Dogodkovnik

  • Brez slike

Balkan Ekspres in vodstvo po Arheološkem parku Ad Pirum

Ventilator besed | 9.5.2013 | Komentarji 0

V soboto, 11. maja, ob 10.30, vabimo otroke na delavnico

BALKAN EKSPRES - prostor in jeziki Balkana.

Vidimo se v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Nekoč je peljal vlak, imenovan Balkan ekspres, ki je povezoval dve veliki, lepi mesti, Turški Istanbul in Francoski Pariz.

Na vmesnih postajah so se vagoni polnili s popotniki iz dežel, ki so si bile med seboj zelo različne, vendar je pozoren poslušalec iz pripovedovanja sopotnikov spoznal, da jih povezuje mnogo stvari. 

Dragi otroci in mladostniki, vabimo vas, da skupaj z nami sedete na vlak, ki vas bo popeljal po jugovzhodni Evropi.  Spoznavali se bomo z geografsko lego in kulturnimi značilnostmi držav tega območja. Zaplešite z nami srbsko kolo, napišite svoje ime v grškem alfabetu in se naučite stavek ali dva v albanskem jeziku. Veste, kakšna je romunska zastava in ali ima Bolgarija kaj morja? Si upate svoje znanje preizkusiti v kvizu?

 

Delavnica poteka ob razstavi Podobe Balkana. Identiteta in spomin v dolgem 19. stoletju.

 

Delavnica je primerna za otroke od 9. do 14. leta. Trajanje 60 minut. Cena 2,5 evra.

Vabimo vas na

BREZPLAČNO VODSTVO PO ARHEOLOŠKEM PARKU AD PIRUM

Sobota, 11. maja, ob 16. uri, Arheološki park Ad Pirum (Hrušica pri Podkraju)

Arheološki park Ad Pirum v Hrušici pri Podkraju (Podkraj 100, 5273 Col, pičlih 15 km od Logatca) vabi lastovke in ostale ljubitelje pomladi, da zaprežejo svoja sodobna kljuseta in se povzpnejo po stari rimski cesti do več kot 1700 let stare trdnjave Ad Pirum, ki še vedno čuječe motri premike vaših radovednih enot vse do Emone (Ljubljane) na vzhodu in Castre (Ajdovščine) na zahodu.

 

Drugo letošnje brezplačno vodstvo po trdnjavi Ad Pirum bo potekalo v soboto, 11. maja. Točno ob 16.00 bomo od zbirne točke pred Gostilno Stara Pošta krenili po poznorimski trdnjavi, si ogledali ostanke obzidja in stolpov, hkrati pa boste izvedeli zakaj so Rimljani zgradili to mogočno utrdbo, ki je igrala ključno vlogo v širšem obrambnem sistemu, Claustri Alpium Iuliarum, zadnjem braniku osrčja rimskega imperija. Po vodstvu, torej od 17.00 do 18.00, si boste lahko ogledali in preizkusili replike rimskih oprav, potežkati pa se bo dalo tudi replike rimske vojaške opreme.

 

Na vodstvih bomo veseli tudi mladih radovednežev. Ker vremenu ne dopuščamo, da bi krojil naše prostočasne urnike, bodo vodstva potekala ob vsakem vremenu. In to vsako drugo soboto v mesecu, če se vam ne uspe primajati, se še vedno lahko prijunijate, 8. junija, ali pa se oglasite kakšno drugo soboto (v mesecu)  tekom sezone.

 

Brezplačna vodstva potekajo v okviru projekta PArSJAd.

Projekt »PArSJAd/Arheološki parki severnega Jadrana« sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Progetto »PArSJAd/Arheološki parki severnega Jadrana« finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko