolnitve mest na spela.frlic@divjamisel.org.

Nedelce / Pravljični studio
PUSTOLOVSKE PRAVLJICE Z JANEZOM ŠKOFOM
Nedelja, 31. marec (11h) / 5+
Nedeljski otroški program Nedelce bo v času razstave Pravljični studio posvečen pripovedovanju. Živalske in čudežne pravljice ter povedke bodo otrokom pripovedovali najboljši slovenski pripovedovalci.
Tokrat bo napete pustolovske pravljice pripovedoval igralec Janez Škof.
Vstopnica: 5 eur.
Dogodek bo potekal, v dvorani. Po pripovedovanju Nedelce nadaljujemo v Pravljičnem studiu v galeriji domačije!

NAPOVEDUJEMO:
ITN., 3. FESTIVAL NAGAŽIRANEGA PISANJA
5.–7. april, Vodnikova domačija
3. festival angažiranega pisanja Itn. je preplet pogovorov, predavanj, umetniških dogodkov in delavnic, povezanih z literaturo. Na festivalu se bo ob treh tematskih sklopih v treh festivalskih dneh odvilo trinajst dogodkov.
Podroben opis programa v priponki.

IZOBRAŽEVANJA:
PRIPOVEDOVANJE V PEDAGOŠKEM PROCESU
Sreda, 27. marec (14h-19h)
Celodnevno izobraževanje je namenjeno strokovnim delavcem v šolstvu in drugim zainteresiranim.
Predavali bodo: pedagog dr.  Robi Kroflič, psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek, waleški pripovedovalec Michael Harvey in direktor Pripovedovalskega centra v Amsterdamu Arjen Barel.
Podrobnejši program v priponki.

RAZISKUJEMO BRALNE NAVADE: VABIMO NA INDIVIDUALNE INTERVJUJE!
Četrtek, 28. marec (17h)
Nadaljujemo z raziskovalnim projektom dr. Ane Vogrinčič Čepič, vabimo na individualne pogovore o branju!
Na pogovor vabi vse, ki imate veselje do razčlenjevanja in raziskovanja lastne gabralnega stila. Tako tiste, ki ste o teh stvareh že premišljevali, kot tiste, ki še niste: starejše in mlajše, tujce in domačine, tiste, ki prisegate na tisk, in zagrete e-bralce. Obvezne prijave na: ana.vogrincic@guest.arnes.si.
Podrobneje v priponki.

DELAVNICE KREATIVNEGA PISANJA
Sobota, 30. marec (11h)
Kako vam kaj gre tista zgodba, ki ste jo hoteli napisati? Ste se morda kje zataknili, ali potrebujete pomoč? Morda je zaželjena pomoč v obliki brce v rit? Nič bati! Pri Na meji nevidnega in Vodnikova domačija smo brc v rit vešči in jih z veseljem delimo! V ta namen smo za vse nadebudne pisatelje - pa tudi tiste, ki jih pisanje zanima samo tako - organizirali štiri neodvisne delavnice, ki pa se med seboj vseeno tematsko povezujejo. Vsi ste lepo vabljeni!
Mentorji bodo:
Aljoša Harlamov - Stil pisanja (30.3.2019)
Alen Lovrič - "Worldbuilding" (20.4.2019)
Nina Kremžar - Struktura zgodbe (11.5.2019)
Boštjan Gorenc - Karakterizacija likov (29.5.2019)

RAZSTAVA
Interaktivna razstava za otroke, družine in vse, ki želijo vnesti pripovedovanje v družinski in šolski vsakdan
PRAVLJIČNI STUDIO, pripovedovalska igralnica
Galerija Vodnikove domačija, do 1. junija
Odkar znamo ljudje govoriti, si pripovedujemo zgodbe. V dolgih stoletjih se je preko ustnega in pisnega ustvarjanja številnih pripovedovalcev izoblikovala skoraj nepregledna zakladnica pravljic. Tu so. Vabijo vas, da jih tudi vi pripovedujete in da spodbujeni z njihovimi vsebinami ustvarite še kakšno svojo.
Na Vodnikovi domačiji Šiška smo odprli interaktivno razstavo za otroke Pravljični studio, ki otroke na zanimiv in ustvarjalen način seznanja z glavnimi evropskimi pravljičnimi motivi, evropskimi zbiralci folklornega gradiva in pravljičarji, temeljnimi evropskimi nacionalnimi zbirkami ljudskih pravljic in temeljnim znanjem s področja teorije pravljic.
Obiskovalce vabi k raziskovanju in spoznavanju sveta pravljic ter predvsem k samostojnemu izmišljevanju in pripovedovanju zgodb.
Namenjena je otrokom, njihovim staršem, strokovnim delavcem in drugim zainteresiranim, ki bi radi pripovedovanje kot pomembno in zabavno aktivnost vnesli v šolski, delovni ali družinski vsakdan.
Razstavo spremlja tudi bogat spremljevalni program.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko