Dogodkovnik

  • f3zo_logo_7

Festival za tretje življenjsko obdobje

Ventilator besed | 9.8.2011 | Komentarji 0

 

Ljubljana, Cankarjev dom, 27., 28. in 29. septembra 2011

Razstavni prostor zapolnjen do zadnjega kotička

Obiskovalci 11. Festivala za tretje življenjsko obdobje bodo imeli kaj videti in doživeti! Cankarjev dom bo namreč pokal po šivih od izjemno pestre ponudbe razstavljavcev. Kljub zaključenemu prijavnemu roku se podjetja, organizacije in društva še vedno potegujejo za zadnje proste kvadratne metre. Vsi, ki se bodo predstavili v 15 tematskih razstavnih parkih, obljubljajo obiskovalcem na svojih stojnicah zanimiv program, delavnice, nagradne igre in popuste.

 

 

Andersenova klasika Palčica za najmlajše obiskovalce festivala

Letos bo program za otroke na Festivalu za tretje življenjsko obdobje nadvse bogat. Še posebej smo veseli, da lahko povabimo k ogledu večne zgodbe Hansa Christiana Andersena o Palčici, majhni deklici, ki se poda na vznemirljivo popotovanje, na katerem spozna kopico novih prijateljev. Predstavo bo pripravila Univerza za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina, društvo MOST. Zgodbo bodo povezovale v živo pete pesmi, ki zagotovo ne bodo pustile ravnodušnih ne mladih ne starejših gledalcev. Kdaj in kje bo predstava na ogled, sporočimo v kratkem.

 

 

 

Projekt »Povežimo generacije«

Veseli nas, da bomo lahko na Festivalu za tretje življenjsko obdobje gostili Inštitut OS, ki je samo v šestih mesecih delovanja projekta »Povežimo generacije« uspel na preprost, a prisrčen način vzpostaviti pristno druženje med mladimi in starejšimi. Srečanja, ki se za sedaj odvijajo samo v Ljubljani, potekajo po principu druženja mladih prostovoljcev s starejšimi, ki bi želeli z nekom poklepetati, iti v družbi nekoga na gledališko predstavo, se naučiti česa novega ali pa preprosto biti v stiku z mladimi. Prav druženja so bistvo projekta, vendar pa organizatorji pripravljajo tudi različne izlete, mesečna srečanja in promocijske akcije.

Slikanica, pravi pravcati praznik besede in slike

Vsako leto na Festivalu za tretje življenjsko obdobje zablesti razstava Izvirna slovenska slikanica. Letos bo razstavljenih 50 slikanic, ki so jih slovenske založbe poslale na razpis Zbornice založništva, knjigotrštva, grafičnih dejavnosti in radiofuznih medijev za nagrado Izvirna slovenska slikanica 2011 za nagrado Kristine Brenkove. Nagrada je namenjena spodbujanju ustvarjalnosti in produkcije kakovostnih slovenskih slikanic slovenskih avtorjev besedil in ilustracij. Hkrati pa je praznik izvirne slovenske slikanice spodbuda za starše k izbiri izvirne slovenske slikanice, saj le-te pomembno prispevajo k otrokovemu razvoju. Nagrada odslej nosi ime po ustvarjalki, prevajalki in urednici otroškega in mladinskega leposlovja, Kristini Brenkovi. Strokovna žirija je med 50 slikanicami v ožji izbor uvrstila pet nominiranih slikanic, nagrado Izvirna slovenska slikanica za nagrado Kristine Brenkove pa je prejela slikanica Urška (Mladinska knjiga založba), ki prinaša sodobno predelavo Prešernovega Povodnega moža. Slovenska izvirna slikanica bo tudi tokrat zablestela v razstavnih vitrinah. V dneh festivala bo v kulturnem hramu, v Cankarjevem domu, praznik slovenske slikanice posvečen literaturi za najmlajše, ki jo tudi starejši prav radi prebirajo najmlajšim.

Avtor: Nace Borštnar

Mladi in starejši so skupaj raziskovali

Tudi letos smo pripravili medgeneracijski natečaj, na katerem so starejši in mladi skupaj pripravili raziskovalne naloge. Letošnji natečaj je potekal pod geslom »Za strpno in socialno sožitje vseh generacij«. Veseli smo bili vseh prispevkov, ki so ponovno potrdili, da znanje in izkušnje starejših, v kombinaciji z domišljijo in neobremenjenostjo mladih dajejo inovativne rešitve. Še posebej prijetno so nas presenetila dognanja osnovnošolskih mislecev, ki so le potrdili, da dobre ideje niso pogojena s starostjo. Najboljše naloge bodo objavljene v Zborniku Festivala za tretje življenjsko obdobje, njihovi avtorji pa nagrajeni. V sodelovanju z ZOTKS smo prav tako pripravili natečaj, na katerem so mladi in starejši skupaj raziskovali na tehničnem področju. Tudi med njimi bomo izbrali najboljše in jih nagradili s privlačnimi nagradami.

Slovenec na čelu največje evropske organizacije za upokojence

Age Platforma je organizacija, ki združuje okoli 150 organizacij, namenjenih skrbi za dobrobit generacije 50+. Platforma Age deluje kot glas 150 milijonov starejših državljanov Evrope. Poteguje se za izboljšane njihovega položaja v družbi, večjo socialno vključenost, bori se proti starostni diskriminaciji in se zavzema za aktivno in kvalitetno preživljanje jeseni življenja. Prav na čelo te organizacije je bil izvoljen Marjan Sedmak, sicer predsednik Mestne zveze Ljubljana. Prepričani smo, da bo njegov glas pripomogel k izboljšanju življenja starejših tako v Evropski uniji, kot tudi v Sloveniji.

 

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko