Dogodkovnik

  • res_t_hektor-in-male-ljubezni

Dim Zupan – dobitnik nagrade Desetnica 2010

Andreja Stajnko | 24.5.2010 | Komentarji 0

Zupanova kariera otroškega in mladinskega pisatelja se je začela leta 1991 z izidom knjige Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca. Dim Zupan, sin znanega pisatelja Vitomila Zupana, je po izobrazbi sicer diplomirani pravnik, od leta 1992 pa se posveča izključno pisanju knjig. Čeprav v Zupanovem opusu najdemo predvsem dela za mladino in otroke, tudi najmlajše, je pisatelj napisal še tri obsežnejša prozna dela za odrasle, to so romani Temna zvezda smrti (1993), Leteči mački (1996) in Hudo brezno (2005).

Literarno nagrado Desetnica podeljuje Društvo slovenskih pisateljev svojim članom za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo, ki je izšlo v zadnjih treh letih.

Letos je nagrado prejel Dim Zupan za četrto knjigo o labradorcu Hektorju z naslovom Zgodba nekega Hektorja, Hektor in male ljubezni. O nagrajenem delu bi lahko rekli, da gre za Življenjske nazore Mačka Murra po pasje. Knjigo bodo s privihanimi kotički ustnic z veseljem na dušek prebrali tudi odrasli. Uvršča se med dela, ki prefinjeno napeljujejo na filozofska spoznanja o človeku, življenju, višjih ciljih in ljubezni, hkrati pa na zabaven način reflektirajo preprosto stvarnost neke družine in njihovega ljubljenčka. Zupan spretno žonglira z besedami, njihovimi pomeni in celo idejnimi koncepti v kratkih, razumljivih enostavčnih povedih. V večplastni pripovedi se kuža-filozof dotakne ljubezni, zvestobe, rasizma, umetnosti in literarne kritike, njegova argumentiranja pa so prepletena s humorjem na več ravneh. V knjigi ne izvemo samo, kakšen naj bi bil človekov odnos do psa, temveč tudi, kako naj kuža vzgoji svojega lastnika, kar niti približno ni lahka naloga.

„Zagledala sva rjavega španjela Sandokana, kako je za seboj vlekel svojo gospodarico Lidijo. ‚A tako,’ se je razjezila, ko je zagledala naše žalostno krdelce, ‚zlagal si se, sploh ti ni do kakanja, ampak k Nike te vleče, ti spolni obsedenec, ti bom že pokazala, s tople postelje si me spravil v ta mraz, kako sem bila neumna …’ in tako naprej. ‚Tale Sandokanova Lidija je pa tudi en nevrotik‚’ je prhnil Fifi, ‚se mi pa zdi, da se pes ne zna postaviti zase. Včasih je gospodarjem pač treba vsiliti svojo voljo.’ Pri teh besedah je Fifi važno visoko dvignil smrček.

 

 

Ostali nominiranci za Desetnico 2010:

Dušan Čater: Pojdi z mano

Mate Dolenc: Polnočna kukavica in druge zgodbe

Niko Grafenauer: Špicmožic in Halomuha

Feri Lainšček: Hit poletja

Matjaž Pikalo: Genija

Primož Suhodolčan: Maks pa sanja

Bina Štampe Žmavc: Vprašanja srca

Anja Štefan: Lonček na pike

Janja Vidmar: Pink

 

Viri:

Zupan, D. (2009): Hektor in male ljubezni. Založba Mladika: Ljubljana.

http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/desetnica-dobro-mladinsko-delo-z-veseljem-prebere-tudi-odrasli-bralec/230651 (24. 5. 2010)

http://sl.wikipedia.org/wiki/Dim_Zupan (24. 5. 2010)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko