Dogodkovnik

  • p170510_20.17_01

Michal Viewegh v Klubu Cankarjevega doma

Andreja Stajnko | 18.5.2010 | Komentarji 0

Avtor Romana za ženske, Letoviščarjev, Čudovitih pasjih časov in Učne ure ustvarjalnega pisanja je v ponedeljek ,17. 5. 2010, v okviru festivala Fabula nekoliko utrujen, pa vendar z dobršno mero humorja in samoironije pozdravil svoje slovenske oboževalke in oboževalce. Večer je povezovala Dr. Manca Košir, družbo pa je češki literarni zvezdi delal še Andrej Blatnik, eden najbolj prevajanih sodobnih slovenskih pisateljev. V pogovoru so se Viewegh, Koširjeva in Blatnik dotaknili hiperproduktivnosti na področju izdajanja knjig, diskriminacije ženskih avtoric, na Češkem je nek kritik namreč Viewegha označil za „najboljšo češko pisateljico”, pa tudi poučevanja na delavnicah kreativnega pisanja.

Eden najbolj produktivnih čeških sodobnih pisateljev je sebe označil za lenega, svoj dar za tankočutno poznavanje ženske duše je pripisal temu, da je nekoč delal na osnovni šoli, obdan z učiteljicami, potem vodil delavnice kreativnega pisanja, kamor so zahajale predvsem študentke, da je bil že dvakrat poročen in ima tri hčerke, na katere je zelo ponosen. Blažen med ženami, bi lahko rekli. Njegov preprost slog pisanja kritiki zdaj hvalijo, zdaj grajajo, sam pa meni, da se je vedno trudil pisati tako, da bi ga razumela tudi njegova babica, ki si je denar nekoč služila s šivanjem krzna.

Viewegh se je spretno izmikal šaljivim provokacijam dr. Mance Košir. Na vprašanje, ali so v njegovih romanih avtobiografski elementi, je občinstvu nemudoma zagotovil, da lik prevaranega moža, ki svojo ženo zasleduje s pomočjo privatnega detektiva, ne temelji na osebni izkušnji. Pri stoletja stari dilemi, s katero glavo razmišljajo moški, ni okleval z odgovorom, da je pri njemu izid vedno neodločen.

V tolažbo in navdih vsem bodočim pisateljem, ki so sedeli v dvorani Kluba CD, sta oba pisatelja in profesorja kreativnega pisanja, vsak od njiju je na dogodku predstavljal svoj priročnik za kreativno pisanje, zagotovila, da bo nekdo, ki to resnično hoče, pisatelj tudi postal.

Po koncu razgibanega intervjuja je Michal Viewegh podpisoval knjige, vrsta pred njegovo mizo je bila dolga.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko