Dogodkovnik

  • nardona-galerija-5_2

Narodna galerija napovednik

Ventilator besed | 28.4.2019 | Komentarji 0

NARODNA GALERIJA
Vhod: Prešernova 24, Ljubljana
Odprto: od torka do nedelje, od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure.
Zaprto: ob ponedeljkih in 1. januar, 1. maj, 1. november, 25. december.
Odprto do 15. ure: 24. in 31. december.
Informacije: T: (01) 24 15 415/418, E: dejavnosti@ng-slo.si, I: www.ng-slo.si

ZA OTROKE IN DRUŽINE

USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE IN DRUŽINE

Namenjene so osnovnošolcem in predšolskim otrokom v spremstvu staršev.

sobota, 11. maj, od 10.00 do 12.00: Igrivi prostori ob razstavi Prostor v prostoru. Scenografija na Slovenskem do leta 1991
ustvarjalna delavnica za otroke in družine

Vstopnina na delavnice:
Delavnica 5 EUR
Družinska vstopnica 12 EUR
Člani Galovega kluba brezplačno

GALOV USTVARJALNI ABC ZA OTROKE IN DRUŽINE

Vsako prvo nedeljo v mesecu, od 10.00 do 18.00
Ste že obiskali Galovo sobo? To je otrokom in družinam namenjena motivacijska galerijska raziskovalnica. V njej se otroci lahko čudijo, odkrivajo, ustvarjajo in iščejo Galove namige za spoznavanje galerijskih zakladov.
V Galovi sobi vas ob navedenih dnevih pričakuje galerijska animatorka, ki bo z vami razkrivala črke in odkrivala gesla na knjigah v Galovi zeleni sobi. Od tam vas namigi lahko popeljejo k iskanju umetnin v stalni zbirki. Spodbujeni z mojstrovinami in odkritji boste tudi sami dobili navdih za ustvarjanje! Še posebej vabljene družine s predšolskimi otroki.
Vstopnina: velja vstopnica za stalno zbirko. Vsako prvo nedeljo v mesecu prost vstop.
MEDNARODNI MUZEJSKI DAN
18. maj, prost vstop od 10.00 do 18.00
10.00-18.00: Zelene dogodivščine s škratom Galom
za otroke in družine, Galova soba
10.00-12.00: Zelena delavnica: iz starega nastane novo. Izdelovanje torb iz starega tekstila. Za vse generacije, Mezzanin
Interaktivne zgodbe Narodne galerije
10.00-18.00: reševanje kvizov in izzivov z brezplačno aplikacijo Nexto, stalna zbirka.

TEDEN DRUŽINE
od torka, 14. do nedelje, 19. maja
Prost vstop za družine z otroki na vse razstave. Družine prejmejo brezplačni list z zabavnimi raziskovalnimi nalogami ob ogledu razstav Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji ter Prostor v prostoru. Scenografija na Slovenskem do leta 1991.

SLOVENSKI KNJIŽNIČNO-MUZEJSKI MEGAKVIZ
Vsi osnovnošolci, ki bodo v prostem času prišli reševat MEGAkviz v Narodno galerijo, bodo imeli prost vstop. Natisnjen vprašalnik je na voljo na MEGAkviz točki v 1. nadstropju.

GALOV KLUB

Vpisujemo v Galov klub za šolsko leto 2019/2020. Prijavnice so na voljo pri blagajni Narodne galerije.ZA ODRASLE

STALNA ZBIRKA:
Na ogled stalna zbirka Umetnost na Slovenskem in stalna razstava Zoran Mušič (1909–2005): Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič – Narodni galeriji podarjena in posojena dela. V stalni zbirki si lahko ogledate kronološki prerez vrhuncev likovne umetnosti na Slovenskem.

Javno vodstvo
nedelja, 5. maj

Vstopnina: 7€/3€, družinska vstopnica 10 €. Vsako prvo nedeljo v mesecu prost vstop v stalno zbirko.

ČETRTKOVANJA V GALERIJI:
četrtki ob 18. uri

9. maj: Odstiranja - Hinko Smrekar: sedem naglavnih grehov
16. maj: Risanje pred umetninami - cvetlični motivi
23. maj: Kustos za en dan - Dragan Živadinov
30. maj: Scenografija na Slovenskem, predavanje avtorice razstave Ane Kocjančič

SOZVOČJE SVETOV
torek, 21. maj, ob 19.00, Vhodna avla Narodne galerije
Koncert komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije
Solistka: Nadežda Tokareva, violina
5’ za miniaturo: Domen Gnezda (mentor: red. prof. Uroš Rojko)
Hugo Wolf, Hugo Wolf – Franc Avsenek, Franz Schubert ‒ Gustav Mahler
in predavanje: Andrej Smrekar, Deklica in smrt

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN
18. maj, prost vstop od 10.00 do 18.00
10.00-12.00: Zelena delavnica: iz starega nastane novo. Izdelovanje torb iz starega tekstila. Za vse generacije, Mezzanin
10.00-18.00: Interaktivne zgodbe Narodne galerije
Reševanje kvizov in izzivov z brezplačno aplikacijo Nexto, stalna zbirka

TEDEN DRUŽINE
od torka, 14. do nedelje, 19. maja
Prost vstop za družine z otroki na vse razstave. Družine prejmejo brezplačni list z zabavnimi raziskovalnimi nalogami ob ogledu razstav Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji ter Prostor v prostoru. Scenografija na Slovenskem do leta 1991.

OBČASNA RAZSTAVA:
Bojan Kovačič in grafična šola Narodne galerije
21. marec – 19. maj 2019
Bojan Kovačič je petnajst let vodil grafično šolo v Narodni galeriji. V njej se je do njegove nenadne smrti ob koncu leta 2017 zvrstilo nad sto gojencev. Kovačič je v primerjavi z drugimi člani ljubljanske grafične šole izkusil nekoliko drugačno disciplino uvajanja v tehniko. V Milanu je študiral na Breri, hkrati pa je delal v delavnicah, ki so tiskale za nekatere najvidnejše predstavnike Pariške šole. Tako je bila njegova rutina posvečena tehničnemu nadzoru učinkov, improvizacija in eksperimentiranje z medijem pa sta ga vodili v inovacijo. Bil je prvi, ki je tiskal po predrtih grafičnih ploščah, kar je Bogdan Borčić nato vključil sistematično v svoj likovni jezik. Kot pedagog je z izjemno občutljivostjo in čustveno inteligenco znal prisluhniti različnim značajem svojih gojencev, odkrival v njih specifična nagnjenja in potenciale ter to spodbujal h grafičnemu izrazu. Razstava je posvečena učiteljevemu spominu in njegovim učencem v Narodni galeriji.

Javna vodstva po razstavi
nedelja, 19. maj, ob 11.00: Ustvarjalnost Bojana Kovačiča

Obvezne prijave do 12.00 na dan vodstva na T: 01 24 15 418 ali trgovina@ng-slo.si
Trajanje: 60 minut

OBČASNA RAZSTAVA:
Prostor v prostoru. Scenografija na Slovenskem do leta 1991
25. april–8. september 2019
Razstava »Prostor v prostoru« bo prva pregledna razstava, ki bo slovensko scenografijo prikazala zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenski osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij predstav, med njimi tudi najmanjšega scenskega osnutka v velikosti pisemske znamke, bo predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.
Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila tudi gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Maksima Gasparija, Avgusta Černigoja, Gabrijela Stupice idr.). Razstava bo scenografijo umestila v slovensko in evropsko likovno umetnost ter gledališko zgodovino.
Razstavo pripravlja Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo, na ogled bo v razstavnih prostorih Narodne galerije v Ljubljani.
Javna vodstva po razstavi
nedelja, 12. maj, ob 11.00

Predavanje avtorice razstave Ane Kocjančič
četrtek, 30. maj, ob 18.00

Obvezne prijave do 12.00 na dan vodstva na T: 01 24 15 418 ali trgovina@ng-slo.si
Trajanje: 60 minut

OBČASNA RAZSTAVA:
Alan Ford. Abraham

23. maj–13. oktober
Alan Ford je zaznamoval pop-kulturo zadnje tretjine 20. stoletja, satirična stilizacija likov, domiselni dialogi in risarska kvaliteta ga uvrščajo danes med klasike, v žargonih urbanih subkultur pa se je ohranila vrsta sintagem, ki ob izrekanju evocirajo glavne junake stripa.
Alan Ford se je izjemno hitro razširil med bralstvom Apeninskega in Balkanskega polotoka. Označil je generacije 70. in 80. let, še vedno pa izhaja na vseh jezikovnih področjih. Satirično sarkastični nagovor je doživljal različno uspešne prevode, v primeru hrvaške različice pa prevladuje splošno mnenje, da je bila boljša od originala.
Na razstavi ob 50-letnici stripa Alan Ford, bo na ogled več kot 100 originalnih tabel iz obdobja Magnus & Bunker.
Predavanje
sreda, 8. maj, ob 18.00
Rok Glavan, Alan Ford: Ogledalo našega časa

OBČASNA RAZSTAVA, GOSTOVANJE NARODNE GALERIJE
Impresionizem od zore do mraka
Slovenska umetnost 1870–1930
17. maj–16. september
Praški grad, Češka

Po več desetletjih bo Praga ponovno gostila pregledno razstavo slovenskega impresionizma in drugih smeri, ki so oblikovale slovenski kulturni prostor med letoma 1870 in 1930.
Predstavniki modernističnega stila, slikarji Rihard Jakopič, Matej Sternen, Matija Jama, Ivan Grohar in fotograf Avgust Berthold, so v ključnih letih na začetku 20. stoletja razvili lokalni izraz, ki je združeval secesijske in simbolistične prvine z evropskimi impresionizmi. Z novim slogom so umetniki ustvarili eno od orodij narodnega prebujenja, ki je meščansko sodobnost povezalo z ruralno preteklostjo in hkrati poskušalo izraziti najgloblje vzgibe človeške duše, kot se je poetično izrazil Jakopič. Umetnost so v teh desetletjih oplajale vedno krepkejše zveze s Češko: prenovo Ljubljane po potresu l. 1895, ki jo je župan in praški študent Ivan Hribar usmerjal po čeških zgledih, delovanje arhitekta Jožeta Plečnika na Praškem gradu in obojestransko prevajanje literarnih del so spremljale močne likovne povezave, od realizma bratov Šubic, sodobnikov Vojtěcha Hynaisa, do ekspresionizma bratov Kralj in drugih slovenskih kulturnih delavcev v Pragi.
Na razstavo je umeščenih več kot 450 eksponatov, ki skupaj predstavljajo eno ključnih obdobij v slovenski zgodovini, ko je umetnost naše dežele poskušala Evropo dohiteti ne le slogovno, temveč tudi institucionalno s postavitvijo prvega prodajnega razstavišča ter z ustanovitvijo Univerze in Narodne galerije, vseh treh v Ljubljani.
Razstavo organizirajo Urad predsednika Češke republike, Uprava Praškega gradu in Narodna galerija.

USTVARJALNI TEČAJI IN DELAVNICE

Mini tečaj keramike: nakit po navdihu galerijskih umetnin
2 srečanji ob sobotah od 10.00 do 13.00, 18. in 25. maj
Poiščite navdih za svoj nakit med galerijskimi umetninami! Na tečaju vam bomo predstavili dela bidermajerskega portretista Jožefa Tominca. Poustvarjali bomo nakit, kakršnega nosijo njegove uglajene upodobljenke. Seznanili se boste z osnovami oblikovanja gline ter tehnikami oblikovanja dekorativnih predmetov iz keramike in njihove poslikave.
V skupino sprejmemo 12 udeležencev. Tečaj je primeren za začetnike.
Tečaj vodi likovna pedagoginja Tamara Bregar.

Tečaj risanja za nadaljevalce: Senčenje
7 srečanj ob sredah od 17.00 do 19.00; 15., 22. in 29. maj, 5., 12., 19. in 26. junij
Udeleženci tečaja bodo spoznali osnovne principe modelacije in senčenja.
V skupino sprejmemo 12 udeležencev. Tečaj je primeren za vse, ki že imajo osnovno znanje risanja geometrijskih oblik.
Tečaj vodi akademski slikar Tadej Tozon.

Tečaj risanja in slikanja Mojstrstvo figure
7 srečanj ob četrtkih od 17. do 20. ure; 6., 23. in 30. maj, 6., 13., 20. in 27. junij
Udeleženci tečaja bodo s pomočjo vizualnega gradiva spoznali posamezne korake risanja in slikanja različnih anatomskih delov telesa.
V skupino sprejmemo 12 udeležencev. Tečaj je primeren za začetnike in nadaljevalce.
Tečaj vodi akademski slikar Nik Anikis Skušek.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko