Dogodkovnik

  • vodnikovadomacija-ljubljana_4

Vodnikova domačija Šiška napovednik

Ventilator besed | 23.5.2019 | Komentarji 0

Ispeci pa reci devetič

JOSIP OSTI IN MAIDA DŽINIĆ POLJAK

Četrtek, 23. maj (19h)


Maida Džinić Poljak, nekdanja bosanska begunka, novinarka, glasbenica in dolgoletna svetovalka delavcem-migrantom in beguncem, na domačiji vsak mesec ob džezvi kave gosti literate, novinarje, igralce, glasbenike, humanitarce in druge zanimive goste s področja nekdanje YU.

Tokratni gost bo Josip Osti, slovensko-bosanski pesnik, pisatelj, esejist, literarni kritik, antologist in prevajalec (1945, Sarajevo).

Bil je urednik kulture študentskega lista Naši dani, urednik pri založbi Veselin Masleša, tajnik podružnice pisateljev Sarajeva in direktor mednarodne literarne prireditve Sarajevski dnevi poezije, tajnik Društva pisateljev BiH, urednik revije Books in Bosnia and Herzegovina, predsednik Društva književnih prevajalcev BiH.

Od leta 1990 živi v Sloveniji (v Ljubljani in zadnjih deset let v Tomaju na Krasu) kot svobodni umetnik.

Njegov opus, ustvarjen v jeziku spominov, kot sam imenuje svojo bosanščino hrvaške provenience, in zadnja leta v slovenščini, obsega več kot dvajset pesniških zbirk, pet proznih del in trinajst knjig esejev. Uredil je več antologij poezije in proze ter prevedel okrog devetdeset knjig in petnajst iger. V slovenščini, italijanščini, hrvaščini oziroma bosanščini, češčini, angleščini, poljščini, makedonščini, turščini in bolgarščini je doslej objavljeno okrog štirideset prevodov njegovih knjig. Za svoja dela je prejel je vrsto literarnih nagrad, med njimi Župančičevo listino, zlato ptico, nagrado Vilenica in Župančičevo nagrado.

Josip Osti je ploden ustvarjalec, predvsem pa veliki človek, ki je v devetdesetih letih v Vodnikovi domačiji vodil literarne delavnice za otroke begunce, bil je pa tudi eden izmed ustanoviteljev društva bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan.

 

Dogodek poteka v sodelovanju z društvom A n K l a B - Društvo za kulturno kontaminacijo.

Za izvrstno kavo bo poskrbela Zlatna džezva - pristna bosanska kava.

 

 

Druga godba na domačiji

KNEDLBEND – kulinarično-glasbena kuh’na / predstava za otroke 3+

Petek, 24. maj (18.30)


Knedlbend je zmešanica receptov, ritma srca, vokalne interpretacije in modernih glasbenih pristopov s pridihom starodavnih modrosti. Prepeva songe, v katere smo umešali in dodobra pregnetli besedila v obliki receptov za dobro papico ter nasmeh na obrazu. Pri tem seveda ni pozabil na notranjo umerjenost organov, ki s pozitivno vibracijo in kapljico čiste vode krepijo telo in duha. Otroci, starši, babice, dedki in mimoidoči, zamižite in prisluhnite življenju.

Projekt KNEDL s poslanstvom Hrana = Zdravilo – Razumevanje za boljši in nasmejani jutri sta plod dvajsetletnega delovanja Danila Ivanuše na področju celovitega izobraževanja o kulturi prehranjevanja in kvalitete bivanja, v zadnjih desetih letih pa tudi na povečanem poudarku osveščanja otrok in mladostnikov ter njihovih staršev in skrbnikov. V svojem delu avtor svet kulinarike raziskuje in odpira z vključevanjem različnih medijev in praks gledališke igre, lutkarstva, uličnega gledališča ter glasbe, iz usedlin med občinstvom dobro sprejete kulinarične predstave KNEDL pa je tako po pravšnji fermentaciji vzklila še kulinarično glasbena kuhna Knedlbend.

 

Sodelujoči:

Danilo Ivanuša – idejna zasnova, obči gibalec, glas, lonci, pokrovke, posode, tolkala, ukulele, besedila, recepti, hranaprana

Polona Leben – glas, aranžmaji

Maj Meden – kitara, ukulele, aranžmaji

Matej Končar (kleemar) – glasbeni producent, aranžmaji

Urban Turjak – pozavna

Rok Vilčnik (rokgre) – besedilo Knedl song, MišMaš (Na tržnici, Žejen, Apetit), Pukec, Danes je lep dan

Sebastijan Duh – ideja in aranžma Knedl song

Produkcija:

DrMr – Zavod za družabno raziskovanje in medkulturno razumevanje Ahac Meden – producent

Danilo Ivanuša – producent

 

DakhaBrakha / Ukrajina

Ukrajinski kvartet DakhaBrakha (v stari ukrajinščini 'vzemi-daj') v svojem glasbenem miljeju eksperimentira z ukrajinsko ljudsko glasbo, ki jo meša z zvoki in glasovi iz drugih delov sveta. DakhaBrakha stojijo na križišču med ukrajinsko folkloro in teatrom. Nepozaben zven njihove glasbe sloni tudi na izjemnem vokalnem razponu, njihovo briljantno bit pa spoznamo šele na nastopih v živo. Nadejamo se ukrajinskega etno kaosa.

Marko Halanevych, darbuka, tabla, didžeridu in pozavna; Olena Tsybulska, glas, basovski boben, tolkala in garmoška (ruska diatonična harmonika); Iryna Kovalenko, glas, djembe, basovski boben, harmonika, tolkala, bugaj (ukrajinski membranofon), piščal žalejka in klavir.

 

 

Nedelce

PRAVLJIČNI ZMAJI

Nedelja, 26. maj (11h)


Vabimo k izdelovanju in spuščanju pravljičnih zmajev ter upamo, da bo veter ugoden.

V sodelovanju z društvom KAP Jasa.

Po Nedelcah lepo vabljeni k raziskovanju v Pravljični studio.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.

 

 

Delavnica kreativnega pisanja

#4 MENTOR BOŠTJAN GORENC PIŽAMA

Torek, 28. maj (18h-21h)


Kako vam gre kaj zgodba, ki ste jo želeli napisati? Se je zataknila, potrebujete pomoč? Pisatelji in tisti, ki vas pisanje le zanima - organizirali bomo štiri delavnice, ki se med seboj tematsko povezujejo, lahko pa se udeležite le posamezne!

 

Mentorji in teme:

Boštjan Gorenc - Karakterizacija likov (28. maj)

že preteklo:

Nina Kremžar - Struktura zgodbe (11. maj)

Alen Lovrič - "Worldbuilding" (20. april)

Aljoša Harlamov - Stil pisanja (30. marec)

 

Brezplačno. Prijave na: lovric.alen88@gmail.com.

Pripravlja Na meji nevidnega - Konvencija fantazije in znanstvene fantastike

 

 

Napovedujemo

MILOJKA IN PAVLA

1. festival drugačne (ne)kulture

Petek, 31. maj (18h)


Festival poezije in glasbe ob 15. obletnici zamrtja cikla literarnih

večerij Družbe dobrodušnih src in zverinskih krikov, ki so potekale v nekdanji gostilni Pri Pavli. Tokrat na Vodnikovi domačiji.

 

Program:

POEZIJA

- Ervin Fritz: »Hiti in novitete ...«

- igralec Dejan Pevčević s programom: »Chubby was here!« (pesmi Vojina Kovača – Chubbyja)

GLASBA

- Same babe

- Ansambel Matjaža Ambroža in On sam

- Dada BaⒶnd

Vstopnice: 12 eur / 10 eur (predprodaja). Nakup je možen v času odpiralnih ur domačije ali preko spleta mojekarte.si.

 

 

Že petič!

OTROŠKI KNJIŽNI FESTIVAL

Sobota, 1. junij (10h– 19h)


Vsako leto se zberemo, ker radi beremo! Pridi na celodnevno rajanje s knjigami!

Enodnevni Otroški knjižni festival predstavlja dan knjig za otroke. Založniki po ugodnih cenah ponujajo knjige za dolge poletne počitnice, ob tem pa prostori in vrt domačije pokajo od pestrega knjižnega dogajanja, namenjenega tistim najmlajšim, ki šele vstopajo v svet branja, in mladim šolarjem, ki so že navdušeni bralci ali pa bodo to še postali.

Festival bo v vsakem vremenu, vsi dogodki so brezplačni!

Program:

10.00 – 19.00 Otroški knjižni sejem

Knjige za male in malo večje čakajo na vas, da z njimi preživite poletje.

K branju vabi tudi tricikel Mestne knjižnice Ljubljana s projektom Poletavci-poletni bralci.

10.00 – 19.00 Knjižnica pod krošnjami

Brezplačno branje, listanje in uživanje.

12.00 – 19.00 Pravljični studio v Galeriji Vodnikove domačije

Pravljični studio otroke na zanimiv in ustvarjalen način seznanja s svetom pravljic. Edinstvena interaktivna igralnica kar poka od pravljic z vsega sveta ter bajeslovnih in pravljičnih bitij. Pripovedovalski pripomočki obiskovalce vabijo k pripovedovanju.

Vodena obiska studia s pripovedovalko Katjo Puntar ob 12.30 in 17.45 (5+, 40 min).

10.00-19.00 Razstava Črkoslik v travnati sobi

Črke ali slike? Oboje! To so črkoslike, nove umetnije.

10.00 (3+, 30 min) / zunanji oder

Lov na medveda, predstava

»Mi gremo na medveda. Velikega medveda. In nič se ne bojimo. Zares prekrasen dan!« Greste z nami? Slikaniška klasika Lov na medveda s svojim ritmom, ponavljanji in zvočnim slikanjem kar kliče po skupinskem ustvarjanju.

Pripoved in glasba: Alenka Marinič in Justin Durel.

Predstava je nastala po knjižni predlogi Michaela Rosna in Helen Oxenbury Lov na medveda, prevod: Anja Štefan (Mladinska knjiga, 2015).

10.00 (9+ I 120 min)

Posnemi pravljični vlog, delavnica

Izberi si ozadje in pravljične pripomočke, izmisli si zgodbo in posnemi pravljični vlog. Delavnico vodi Špela Frlic. Obvezne prijave do zapolnitve mest na: spela.frlic@divjamisel.org.

11.00 (6+ I 35 min) / zunanji oder

Kako je Oskar postal detektiv, predstava

Ko je bil Oskar še otrok, se je bal, da zaradi težav, ki jih je imel pri branju, ni dovolj pameten, da bi postal detektiv. Menil je, da bi mu lahko pomagal kamen modrosti. A, medtem ko ga je iskal, se je izkazalo, da ima kljub težavam z branjem pameti popolnoma dovolj.

Avtor, režiser in igralec: Andrej Rozman Roza.

Predstava je nastala po knjižni predlogi Andreja Rozmana Roze: Kako je Oskar postal detektiv (KUD Sodobnost International, 2007)

11.30 (7+ I 75 min) / soba za pisanje

Črkoslike, delavnica

Na delavnici otroci uporabljajo svoja, novinarska ali literarna besedila ter črke spreminjajo v slike. Delavnico vodi: Vera Stanković. Obvezne prijave do zapolnitve mest na: spela.frlic@divjamisel.org.

12.00 (4+ I 30 min) / travnata soba

Obisk pri knjižnem molju Bogdanu, lutkovna miniaturka

Knjižni molj Bogdan živi med knjigami. Kakopak, knjiga je njegov dom in črke so njegove prijateljice. Za zajtrk rad prigrizne pesem, za kosilo zgodbo, zvečer pa si privošči uganko.

Avtorica lutkovno literarne animacije: Katja Povše.

13.00 (4+ I 35 min) / podstrešna dvorana

Črno Belo, lutkovna predstava

Družina srečno živi v svojem belem svetu, zaščitena pred vsem tujim, črnim, česar se boji. Nekega lepega belega dne v njihov dom vstopi mačkon, ki je seveda črn. In njihova življenja se spremenijo. Spoznajte, kako. Priredba in izvedba: Lutkovna skupina IndiJanez

Lutkovna predstava je nastala po knjižni predlogi Žige X Gombača: Črno belo (Miš založba, 2017).

15.00 (6+ I 35 min) / podstrešna dvorana

Gospa s klobukom, pripovedovalska predstava

Gospa Ljudmila se nekega dne usede na kovčekmobil in se s papigo Arabelo odpravi na razburljivo potovanje. Kam jo bo peljala pot in koga bo srečala? Po predstavi lahko otroci na dvorišču preizkusijo pravi kovčekmobil in poklepetajo s papigo.

Priredba in pripoved: Špela Frlic, ilustracije: Tanja Komadina, animacija: Andreja Goetz, glasba: Andrej Fon.

Predstava je nastala na podlagi dela avtoric Maše Ogrizek in Tanje Komadina: Gospa s klobukom (Mladinska knjiga, 2017).

16.00 (10+ I 40 min) / zunanji oder

Pišem Potopis

Osnovnošolci so letos pisali domišljijske potopise. Izmed prispelih na natečaj smo izbrali najbolj zanimive in iskrive. Predstavili vam jih bodo otroci sami ob glasbeni spremljavi Srečka Meha.

17.00 (5+ I 40 min) / zunanji oder

Na obisku: pisatelj in pesnik Peter Svetina

Z avtorjem mnogih priljubljenih knjig za otroke se bomo pogovarjali o njegovih zgodbah, jih brali in ugotavljali, kako postaneš pisatelj.

18.30  (1+ do 99) / zunanji oder

Koncert: Bisergora

Glasbeniki z Bisergore (Brina Vogelnik, Luka Ropret in Jaka Hawlina) bodo predstavili pesmi iz istoimenske lutkovne TV serije. Koncert namesto tujih junakov oživlja nekoč vsem poznane otroške pesmi iz slovenske kulturne dediščine, ki so se počasi začele izgubljati. Na koncertu jih bodo glasbeniki pričarali skupaj z otroki.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko