Dogodkovnik

  • vodnikovadomacija-ljubljana_6

Vodnikova domačija Šiška napovednik

Ventilator besed | 4.6.2019 | Komentarji 0

60. Jazz festival Ljubljana
KAKO ZVENI JAZZ V KNJIGAH?
Sreda, 5. junij (17h-22h)
Glasba in literatura sta v mnogo pogledih zmagovalna kombinacija in tudi zato 60. Jazz festival Ljubljana v Ljubljani, Unescovem mestu literature, odpira vrata literarnemu programu.
Izbor knjig
Za obiskovalce festivala bodo poznavalci Miha Zadnikar, Ičo Vidmar in Tina Lešničar pripravili seznam literature na temo jazza. Zbirka knjig bo za branje in listanje na voljo v lokalu Idealist v Cankarjevem domu.
Predfestivalski dogodek JAZZ FESTIVALA
Vodnikova domačija, SRE, 5. junij (17h–22h)
17.00 Jazzovsko okolje in dinamika njegovega vpliva na obliko in slog (literarnega) pisanja (s ključnimi primeri, ko je jazz bil popularna glasba in ko je to prenehal biti...), predavanje Mihe Zadnikarja.
18.30 Ičo Vidmar in Miha Zadnikar, predstavitev festivalskega izbora knjig o jazzu.
19.30 Piš čez Grom, improvizacija pesnika Primoža Čučnika in instrumentalista Tomaža Groma na pesniško zbirko Piš čez sen (LUD Literatura 2019).
20.30 Knjiga But Beautiful (Cankarjeva založba 2018) britanskega avtorja Geoffa Dyerja je fikcija, ki je zrasla iz znanih in dostopnih fotografij in biografij jazzovskih velikanov. Knjigo bosta predstavila prevajalka Tina Mahkota in literarni kritik Matej Bogataj. Večer bomo ob glasbi zaključili z branjem zgodb iz knjige.
Partnerja: Ljubljana, Unescovo mesto literature, in Vodnikova domačija Šiška.
Programski partner: LUD Literatura. Dogodek je podprlo Veleposlaništvo ZDA V Ljubljani.


Za starejše
Glasno branje za starejše z Lado Zei
Četrtek, 6. junij (10h)
Tokrat, zadnjič v sezoni, beremo iz knjige, ki je veličastno zaključila lansko - Cankarjevo leto:
avtor: Marcel Štefančič jr
naslov: Ivan Cankar – eseji o največjem
Ob izidu je Slavoj Žižek zapisal: »Knjiga, ki za nazaj ustvari Cankarja kot živega klasika.«
Pomladna branja zaključujemo še s poezijo, ki jo za nas piše poetesa Marica Androjna.

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.
Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu.
Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja ljubljanska sekcija Društva upokojenih pedagoških delavk. Vodi Lada Zei.


Festival
L'ETAŽERJEV LITERARNI DAN
Petek, 7. junij
Literarni klub L'etažer se vrača že četrto leto na domačijo z odličnimi vsebinami in mladimi navdihi.
Pridružite se nam! Vstop prost.
Program:
15.00 LJUBEZEN POSNEMA LITERATURO (Liu Zakrajšek)
Nobelovec Octavio Paz je v svoji esejistični razpravi o ljubezni in erotiki La llama doble (Dvojni plamen) postavil trditev, da je vsa zgodovina ljubezni pravzaprav zgodovina ljubezni v literaturi.
16.30 KUBRICK IN LITERATURA (Andrej Koritnik)
Perfekcionist, čudak, control freak, genij sedme umetnosti Stanley Kubrick je večino filmov posnel po literarnih predlogah. Največkrat se je naslonil na povprečne žanrske romane ali kratke zgodbe. Na kratko bomo razmišljali, kako in zakaj je mojstru Kubricku uspelo to, kar je v sedmi umetnosti zelo redko: da je film izboljšal literarno delo.
16.45 VSTOP PREPOVEDAN (učenci OŠ Prežihov Voranc)
Kubrickova grozljivka Sijanje je bila za učence 8. razreda na OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani vzor in navdih, da so posneli kratki film Vstop prepovedan; zanj so na 30.  mednarodnem festivalu Ciak Junior v Jesolu (Benetke) pred kratkim prejeli glavno nagrado za najboljšo zgodbo. Učenci več kot 200 italijanskih šol, kjer so pred festivalom vse tekmovalne filme (Belgija, Bolgarija, Kitajska, Hrvaška, Nemčija, Izrael, Velika Britanija, Italija) predvajali, pa so Vstop prepovedan uvrstili na drugo mesto in ga nominirali za najboljši film festivala. Pred projekcijo bodo o nastajanju filma z nami razspravljali ustvarjalci filma: Samo Mirković, Indija Stropnik, Aljaž Sušnik, Brina Katarina Šoštarič, Lucija Todorovska, Leonard Kovačič, Peter Bartenjev, Ivo Vitez.
17.30 NACIONALNA ALEGORIJA IN UČENJE BRANJA (Grega Ulen)
Po Fredricu Jamesonu naj bi bila v t. i. tretjem svetu vsaka zgodba o posameznikovi zasebni usodi nujno alegorija javnih konfliktov narodne kulture. Kritiška debata o uporabnosti pojma nacionalne alegorije za razmislek o svetovni književnosti in literarnih sistemih še vedno poteka in izpostavlja problematične predpostavke o strukturi nacionalnega, razmerju med privatnim in političnim, teoriji treh svetov ter o mestu in možnostih upora znotraj literarnega teksta. Predavanje bo povzelo ključna nesoglasja v zgodovini te razprave in skozi branje romana Angel pozabe Maje Haderlap predlagalo nov način pojmovanja alegorije kot bralne prakse.
19.00 BDENJA (Tina Šajn)
Bdenja beremo kot pričevanje o svetovih, do katerih se je mlada avtorica prikopala z jezikom in v jeziku. V Tininih pesmi v prozi lahko občudujemo vztrajnost v občutljivosti, v bdenju, v zbeganosti, v nemoči, da bi uzrla pomen odtekanja časa. Pesmi bo interpretirala avtorica Tina Šajn, za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Magdalena Radovanović in Aljaž Gabor (dijaki Gimnazije Vič).
V sodelovanju z Literarnim klubom L'etažer. Podpora: MOL - Urad za mladino.


Koncert
GRLENICE, mešani pevski zbor
Nedelja, 9. junij (20.30)
Vabimo na koncert mešanega pevskega zbora Grlenice, ki deluje na domačiji od oktobra 2018, pod vodstvom mednarodno priznane pevke ter zborovodje Zvezdane Novaković. Sestavljajo ga posamezniki z vseh vetrov, ki jim je skupno veselje do ljudskega petja na star, avtentičen, grlen način. Repertoar obsega sakralne, obredne in ljudske napeve različnih kultur.
Skladbe prihajajo iz bogatega nabora pesmi različnih narodov, med njimi prevladujejo tiste, ki izhajajo iz slovanske in balkanske kulturne dediščine. Avtentične skladbe zazvenijo v preprostem dvoglasju, enoglasju in tudi v večglasnih sodobnih zborovskih priredbah ljudskih pesmi. Pevci se skozi grleno petje in različne vokalne tehnike posvečajo zvoku in lepoti alikvotnih tonov, večkrat se petju pridruži tudi plesanje kola.


Pop-up knjigarna in pogovori
GOGINA DNEVA NA DOMAČIJI
11. in 12. junij (17h-22h)

Vabimo na NEPOZABNE POČITNICE Z AGENCIJO GOGA

Dva dni se bomo družili na dvorišču pod mogočnimi kostanji
(če bo vreme slabo pa v galeriji domačije):

POP-UP KNJIGARNA: Vsak dan med 17. in 22. uro knjige založbe Goga po vročih cenah.
VEČERNI POGOVORI: Miha Mazzini, Sebastjan Pregelj, Andraž Rožman, Miklavž Komelj
TOR, 11. junij
19.00 Miha Mazzini in Desa Muck (moderatorka) o novem romanu Funny
21.00 Sebastijan Pregelj in Dino Bauk (moderator) o novem romanu V Elvisovi sobi
SRE, 12. junij 
19.00 Palestinski večer; pogovor, kjer bo roman Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano iztočnica. Sodelujejo: Andraž Rožman (avtor), Muhamad Al Munem, Nada Pretnar (Gibanje za pravice Palestincev) in Uroš Škerl Kramberger (moderator)
21.00 Miklavž Komelj bere iz obeh knjig Vsem naj bom neznan – Srečko Kosovel.

Pridite naokoli, da nazdravimo poletju in si podarimo kakšno knjigo, da ne bomo sami na plaži!
Dogodek organiziramo v sodelovanju z Založbo Goga.


Ispeci pa reci desetič
SAŠA TABAKOVIĆ in MAIDA DŽINIĆ POLJAK TER ZAKLJUČEK SEZONE
Četrtek, 13. junij (19.30)
Junija se bomo poslovili, vendar le za kratek čas ;-) Vabimo vas na zaključni dogodek serije Ispeci pa reci na vrt domačije!
Tako kot decembra lani, bo tudi junijski dogodek kombinacija sproščenega pogovora z gostom, glasbe in kulinarike! Gost, ki nas bo od pogovora uvedel v glasbo, je filmski in gledališki igralec ter pevec, Sašo Tabaković.

Ponovno bo vaša vstopnica kakšna dobrota, ki ste jo sami spekli, če pa vstopnice ne boste imeli, lahko s prostovoljnim prispevkom podprete nastop naših glasbenikov.
Na junijskem dogodku boste imeli priložnost nabaviti knjige in CD-je naših dosedanjih gostov in zanimive izdelke umetnikov iz YU, ki živijo v Ljubljani!

Dobro(nam)došli!
Dogodek organiziramo v sodelovanju z A n K l a B - Društvom za kulturno kontaminacijo.


Koncert
Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove grape
Petek, 14. junij (20h)
Vabimo na koncert Uršule Ramoveš in fantov z Jazbecove grape, združen s poezijo in razmišljanjem pesnika Janeza Ramoveša, vse to na poletnem vrtu domačije.

Poezijo, zapisano v rovtarskem narečju Poljanske doline, bodo poslušalcem približali Uršula Ramoveš skupaj z Jožijem Šalejem (vokal, harmonika, klavir) in Metodom Bankom (vokal).

Na že 3. tradicionalnem predpoletnem koncertu zasedbe bomo slišali Janezov izbor starih in novejših komadov. Pospremil ga bo s svojim razmišljanjem o poeziji in svojem odnosu do tradicije.

Vstopnice: 10 v predprodaji in 12 eur na dan dogodka. Nakup na domačiji v času odpiralnih ur in na portalu Moje karte: www.mojekarte.si/si/koncert-ursula-ramoves-in-fantje-z-jazbecove-grape/vstopnice-1120280.html.Odprtje razstave
MAJA POLJANC: ENCYCLOPEDIA MYTHOLOGICA SLOVENICA
NASLOV
Torek, 18. junij (18.30) // Trajanje razstave: 18. 6.–13. 7.
Ilustratorka Maja Poljanc se bo predstavila s projektom Encyclopedia Mythologica Slovenica, prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij, ki je nastala kot magistrsko delo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter se posveča slovenskemu mitološkemu prostoru in ljudskemu izročilu.

Na ogled bo preko 40 črno-belih ilustracij, ustvarjenih v kombinirani tehniki. Slog avtorskih ilustracij zaznamujejo različne prvine, povzete po tehnikah slovenske ljudske umetnosti (Opazimo lahko vpliv lectarstva, poslikav panjskih končnic, ljudskih vezenin idr.).

Producent Vodnikova domačija Šiška. Razstavo sofinancira Mol – Urad za mladino.
 

Nova serija dogodkov
BESEDA JE VAŠA, Bralni eksperiment Žige Goloba
Torek, 18. junij (20h)
Žiga Golob, bralec, na oder domačije prinaša novo serijo dogodkov BESEDA JE VAŠA, branje raznoraznih besedil po vašem izboru.
Bralni eksperiment v prostor postavlja bralca in občinstvo, ki dogodek bistveno soustvarja. Bralec bere / interpretira besedila, ki jih s seboj prinesejo obiskovalci in jih predložijo na licu mesta. Dobodošla so besedila najrazličnejših oblik in zvrsti ter obsegov, pri čemer je potrebno imeti zdravo mero. Ne moremo namreč pričakovati branja celotne Vojne in miru. Dobro se bodo obnesla besedila tipa spis tretješolke, kos poezije, navodila za uporabo, zaprašeno pismo, kupljeno na bolšjem trgu, aktualni časopisni članek, odlomek romana... resnično karkoli.

Bralec ima le kakšno minuto časa, da besedilo preleti, in že začne z interpreatcijo. Vrstni red prebiranja je tisti, v katerem obiskovalci prinešeno besedilo položijo na bralčevo mizico. Besedila naj bodo v slovenščini.

Pobrskaj, pridi, se nadvse veselimo!
Ker je prvič, bomo veseli, če svoje sodelovanje napoveš na katja.presa@divjamisel.org.

Žiga Golob je glasbenik, (kontra)basist, ki igra v raznorodnih zasedbah, na raznovrstnih prizoriščih, na različnih celinah in z glasbo sega na razna področja umetnosti. Dve leti je delal kot napovedovalec na Radiu Slovenija, kjer je obiskoval šolo za govorce, njegova mentorica je bila legendarna Ajda Kalan. Pogosto posoja glas junakom animiranih filmov, tv oglasom in dokumentarnim filmom.


Vstop prost na vse prireditve, razen tam, kjer ni navedeno drugače.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Odpiralni čas:
TOR- PET (10h- 18h)
SOB in NED (10h-14h)
ter ob napovedanih dogodkih.

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko