Dogodkovnik

  • Brez slike

V družbi s kustosom in predavanje za ljubitelje kave

Ventilator besed | 8.5.2013 | Komentarji 0

Vabimo vas V DRUŽBO S KUSTOSOM

KNJIŽNICA V ŠTEVILKAH IN BESEDAH

V četrtek, 9. maja, med 10. in 12. uro,

v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Družili se boste z Urško Pajk, sodelavka za izposojo in informacije o gradivu

 

Kako poteka izposoja v knjižnici Narodnega muzeja Slovenije? Kdo so naši najštevilčnejši in najbolj zvesti obiskovalci? Katere knjige največkrat izposojamo v čitalnico ali na dom? Kaj poleg izposojanja publikacij, informiranja, še počne bibliotekar/bibliotekarka? Kako poteka povprečen knjižnični dan? O tem in še o čem, kar se skriva za zidovi naše bogate biblioteke. Vljudno vabljeni vsi, ki vas zanima poklic, ki je povezan s knjigami in obiskovalci!

 

O programu V družbi s kustosom:

 

Program V družbi s kustosom je namenjen obiskovalcem, ki jih radovednost vleče v naše prostore, želijo razširiti svoje znanje in od blizu spoznati muzejske poklice in dejavnosti.

 

Vsak četrtek med 10. in 12. uro vas bo v razstavnih sobanah pozdravil muzejski strokovnjak, ki vam bo razkrili marsikatero zanimivost, ki ni zapisana na razstavnih panojih.

S programom V družbi s kustosom želimo· muzejsko dejavnost še posebej približati starejšim, ki so zelo vedoželjni in si želijo razširiti obzorja. Program ni namenjen samo enostranskemu podajanju znanja, ampak gre za izmenjavo strokovnih vedenj kustosa in življenjskih izkušenj obiskovalcev.

 

Vstopnina v muzej se zaračuna po ceniku. Udeležba na programu je brezplačna. Starejšim, dijakom in študentom pa za ogled Narodnega muzeja Slovenije nudimo vstopnice po znižani ceni 2,5 eur, ki jih lahko v tekočem mesecu izkoristijo za večkraten obisk programa.

 

Veselimo se kramljanja z vami!

Ob razstavi

vas v četrtek, 9. maja 2013, ob 18. uri, v vabimo Narodni muzej Slovenije – Prešernova

na predavanje dr. Božidarja Jezernika, z naslovom

KAKO JE KAVA OSVOJILA HRIBE IN DOLINE BALKANA, PA NI PRIŠLA V EVROPO

Danes Angleži, Francozi in Italijani tekmujejo med seboj za čast, kdo je prvi uvedel kavo v Evropo, dasi kava na zahodu Evrope ni bila v rabi še dolgo potem, ko so jo prvi Evropejci spoznavali in okušali na Balkanskem polotoku.

 

Šestnajsto stoletje je bilo obdobje velike ekspanzije Osmanskega cesarstva. Kamorkoli so prišli osmaski vojaki, je bila kava obvezni del njihovega provianta. Ker je bila večina Balkanskega polotoka tedaj del Osmanskega cesarstva, se je tam hitro uveljavila tudi moda pitja kave in kavarn. Po nekaterih virih naj bi prva kavarna v Beogradu začela delovati že leta 1522, tedaj leto dni po tem, ko je mesto ob Savi in Donavi osvojila sultanova vojska.

 

Predavanje poteka ob razstavi PODOBE BALKANA. Identiteta in spomin v dolgem 19. stoletju.

Vstop prost!


 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko