Dogodkovnik

  • franc_jeza

Poklon Francu Jezi

Ivo Jevnikar | 17.5.2010 | Komentarji 0


V Peterlinovi dvorani v Ul. Donizetti 3 v Trstu se bodo v ponedeljek, 24. maja, spomnili svetlega lika - časnikarja, pisatelja, kulturnega posrednika in odločnega ter požrtvovalnega delavca za demokratično in neodvisno državo Slovenijo - Franca Jeze.

Franc Jeza, ki se je rodil na Sp. Hajdini pri Ptuju leta 1916, je od leta 1947 do smrti leta 1984 živel in ustvarjal v Trstu. Pred kratkim je na Ptuju izšel izbor njegovih kratkih zgodb Zakasnela pomlad. Uredila jo je Vojka Havlas, ki se je pred leti začela zanimati za Jezo kot študentka Filozofske fakultete. Ravno izid te knjige je sprožil zamisel o večeru, ki ga prirejata Društvo slovenskih izobražencev in Knjižnica Dušana Černeta. Slednja bo tudi pripravila razstavo Jezovih knjižnih del.

Na večeru pa ne bo govora le o Jezovem leposlovnem ustvarjanju, temveč tudi o plodnem delu na kulturnem področju, na radiu, pri Novem listu in v revijalnem svetu, o njegovih prizadevanjih za samostojno Slovenijo in za zmago demokracije.

Na večeru, ki ga bo povezoval časnikar Ivo Jevnikar, bo za prireditelje spregovoril časnikar Marko Tavčar. Knjigo Zakasnela pomlad bo predstavila Vojka Havlas. V imenu rojstne občine Hajdina bo spregovoril župan Radoslav Simonič. Pisatelj Boris Pahor bo poudaril zlasti prijateljevo vlogo pri pospeševanju naše kulturne rasti. Avtor najnovejše, odmevne študije o Edvardu Kocbeku, Igor Omerza, pa bo predstavil nekaj utrinkov o »separatistu Jezi« iz udbovskih arhivov.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko