Dogodkovnik

  • 4_damiendelapeleire

Geslo: Grafika

Ventilator besed | 15.4.2013 | Komentarji 0

17. 4.-26. 5. 2013

Razstava je del projekta Password: Printmaking, potujoča razstava in umetniške rezidence (2012–2014),ki gafinancira Evropska komisija


Odprtje razstave v sredo, 17. aprila ob 19. uri.
Razstavo bo odprla gospa Barbara Koželj Podlogar, sekretarka Ministrstva za kulturo RS.


Password: Printmaking, potujoča razstava in umetniške rezidence (2012–2014)
Evropski projekt, ki ga vodi Mednarodni grafični center (Ljubljana).
Partnerji v projektu so: Hablar en arte (Madrid, Španija), Frans Masereel Centrum (Kasterlee, Belgija), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Reka, Hrvaška), Foundation Tallin Print Triennial (Talin, Estonija) in International Print Triennial Society (Krakov, Poljska).


Grafika kot medij je povezana z dolgotrajnimi procesi, ki zahtevajo poznavanje različnih mehaničnih in kemičnih znanj in veščin, pa kljub temu soobstaja z ostalimi oblikami sodobnega umetniškega izražanja. Nemara danes res ni več v središču pozornosti, prej jo lahko označimo za »ogroženo vrsto«, in je kot taka izključena iz večine velikih sodobnih umetniških dogodkov. Vendar, ali to pomeni, da je njena umetniška moč mrtva in da nima vpliva na to, kako vidimo in razmišljamo o stvareh, kar je bistvo umetnosti?

To vprašanje je bil razlog, ki je v evropski projekt Password: Printmaking, potujoča razstava in umetniške rezidence (2012–2014)pripeljal k sodelovanju šest evropskih inštitucij, ki se tradicionalno ukvarjajo z raziskovanjem, promocijo, zbiranjem in/ali produkcijo moderne in sodobne grafike in umetniških publikacij. Institucije so s skupnimi močmi izoblikovale projekt, ki povezuje umetnike, teoretike, umetniške ustanove in akademije iz vse Evrope in se osredotoča na sodobno grafiko, reproduktibilne umetniške prakse, delavnice, izmenjave strokovnjakov. Najbolj odmevni med dejavnostmi sta potujoča razstava umetniških del umetnikov mlajše in srednje generacije in umetniške rezidence, ki se osredotočajo na raziskovanje, produkcijo in kritično misel na področju umetniških publikacij in grafike.

Pomemben del projekta je tudi mednarodna konferenca, ki bo soočila teoretične in praktične poglede na problematiko sodobne produkcije na področju umetniških publikacij in tiskanih medijev. Konferenca bo potekala jeseni, v času 30. grafičnega bienala.

 

Geslo: Grafika

Sodelujoči umetniki in kuratorji na razstavi so:
Belgija: bolwerK,
Paul Hendrikse, Damien De Lepeleire, Lieven Segers; kuratorka Sofie Dederen

Hrvaška:Kristina Restović, Emanuela Santini, Celestina Vicević, Iva Gobić Vitolović;
kuratorka
Daina Glavočić

Estonija:Joonmeedia, Triin Tamm, Anna-Stina Treumund, Anu Vahtra & Nam Kim;
kurator Jannus Samma

Poljska:Marta Kubiak, Paweł Kwiatkowski, Marcin Pazera, Rafał Śliwczyński;
kuratorka Marta Anna Raczek-Karcz

Slovenija: Boštjan Čadež, Jon Derganc, Tanja Vujinović, Klemen Zupanc; kurator Božidar Zrinski

Španija: Pedro Luiz Cembranos, Angela Cuadra, Angel Masip, Javier Pividal;
kurator Javier Martín-Jiménez

 

Potujoča razstava sodobnih del umetnikov pretežno mlajše in srednje generacije je najvidnejši del evropskega projekta Password: Printmaking, potujoča razstava in umetniške rezidence (2012–2014).

Kuratorke in kuratorji iz šestih držav so izbrali umetniške projekte, ki temeljijo na reproduktibilnosti in ki ustvarjajo napetosti v pogledih na čas, v katerem deluje naša družba. Izbrani umetniki razumejo grafično umetnost v njenem najširšem pomenu, se pravi kot orodje za opozarjanje na stanje realnosti ali kot sredstvo za doseganje sprememb. Izbrana dela segajo od tradicionalne grafike do sodobnih metod reproduciranja, knjig umetnika, umetniških antologij, intermedijskih projektov itn. Matrica in grafika sta razumljeni raznoliko v raznih kontekstih; prav ta nestabilnost in raznolikost v njunem sprejemanju pa sta postali njuno resnično in dejansko stanje.
Kuratorke in kuratorji so imeli proste roke tudi pri izbiri tematike, ki odraža dejansko stanje njihove družbe. Ključnega pomena je dejstvo, da odgovori v umetniških delih izražajo njihovo lastno in/ali institucionalno izkušnjo. Na tak način je prikazana pluralnost znotraj umetnosti, pridobljene vsebine pa so ali v sinergiji ali medsebojno izključujoče – kakršnekoli že, vse odražajo evropsko realnost.

 

Razstava svojo pot začne v Ljubljani 17. aprila 2013. Do konca marca 2014 bo potovala in gostovala v partnerskih mestih: Kasterlee, Krakov, Betanzos, Reko in Talin.


Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

 

S podporo: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana

Medijski sponzor: Radio Študent

 

Več informacij:

Voditeljica projekta: mag. Breda Škrjanec, t. 01 2413 805, breda.skrjanec@mglc-lj.si

http://www.facebook.com/PasswordPrintmaking#!/PasswordPrintmaking

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko