Dogodkovnik

  • vodnikovadomacija-ljubljana_3

Vodnikova domačija Šiška napovednik

Ventilator besed | 9.5.2019 | Komentarji 0

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 9. maj (10h)
Tokrat se bomo v branju družili za virtualnim štedilnikom. Listali bomo po 122 let stari kuharici Katarine Prato, po njej je kuhala babica Vitomila Zupana. Potem si bomo ogledali 116 let staro kuharico Minke Vasičeve, še preden je postala Govekarjeva. Na koncu bomo brali in cedili sline ob receptih ljubitelja morja in zdrave hrane, Klemna Koširja, kuharskega raziskovalca, ki ne gleda TV kuharskih oddaj. Videli in brskali bomo po njegovi z namazi in humorjem prežeti knjižici.
Če si ubog in lačen, beri kuharico in žuli skorjo kruha!
Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.
Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi* četrtek v mesecu.
Pridružite se nam, potrebujete le očala!
*Dogodek zaradi praznikov tokrat izjemoma poteka drugi četrtek v mesecu.
Pripravlja skupina društva upokojenih pedagoških delavk - DUPDS. Vodi Lada Zei.


Vodnikovo leto

KOLESARSKO VODSTVO PO VODNIKOVI LJUBLJANI

in OGLED PREDSTAVE O VALENTINU VODNIKU

Petek, 10. maj

— 17.00, zbor s kolesi na trgu francoske revolucije, pred spomenikom

Dr. Luka Vidmar, eden največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, nas bo peljal na izlet po Vodnikovi Ljubljani. Na kolesarski poti bomo obudili spomin na stavbe, v katerih je teklo Vodnikovo življenje. Palača njegovega mecena Žige Zoisa, kamor je zahajal vse do smrti, na Starem trgu nekdanja jezuitska gimnazija, v katero je hodil kot dijak   ter nekdanje šentjakobsko župnišče, kjer je deloval kot kaplan. Na Mestnem trgu bomo videli hišo, v kateri je bila Kornova knjigarna, v kateri se je Vodnik sprl s Kopitarjem, na tržnici pa se bomo spomnili poslopja nekdanjega liceja, kjer je deloval kot redovnik in profesor, in Eggerjeve tiskarne, ki je tiskala Vodnikova dela. Na Miklošičevi cesti stoji hiša, v kateri je Vodnik umrl, na Ajdovščini pa samostan njegovega prvega mentorja - Marka Pohlina. Po obisku Navja z Vodnikovim nagrobnikom bomo kolesarjenje sklenili na Vodnikovi domačiji, kjer si lahko ogledate hišno predstavo o Vodniku.

— 19.00 Andrej Rozman Roza: Ljubljanski vodnik našel Vodnika / Hišna predstava o Valentinu Vodniku

Intervju, ki zavrti slovensko zgodovino za dvesto let nazaj! V njem nastopata Andrej R. Roza kot Valentin Vodnik in Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka.

 

Kolesarsko vodstvo je brezplačno. Za predstavo si zagotovite vstopnice: 8 eur (predprodaja) / 10 eur na dan predstave.

Nakup v času odpiralnih ur na domačiji ali preko sistema mojekarte.si.

V primeru dežja kolesarsko vodstvo odpade; predstava bo na sporedu v vsakem vremenu.

 

Vabimo k vpisu

DELAVNICE KREATIVNEGA PISANJA #2 MENTORICA NINA KREMŽAR 

Sobota, 11. maj (10h)

Kako vam gre kaj zgodba, ki ste jo želeli napisati? Se je zataknila, potrebujete pomoč? Pisatelji in tisti, ki vas pisanje le zanima - organizirali bomo štiri delavnice, ki se med seboj tematsko povezujejo, lahko pa se udeležite le posamezne!

Mentorji in teme:

Nina Kremžar - Struktura zgodbe (11. maj)

Boštjan Gorenc - Karakterizacija likov (28. maj)

že preteklo:

Alen Lovrič - "Worldbuilding" (20. april)

Aljoša Harlamov - Stil pisanja (30. marec)

Prijave na: lovric.alen88@gmail.com.

Pripravlja Na meji nevidnega - Konvencija fantazije in znanstvene fantastike

 

Nedelce

BRALNI VLAK SE BLIŽA KONČNI POSTAJI: LITERARNI KVIZ

Nedelja, 12. maj (11h) / 6+

Lansko pomlad je z literarnega kolodvora odpeljal bralni vlak, zabavna literarna družinska aktivnost, v okviru katere tandemi dveh bralcev, lokomotive, z branjem knjig zbirajo vagone. Več kot 150 tandemov, ki jih sestavljajo otrok in odrasla oseba, je zelo pridno bralo. Pet najdaljših vlakov, torej lokomotiv, ki vlečejo največ vagonov, se bo zdaj pomerilo v zabavnem kvizu o branju in knjigah. Ob kvizu se boste nedvomno še kaj naučili, tekmovalnim tandemom bomo podelili lepe nagrade in se skupaj poveselili. Vabljeni vsi bralni navdušenci!

Več o bralnem vlaku: www.sodobnost.com/literarni-kolodvor/bralni-vlak/potniske-informacije/

Po dogodku vabimo v Pravljični studio, Pripovedovalska igralnica za otroke.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

Dogodke začenjamo točno ob 11.00, po začetku pa ne spuščamo več v dvorano. Hvala za razumevanje.


Cankarjeva založba na domačiji
ŽIVLJENJE IN REVOLUCIJA JAŠE ZLOBCA
Sreda, 15. maj (19h)
"Prav gotovo ni najvažnejše, kolikim govoriš, ampak kaj govoriš.
Moje življenje je moja revolucija. Predvsem moraš govoriti sebi." (Jaša Zlobec: My life is my revolution, Tribuna, 21. januarja 1972)


Ob izidu zbirke pesmi in izbrane publicistike Jaše Zlobca z naslovom Moje življenje je moja revolucija (Cankarjeva založba, 2019) vabimo na večer posvečen njemu.
Skupaj z Zlobčevimi prijatelji in sopotniki, z dokumentarnimi posnetki ter branjem njegovih pesmi in kolumen se bomo sprehodili skozi njegovo življenje in delo. Glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov se bo med drugim pogovarjal s politikom in publicistom Pavlom Gantarjem, pesnikom in politikom Matjažem Hanžkom ter z urednikom in publicistom Zdravkom Dušo.
Jaša Lukič Zlobec (21. januar 1951–2. december 2011) je v zavest javnosti odločno vstopil maja 1971 med študentsko zasedbo ljubljanske Filozofske fakultete kot eden najdejavnejših v študentskem gibanju. Pozneje je deloval kot svobodni umetnik in prevajalec, nekaj let tudi kot urednik na televiziji in v Cankarjevi založbi. V osemdesetih je pod psevdonimom Džuli Šviga za Mladino pisal izredno priljubljene kolumne. Takrat je znova stopil tudi na politično polje pri uveljavljanju človekovih pravic, po osamosvojitvi pa je deloval kot veleposlanik in poslanec.
V sodelovanju s Cankarjevo založbo.

 

Naše stoletje
STOLETJE NARODNEGA GOSPODARSTVA
Četrtek, 16. maj (19h)
Okrogla obletnica Vodnikovega rojstva je dobra priložnost za refleksijo stoletja preobračanja sveta. Valentin Vodnik je kot eden izmed glavnih tvorcev slovenske nacionalne misli so-ustvaril 19. stoletje v našem prostoru. In obratno: Vodnika je naredilo za vodnika ravno 19. stoletje.
Dr. Marko Zajc se bo tokrat pogovarjal z dr. Žarkom Lazarevićem, znanstvenim svetnikom na Inštitutu za novejšo zgodovino in profesorjem na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.
Več informacij o dogodku sledi v prihodnjih dneh.
Serijo pripravlja in vodi dr. Marko Zajc, znanstveni sodelavec na Inštitut za novejšo zgodovino v Ljubljani in docent na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.
Pogovore vsakič uvede interpretacija izbranih, arhaičnih tekstov iz 19. stoletja, ki predstavljaja nostalgično aluzijo na oddajo Kocine zgodovine, ki jo je Marko Zajc skupaj z Janezom Polajnarjem soustvarjal na Radiu Študent.
O seriji Naše stoletje: Osnovna ideja za serijo dogodokov temelji na domnevi, da je seznanjenost z 19. stoletjem skromno. Večina institucij, kulturnih oblik in paradigem, ki jih živimo danes, izvira iz 19. stoletja. Že res, nekatere so obstajale že prej, vendar jim je 19. stoletje vdihnilo značilne oblike, pod katerimi jih poznamo. Sodobne strukture družbenega življenja si ne moremo zamišljati brez izumov 19. stoletja. Ta doba je izumila tudi medijski svet, preko katerega jo poznamo.

Nedelce
NEPRIDIPAV, KONCERT ZA ČRKE / 5+
Nedelja, 19. maj (11h)
Nepridiprav krade črke stvarem in živalim iz imen in povzroča veliko zmedo. Vse dokler tudi sam ne izgubi črke R in postane Nepridipav.
Nonsense pesmi so eden od najrazburljivejših žanrov otroške literature. Svet, o katerem pojejo, ima čisto svoja pravila. Pisana druščina na odru ga bo gradila z besedami, melodijami, zvočnimi domislicami, posnetki in animacijo v živo.
Besedila: Špela Frlic in Andrej Fon, Pripoved: Špela Frlic, glasba in vokal: Andrej Fon in Tea Vidmar, likovna zasnova animacije: Andreja Goetz, animacija: Elena Volpi.
Dogodek je del spremljevalnega programa festivala Druga godba.
Vstopnina 5 eur.
Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

 

Napovedujemo

MILOJKA IN PAVLA

1. festival drugačne (ne)kulture

Petek, 31. maj (18h)

Festival poezije in glasbe ob 15. obletnici zamrtja cikla literarnih

večerij Družbe dobrodušnih src in zverinskih krikov, ki so potekale v nekdanji gostilni Pri Pavli. Tokrat na Vodnikovi domačiji.

Program:

POEZIJA

- igralec Dejan Pevčević s programom: »Chubby was here!« (pesmi Vojina Kovača – Chubbyja)

- Ervin Fritz: »Ta kosmate ...«

GLASBA

- Same babe

- Ansambel Matjaža Ambroža in On sam

- Dada BaⒶnd

Vstopnice: 12 eur / 10 eur (predprodaja). Nakup je možen v času odpiralnih ur domačije ali preko spleta

 

RAZSTAVA

Interaktivna razstava za otroke, družine in vse, ki želijo vnesti pripovedovanje v družinski in šolski vsakdan

PRAVLJIČNI STUDIO, pripovedovalska igralnica

Galerija Vodnikove domačija, do 1. junija
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko