Dogodkovnik

  • noname
  • noname1

Festival za tretje življenjsko obdobje

Ventilator besed | 2.6.2011 | Komentarji 0

 

Obeležili smo dan medgeneracijske solidarnosti in prvo obletnico ustanovitve Gibanja za medgeneracijsko sodelovanje

Festival za tretje življenjsko obdobje je pripravil dan namenjen medgeneracijskemu sodelovanju. 5. maja se je na ploščadi Maximarketa razprostrla pisana avenija stojnic, na kateri so se predstavila različna društva in organizacije, ki vzpodbujajo sožitje med generacijami. Dogodek se je začel ob 10. uri in se zaključil v popoldanskem času. Dogajanje na stojnicah je popestril program na odprtem odru, kjer so si mimoidoči lahko napasli oči ob žonglerskih vragolijah in plesnih točkah nastopajočih vseh starosti, uho in srce so pogrele ljudske pesmi, za ljubitelje divjih ritmov pa so poskrbeli rockerji iz Srednje vzgojiteljske šole. Organizatorji so tako obeležili 29. april, mednarodni dan medgeneracijske solidarnosti, prvo obletnico ustanovitve gibanja za medgeneracijsko sodelovanje in evropsko leto prostovoljstva. V trgovini Maximarket je namreč potekala prav posebna prostovoljska akcija »Jaz tebi vrečko, ti meni zgodbo«. Mladi prostovoljci so ponudili pomoč starejšim nakupovalcem pri pakiranju nakupljenega v vrečke in pri prenašanju le-tega do avtomobilov in v nekaterih primerih tudi do doma. Starejši so v zameno za prijazno pomoč z mladimi poklepetali in z njimi delili doživetja iz svoje mladosti. Dober odziv podjetij, društev in organizacij, ki so na Dnevu medgeneracijskega sodelovanja prikazala kaj vse se lahko ustvari, če si mladost in starost podata roke, je znak, da slovenska družba ima željo in potencial postati družba brez starostnih predsodkov.

Zaključil se je medgeneracijski natečaj Mlado srce za nasmeh starejših in Plemenito zrelo srce za nasmeh mlajših

31. maja 2011 smo prejeli še zadnje predloge za nagrajence natečaja, na katerem iščemo ljudi, ki jim razlika v letih ne predstavlja ovire za prijetno druženje in medsebojno pomoč. Z odzivom smo zelo zadovoljni, saj ste pokazali, da je med nami veliko ljudi odprtih src. Odločitev o zmagovalcih bo, kot vsako leto doslej, težka. Priznanja in nagrade bodo le-ti prejeli na svečani podelitvi na samem Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Letos je natečaj podprla tudi revija Vzajemnost.

Da spomnimo kdo so bili lanski prejemniki nagrad. Priznanje Mlado srce za nasmeh starejših je šlo v roke dveh izjemnih srednješolk. Mateja Božnar in Erika Markič, dijakinji Srednje zdravstvene šole Ljubljana, s svojim prostovoljnim delom v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, prinašata luč in veselje v življenja njihovih varovancev. Zanje organizirata plesne urice, na katerih se skupaj razgibajo in poveselijo.

Priznanje Plemenito zrelo srce za nasmeh mlajših, pa je šlo v roke danes 99 letnega Andreja Podgornika iz Trnovega pri Gorici. Gospod plodno sodeluje s tamkajšnjo osnovno šolo, kjer poskuša otrokom približati stare, že izumrle običaje, jih razveseli s kakšno zgodbico in se z njimi poda na pustolovščine po bližnji okolici, kjer odkrivajo stare, zapuščene vodnjake.

Za nasmeh bližnjih je potrebno tako malo! Mateja, Erika in Andrej z majhnimi dejanji vsak dan rišejo nasmehe na lica.

Mladi raziskovalci, pohitite!

Natečaj z naslovom Za strpno in socialno sožitje vseh generacij se zaključuje. Še samo do 8. junija 2011 pričakujemo na naslov Inštitut Hevreka! Beethovnova 9, 1000 Ljubljana raziskovalne izsledke osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so s pomočjo starejših raziskovalcev prišli do novih odkritij. Vaše izsledke že nestrpno pričakujemo in kot veste, najboljše čakajo nagrade in objava v Zborniku 11. Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Znan obraz na Okrogli mizi slavnih starejših

Kot vsa leta doslej, boste tudi letos lahko spoznali slavne starejše pobližje, jim zastavili kakšno vprašanje in slišali kako oni preživljajo jesen življenja. Letos nas bo, med drugimi, obiskal akademik Ciril Zlobec. Pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec, novinar, urednik, nekdanji politik ter za nameček še dopisni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti nam bo razkril iskrice iz svojega pestrega življenja. Počakati bo potrebno le še do jeseni!

 

Dan informacijske družbe

Letos obeležujemo 20 let odkar je prišel internet v slovenske domove in odprl čisto nov svet možnosti druženja, učenja in zabave. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki se trudi ta svet približati tudi starejšim, ki se nemalokrat počutijo iz njega izrinjeni, se je 17. maja, ob mednarodnemu dnevu informacijske družbe, s svojo stojnico na ploščadi Maximarketa, predstavil mimoidočim. Tudi letos namreč pripravljamo Park modrih povezav, v katerem vam bomo na preprost način približali svet najnovejših tehnologij.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko