Dogodkovnik

  • nardona-galerija-5_3

Narodna galerija napovednik

Ventilator besed | 1.6.2019 | Komentarji 0

NARODNA GALERIJA
Vhod: Prešernova 24, Ljubljana
Odprto: od torka do nedelje, od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure.
Zaprto: ob ponedeljkih in 1. januar, 1. maj, 1. november, 25. december.
Odprto do 15. ure: 24. in 31. december.
Informacije: T: (01) 24 15 415/418, E: dejavnosti@ng-slo.si, I: www.ng-slo.si

ZA ODRASLE


STALNA ZBIRKA:
Na ogled stalna zbirka Umetnost na Slovenskem in stalna razstava Zoran Mušič (1909–2005): Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič – Narodni galeriji podarjena in posojena dela. V stalni zbirki si lahko ogledate kronološki prerez vrhuncev likovne umetnosti na Slovenskem.

Javno vodstvo
nedelja, 2. junij: Stalna zbirka
nedelja, 9. junij: Umetnost za narod: Vesnani in impresionisti

Vstopnina: 7€/3€, družinska vstopnica 10 €. Vsako prvo nedeljo v mesecu prost vstop v stalno zbirko.

ČETRTKOVANJA V GALERIJI

6. junij, ob 18:00: Risanje pred umetninami - sončne slike
13. junij, ob 18:00: Odstiranja - Gvidon Birolla, Orlovo gnezdo
20. junij, ob 20:00: Alan Ford - Interaktivno branje stripa, v sodelovanju z Radiom Študent. Na ploščadi pred Narodno galerijo (Cankarjeva 20), v primeru dežja se dogodek prestavi v galerijsko vhodno avlo (Prešernova 24). Pred ali po dogodku vabljeni na kratki pregledni vodstvi po razstavi Alan Ford teče častni krog, ob 19:00 in ob 21:00.
POLETNA MUZEJSKA NOČ
15. junij, prost vstop od 18.00 do 24.00

Kratka javna vodstva po stalni zbirki
za odrasle, ob 18.30, 19.30, 20.30, 21.30, 22.30, 23.30
Kratka javna vodstva po razstavi Alan Ford teče častni krog
za odrasle, ob 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00


OBČASNA RAZSTAVA:
Prostor v prostoru. Scenografija na Slovenskem do leta 1991
25. april–8. september 2019
Razstava »Prostor v prostoru« bo prva pregledna razstava, ki bo slovensko scenografijo prikazala zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenski osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij predstav, med njimi tudi najmanjšega scenskega osnutka v velikosti pisemske znamke, bo predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.
Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila tudi gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Maksima Gasparija, Avgusta Černigoja, Gabrijela Stupice idr.). Razstava bo scenografijo umestila v slovensko in evropsko likovno umetnost ter gledališko zgodovino.
Razstavo pripravlja Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo, na ogled bo v razstavnih prostorih Narodne galerije v Ljubljani.
Javno vodstvo po razstavi
nedelja, 16. junij, ob 11:00
Trajanje: 60 minut

OBČASNA RAZSTAVA:
Alan Ford. Abraham
23. maj–13. oktober
Alan Ford je zaznamoval pop-kulturo zadnje tretjine 20. stoletja, satirična stilizacija likov, domiselni dialogi in risarska kvaliteta ga uvrščajo danes med klasike, v žargonih urbanih subkultur pa se je ohranila vrsta sintagem, ki ob izrekanju evocirajo glavne junake stripa.
Alan Ford se je izjemno hitro razširil med bralstvom Apeninskega in Balkanskega polotoka. Označil je generacije 70. in 80. let, še vedno pa izhaja na vseh jezikovnih področjih. Satirično sarkastični nagovor je doživljal različno uspešne prevode, v primeru hrvaške različice pa prevladuje splošno mnenje, da je bila boljša od originala.
Na razstavi ob 50-letnici stripa Alan Ford, bo na ogled več kot 100 originalnih tabel iz obdobja Magnus & Bunker.
Javno vodstvo po razstavi
nedelja, 23. junij, ob 11:00
Sonja Juvan
Trajanje: 60 minut

Videoprojekcija stripa ob živi glasbi: Sloba Dragović: Alan Ford - Spy Story
torek, 11. junij, ob 20:00
Sloba Dragović, srbski skladatelj in klaviaturist, bo v živo izvedel svojo skladbo "Spy story", ki jo je navdihnil strip Alan Ford. Kompozicija v popolni sinhronizaciji sledi dogajanju prve epizode skupine TNT, ki se bo v času izvajanja vrtela na velikem zaslonu.
Pred ali po dogodku vabljeni na kratki pregledni vodstvi po razstavi Alan Ford teče častni krog, ob 19. in ob 21. uri.
V posamezno skupino za voden ogled sprejmemo do 30 obiskovalcev. Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Vstopnica za koncert (5 eur) velja tudi za voden ogled razstave.

OBČASNA RAZSTAVA, GOSTOVANJE NARODNE GALERIJE
Impresionizem od zore do mraka
Slovenska umetnost 1870–1930
17. maj–16. september
Praški grad, Češka

Po več desetletjih bo Praga ponovno gostila pregledno razstavo slovenskega impresionizma in drugih smeri, ki so oblikovale slovenski kulturni prostor med letoma 1870 in 1930.
Predstavniki modernističnega stila, slikarji Rihard Jakopič, Matej Sternen, Matija Jama, Ivan Grohar in fotograf Avgust Berthold, so v ključnih letih na začetku 20. stoletja razvili lokalni izraz, ki je združeval secesijske in simbolistične prvine z evropskimi impresionizmi. Z novim slogom so umetniki ustvarili eno od orodij narodnega prebujenja, ki je meščansko sodobnost povezalo z ruralno preteklostjo in hkrati poskušalo izraziti najgloblje vzgibe človeške duše, kot se je poetično izrazil Jakopič. Umetnost so v teh desetletjih oplajale vedno krepkejše zveze s Češko: prenovo Ljubljane po potresu l. 1895, ki jo je župan in praški študent Ivan Hribar usmerjal po čeških zgledih, delovanje arhitekta Jožeta Plečnika na Praškem gradu in obojestransko prevajanje literarnih del so spremljale močne likovne povezave, od realizma bratov Šubic, sodobnikov Vojtěcha Hynaisa, do ekspresionizma bratov Kralj in drugih slovenskih kulturnih delavcev v Pragi.
Na razstavo je umeščenih več kot 450 eksponatov, ki skupaj predstavljajo eno ključnih obdobij v slovenski zgodovini, ko je umetnost naše dežele poskušala Evropo dohiteti ne le slogovno, temveč tudi institucionalno s postavitvijo prvega prodajnega razstavišča ter z ustanovitvijo Univerze in Narodne galerije, vseh treh v Ljubljani.
Razstavo organizirajo Urad predsednika Češke republike, Uprava Praškega gradu in Narodna galerija.
OBČASNA RAZSTAVA:
Razstava plakatov ob 19. strokovnem srečanju konservatorjev-restavratorjev v Narodni galeriji
21. maj–2. junij 2019, vhodna avla
Prost vstop
V Narodni galeriji je 21. maja 2019 v organizaciji Društva restavratorjev Slovenije, Skupnosti muzejev Slovenije in Narodne galerije potekalo 19. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev, kjer so sodelujoči iz Slovenije in širše regije predstavili svoje delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji. Spremljevalna razstava predstavlja aktualne projekte in želi strokovno delo približati tudi širši javnosti. Na razstavi plakatov bodo predstavljeni številni projekti. Omeniti velja konserviranje in restavriranje fotografij in papirnega gradiva z Nagodetovega procesa. Med slikarskimi deli bi lahko izpostavili posege na oljni sliki Požar v Kranju iz zbirke NMS, ki je slikana na železni nosilec. Izstopa tudi projekt prenove Aljaževega stolpa, ki je bil zaključen leta 2018, ko je bil stolp vrnjen na izvirno lokacijo.ZA OTROKE IN DRUŽINE


USTVARJALNE DELAVNICE ZA OTROKE IN DRUŽINE
Namenjene so osnovnošolcem in predšolskim otrokom v spremstvu staršev.

sobota, 8. junij, od 10.00 do 12.00: Slike in kipi v stripu
ustvarjalna delavnica za otroke in družine

Vstopnina na delavnice:
Delavnica 5 EUR
Družinska vstopnica 12 EUR
Člani Galovega kluba brezplačno

GALOV USTVARJALNI ABC ZA OTROKE IN DRUŽINE
Vsako prvo nedeljo v mesecu, od 10.00 do 18.00
Ste že obiskali Galovo sobo? To je otrokom in družinam namenjena motivacijska galerijska raziskovalnica. V njej se otroci lahko čudijo, odkrivajo, ustvarjajo in iščejo Galove namige za spoznavanje galerijskih zakladov.
V Galovi sobi vas ob navedenih dnevih pričakuje galerijska animatorka, ki bo z vami razkrivala črke in odkrivala gesla na knjigah v Galovi zeleni sobi. Od tam vas namigi lahko popeljejo k iskanju umetnin v stalni zbirki. Spodbujeni z mojstrovinami in odkritji boste tudi sami dobili navdih za ustvarjanje! Še posebej vabljene družine s predšolskimi otroki.
Vstopnina: velja vstopnica za stalno zbirko. Vsako prvo nedeljo v mesecu prost vstop.
POLETNA MUZEJSKA NOČ
15. junij, prost vstop od 18.00 do 24.00
Rišemo pod milim nebom
delavnica za otroke, od 18.00 do 21.00
Papirnati junaki
delavnica za otroke in družine, od 18.00 do 22.00
Igrivi prostori
interaktivno vodstvo za otroke in družine, ob 18.30

POLETNE POČITNIŠKE DELAVNICE
Počitniške delavnice: Tajna galerijska druščina
Radi berete stripe? Raziskovali bomo, kakšne so skupne lastnosti junakov, ki nastopajo v njih. Z domišljijsko igro bomo odkrivali zgodbe umetnin in na oblačke zapisovali, o čem se pogovarjajo osebe na slikah, ustvarili pa bomo tudi strip v velikem formatu.
26. junij - 29. junij od 8.00 do 16.00
1. julij - 5. julij od 8.00 do 16.00

GALOV KLUB
Vpisujemo v Galov klub za šolsko leto 2019/2020. Prijavnice so na voljo pri blagajni Narodne galerije.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko