Dogodkovnik

  • vodnikovadomacija-ljubljana_7

Vodnikova domačija Šiška napovednik

Ventilator besed | 11.6.2019 | Komentarji 0

Pop-up knjigarna in pogovori

GOGINA DNEVA NA DOMAČIJI

11. in 12. junij (17h-22h)

Vabimo na NEPOZABNE POČITNICE Z AGENCIJO GOGA

Dva dni se bomo družili na dvorišču pod mogočnimi kostanji

(če bo vreme slabo pa v galeriji domačije):

 

POP-UP KNJIGARNA: Vsak dan med 17. in 22. uro knjige založbe Goga po vročih cenah.

VEČERNI POGOVORI: Miha Mazzini, Sebastjan Pregelj, Andraž Rožman, Miklavž Komelj

 

TOR, 11. junij

19.00 Miha Mazzini in Desa Muck (moderatorka) o novem romanu Funny

21.00 Sebastijan Pregelj in Dino Bauk (moderator) o novem romanu V Elvisovi sobi

 

SRE, 12. junij

19.00 Palestinski večer; pogovor, kjer bo iztočnica roman Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano. Sodelujejo: Andraž Rožman (avtor), Muhamad Al Munem, Nada Pretnar (Gibanje za pravice Palestincev) in Uroš Škerl Kramberger (moderator)

21.00 Miklavž Komelj bere iz obeh knjig Vsem naj bom neznan – Srečko Kosovel.

 

Pridite naokoli, da nazdravimo poletju in si podarimo kakšno knjigo, da ne bomo sami na plaži!

Dogodek organiziramo v sodelovanju z Založbo Goga.

 

 

Čitalnice

O REPRODUKTIVNIH PRAVICAH

Četrtek, 13. junij (18h)

Prizadevanje za reproduktivne pravice žensk je vedno slonelo na močni aktivistični zaslombi in civilnodružbenih gibanjih, skupinah žensk, ki so se samoorganizirale. Tako je še danes. Tudi poljski črni protesti lani in upori v Ameriki so na ulice pripeljali ogromno žensk z različnih vetrov. Prišle so in jasno zahtevale svoje pravice. Bile so deležne naklonjenosti in podpore po celem svetu.

V zgodovinskem spominu velja ohraniti to, da ta boj ne bi bil nikoli izbojevan, če bi se omejili le na partikularno pravico omejene skupine ljudi. Premiki so nastali v solidarnem zavezništvu, v njem pa so bile tudi pogumne posameznice, ki so se bile pripravljene izpostaviti in javno povedati svojo izkušnjo. Prav je, da njihove glasove danes nadgrajujejo nove zahteve po pravičnejši družbi.

Na dogodku projekta UDESIN O reproduktivnih pravicah žensk bomo najprej prisluhnili seriji kratkih predavanj o reproduktivnih pravicah, sledi predstavitev publikacije projekta UDESIN in raziskave O reproduktivnih pravicah žensk.

 

Urnik:

18.00 - 19.30 - predstavitev raziskave o reprodutkivnih pravicah žensk

19.30 - Čitalnice - serija predavanj

Uvodna beseda in moderacija: Nika Kovač

Gabrijela Simetinger: O varnosti splava in kontracepcije

Sonja Lokar: Mednarodna solidarnost pri obrambi reproduktivnih pravic

Ana Pavlič: Sodobni diskurzi o pravici do svobodnega odločanja o rojstvu otrok v Sloveniji

Mateja Kožuh: Pomen leta 1978 za svobodno odločanje o rojstvu otrok

Darja Zaviršek: Zakaj je pravica do izbire človekova pravica v sodobnih družbah?

Metka Mencin Čeplak: Politika in splav.

 

 

Koncert

Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove grape #3

Petek, 14. junij (20h)

Na pragu poletja že tradicionalno vabimo na vrt Vodnikove domačije na koncert Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape. Poezija z Jenkovo nagrado nagrajenega pesnika Janeza Ramoveša bo pod kostanji zazvenela v njihovih komadih in v pesnikovi interpretaciji.

Vsem oboževalcem člani skupine obljubljajo železni repertoar pa tudi nekaj svežih komadov, ki bodo kmalu izšli na novi plošči. Janez Ramoveš bo bral pesmi iz dveh zbirk pred izidom.

Cena vstopnice: 10 eur v predprodaji in 12 eur na dan dogodka.

Prodaja kart na domačiji v času odpiralnih ur in na portalu Moje karte: www.mojekarte.si/si/koncert-ursula-ramoves-in-fantje-z-jazbecove-grape/vstopnice-1120280.html.

 

 

Odprtje razstave

MAJA POLJANC: ENCYCLOPEDIA MYTHOLOGICA SLOVENICA

NASLOV

Torek, 18. junij (18.30) // Trajanje razstave: 18. 6.–13. 7.

Ilustratorka Maja Poljanc se bo predstavila s projektom Encyclopedia Mythologica Slovenica, prvo ilustrirano enciklopedijo slovenskih mitoloških bitij, ki je nastala kot magistrsko delo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter se posveča slovenskemu mitološkemu prostoru in ljudskemu izročilu.

Na ogled bo preko 40 črno-belih ilustracij, ustvarjenih v kombinirani tehniki. Slog avtorskih ilustracij zaznamujejo različne prvine, povzete po tehnikah slovenske ljudske umetnosti (Opazimo lahko vpliv lectarstva, poslikav panjskih končnic, ljudskih vezenin idr.).

Producent Vodnikova domačija Šiška. Razstavo sofinancira Mol – Urad za mladino.

 

 

Nova serija dogodkov

BESEDA JE VAŠA, Bralni eksperiment Žige Goloba

Torek, 18. junij (20h)

Žiga Golob, bralec, na oder domačije prinaša novo serijo dogodkov BESEDA JE VAŠA, branje raznoraznih besedil po vašem izboru.

Bralni eksperiment v prostor postavlja bralca in občinstvo, ki dogodek bistveno soustvarja. Bralec bere / interpretira besedila, ki jih s seboj prinesejo obiskovalci in jih predložijo na licu mesta. Dobrodošla so besedila najrazličnejših oblik in zvrsti ter obsegov, pri čemer je potrebno imeti zdravo mero. Ne moremo namreč pričakovati branja celotne Vojne in miru. Dobro se bodo obnesla besedila tipa spis tretješolke, kos poezije, navodila za uporabo, zaprašeno pismo, kupljeno na bolšjem trgu, aktualni časopisni članek, odlomek romana... resnično karkoli.

Bralec ima le kakšno minuto časa, da besedilo preleti, in že začne z interpretacijo. Vrstni red prebiranja je tisti, v katerem obiskovalci prineseno besedilo položijo na bralčevo mizico. Besedila naj bodo v slovenščini.

Pobrskaj, pridi, se nadvse veselimo!

Ker je prvič, bomo veseli, če svoje sodelovanje napoveš na katja.presa@divjamisel.org.

Žiga Golob je glasbenik, (kontra)basist, ki igra v raznorodnih zasedbah, na raznovrstnih prizoriščih, na različnih celinah in z glasbo sega na razna področja umetnosti. Dve leti je delal kot napovedovalec na Radiu Slovenija, kjer je obiskoval šolo za govorce, njegova mentorica je bila legendarna Ajda Kalan. Pogosto posoja glas junakom animiranih filmov, tv oglasom in dokumentarnim filmom.

 

 

Ispeci pa reci desetič

SAŠA TABAKOVIĆ in MAIDA DŽINIĆ POLJAK TER ZAKLJUČEK SEZONE

Četrtek, 20. junij (19.30)

Junija se bomo poslovili, vendar le za kratek čas ;-) Vabimo vas na zaključni dogodek serije Ispeci pa reci na vrt domačije!

Tako kot decembra lani, bo tudi junijski dogodek kombinacija sproščenega pogovora z gostom, glasbe in kulinarike! Gost, ki nas bo od pogovora uvedel v glasbo, je filmski in gledališki igralec ter pevec, Saša Tabaković.

Ponovno bo vaša vstopnica kakšna dobrota, ki ste jo sami spekli, če pa vstopnice ne boste imeli, lahko s prostovoljnim prispevkom podprete nastop naših glasbenikov.

Na junijskem dogodku boste imeli priložnost nabaviti knjige in CD-je naših dosedanjih gostov in zanimive izdelke umetnikov iz YU, ki živijo v Ljubljani!

Dobro(nam)došli!

Dogodek organiziramo v sodelovanju z A n K l a B - Društvom za kulturno kontaminacijo.

 

 

Striparna

POP UP Striparna

Sreda, 26. junij (19.30)

Še zadnjič pred poletjem bomo na ogled postavili zalogo striparne. Če bo vreme milo, se bomo zbrali pod kostanji na vrtu domačije, sicer pa na običajni podstrehi, kjer bo Izar Lunaček spet izpostavil in predstavil par stripovskih biserov ter nam veselo bral, tokrat še posebej izdatne porcije neprevedenega francoskega stripovja.

Kakor vedno bo družba krasna, tako da se nam le pridružite v proslavi luštnosti!

V sodelovanju z Zavodom Stripolis.

Serijo dogodkov podpira MOL - Urad za mladino.

 

 

Pripovedovanje

PRIPOVEDOVALSKI VEČER UČENCEV PRIPOVEDOVANJA

Četrtek, 27. junij (20h)

Na domačiji je vso leto potekala pripovedovalska šola Pripovedovalskega varieteja pod vodstvom Ane Duša. 12 slušateljev šole je tekom leta pripravilo 12 pripovedi, ki jih bodo predstavili na letnem vrtu domačije.

Pripovedi bosta spremljala Zvezdana Novakovič na harfi in Andraž Polič na kitari.

Pripovedovalci: Sara Fabjan, Jože Hanc, Joži Hribar, Milena Klanšek, Maša Jazbec, Sabina Leben, Petra Muhič, Zvezdana Novakovič, Irena Plešivčnik, Mateja Treven, Barbara Žonta in Polona Ženko.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko